28 април 2020

Граф Сен Жермен

(Статията е поздрав и за Ж.Колев)

Граф Сен Жермен е почти митична фигура сред любителите на загадките. Твърди се, че е безсмъртен човек, който е на няколкостотин години. Преглеждайки си архивите, установих, че макар да съм споменавал графа в поне една статия (Едно от най-странните съвпадения), досега не съм правил цял материал посветен само на него. Поразрових се и се оказа всъщност, че първоначалните теории свързани с него не говорят, че той е безсмъртен, защото Сен Жермен умира през 1784. Те говорят само, че неговият живот е продължил няколкостотин години. Едва в последствие теориите са се развили с твърдения, че графът е жив чак до днес.

Скептиците твърдят, доста основателно, че граф Сен Жермен не е нищо повече от измамник роден през 1710 и когато умира е на 74 години, а не примерно на 300. Но дори и да е така, пак има неясноти и загадки свързани с него. Кои са родителите му? Малко преди да умре Сен Жермен е споделил, че е извънбрачен син на унгарския принц Ференц Рокошчи II. Отгледан е обаче от фамилията Медичи в Италия, на която дължи образованието си и развития си интелект. Друга версия твърди, че Сен Жермен е син на португалски евреин.

Не се знае дори истинското име на този интересен човек. Сен Жермен е псевдоним, който той използва от рано.

През своя живот графът се появява в различни кралски дворове из цяла Европа. Неговият интелект и други таланти са впечатляващи. Той е авантюрист, пътешественик, дипломат, знахар, изобретател, алхимик, пианист, цигулар и любител композитор. Името му се свързва и с някои от популярните тайни общества от 18-ти век. Винаги е добре облечен, има пръстени на всеки пръст, перуката не слиза от главата му. Предполага се, че говори свободно 10 европейски езика.

Говори се, че никога никой не го е виждал да се храни публично или да пие течности. Вероятно го е правил на саме, но след като никой не го е виждал, легендата за мистериозния му живот е подхранена още повече. Самият Сен Жермен налива масло в огъня като веднъж споделя на друг известен авантюрист - Джакомо Казанова, че единствено се храни с мистериозен елексир и друга храна не му е нужна.

Официално Сен Жермен не работи нищо, но винаги има пари. Това пък подклажда теорията, че е алхимик сдобил се с тайна формула за получаване на злато. По-вероятно е обаче да са го издържали богатите му приятели сред аристократското съсловие.

Има и неприятни моменти в живота на Сен Жермен. През 1743 е арестуван в Лондон по подозрение, че е якобински шпионин. За сметка на това във Франция и Русия е приет добре. Говори се, че е помогнал на Катерина Велика да се качи на руския трон. Кралят на Франция Луи XV до толкова му има доверие, че Сен Жермен е единственият друг човек, освен него, който допуска до покоите на любовницата си мадам Помпадур.

Граф Сен Жермен умира през 1784 в замъка на Карл фон Хесен-Касел, ландграф на Хесен-Касел и датски щатхалтер на херцогствата Шлезвиг и Холщайн. В последствие ще се появи теорията, че смъртта му е инсценирана и графът продължава да живее дори и в настоящия момент.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар