25 април 2020

Японското същество Анаби

Анаби е получовек, полу-риба, но не го оприличавайте напълно на познатите от европейския фолклор русалки. Японските "хора-риби" не са точен еквивалент на нашенските такива. За тях съм писал тук:


В горния материал дори съм споменал за съществото Анаби, на което сега отделям цяла статия. Ето какво съм написал:

"...някои от тях (в частност разновидността "amabie") могат да предсказват бъдещето. Веднъж едно такова същество дошло на брега и предрекло едновременно добра реколта и чума. То още казало, че за да избегнат епидемията, хората трябва да я изобразят точно на картина."


Именно заради връзката на Анаби с пандемиите, сега много хора се сетиха за него (или нея?). В Япония и в англоезичните страни се появиха статии за създанието, а някои хора дори взеха да го рисуват с надеждата, че така ще прогонят настоящата зараза.

А аз за пореден път потривам ръце с удоволствие и в почуда от това колко релевантна е Мистерика. Не се случва за първи път. Пиша за нещо и след време то е тема и на мейнстрийм издания. Горният материал в блога е от 2016, цели четири години преди Анаби да намери място на страниците на много други сайтове.

През годините разни хора са ме обвинявали, че пиша за измислици и врели-некипели. Тези скептици са ми най-скучни. Имало и други, които не мога да нарека скептици, те вярват в разни загадки и феномени. Те пък ме обвиняват, че не пиша за техните загадки или предположенията и теориите ми не им харесват. Те разбира се имат право на свое мнение, но да попитам какво стана с децата-индиго?! Нали трябваше отдавна да са променили света към по-добро и да са възкачили човечеството на следващото ниво от нашето духовно развитие?

Да се върнем на Анаби, сега ще разгледам неговият вероятен генезис. Най-ранното споменаване в писмен източник на това същество е в японски вестник от месец април 1846 година. Може сред японското население да е имало някакви подобни вярвания и преди това, но фактът си е факт - Анаби се "появява" официално в средата на 19 век. Вижте го пак как изглежда:


Човката му не ви ли прилича малко на маската на европейските доктори, които са се борили с чумата през 17, 18 и 19 век?


Деветнадесети век е периодът, в който Япония се отваря и много европейци пристигат в страната. Дали образът на Анаби не се дължи именно на влиянието на тези европейци и техните разкази? Може би илюстраторът в японския вестник е бил европеец. Вълнуващо е как светът е взаимосвързан и понякога установяваме такива скрити на пръв поглед влияния. Може би в японската легенда има някакво зрънце истина и действително някакво водно същество е излязло от морето. Неговият външен вид познат ни днес обаче е по-скоро плод на влиянието, което европейците са оказали в Страната на изгряващото слънце.

Междувременно ако искате да нарисувате Анаби, нищо не ви спира да го направите, може пък така да прогоните Covid-19. Само един съвет, не че нещо намеквам, но не го правете късно вечер. Рисувайте я ("я"? защо реших, че е женско създание?) сутринта в някой слънчев ден.

Източник 1 и Източник 2

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Обсебените от духове общежития на университета в Охайо

4 коментара:

 1. Ти си писал за много неща, и естествено не са се случили. Малко като да попълниш 4 колонки от тотото и да уцелиш 2 числа, след това да кажеш че си го предвидил. Даже се сещам за поредица от твои опити какво ще се случи през годината, мисля че бяха за 2019? Е не ти се удаде, както на повечето от хората по света.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Да, и за НЛО-гъбите съм писал. Скоро и те ще долетят.

   Изтриване
  2. Обобщаваща статия за всичко, което съм писал? По-скоро ще е цяла поредица. Не е лоша идея.

   Изтриване