21 април 2020

Рожденото място на Зевс


През годините поне на два пъти съм публикувал статии разглеждащи къде може да е гробът на Исус Христос:Време е да обърна внимание и на някои други богове, защото Христос е просто един от многото и честно казано не е много по-различен от останалите imaginary friends. Днес ще ви разкажа за Зевс и за предполагаемото негово рождено място.

Пещерата Диктеон (Dikteon) се намира на остров Крит, високо в планините Дикте. Известна е и под други имена - пещерата Психро (по името на близко местно село) и пещерата Андрон. Точната надморска височина на тази пещера е 1025 метра. Археологически проучвания са установили, че околностите ѝ са населени поне от Неолита (т.е. преди 6000 г.), което според мен е малко странно. Древните хора като цяло са се стремели да се заселват в равнини и низини и по крайбрежията.

Диктеон се състои от 5 зали, които се разделят на две секции - горна и долна. В горната няма сталактити и сталагмити и е доста "камениста". Тук се намират едни стълби с дължина 100 метра, които ще ви отведат в долната секция. В най-голямата зала от долната секция се намира малък басейн с вода, от който според легендата Зевс е утолявал жаждата си. От това помещение се стига до по-малка зала, където според поверията е роден върховният гръцки бог.


В древногръцката митология Зевс се свързва с гръмотевиците, светкавиците и дъжда. Той е повелител на небето и земята. Под негова власт са 12 други основни богове и богини, които събирателно се наричат Олимпийците. Според древногръцкият автор Хезиод Зевс е роден през осмото столетие пр. н.е. в Крит. Той обаче не споменава точното място на неговото раждане. Именно затова пещерата Диктеон не е единствената, която претендира за това. Друга такава пещера е Идеон.

Още една снимка от Диктеон:


Според гръцката митология баща на Зевс е титанът Кронус, а майка му е Реа, богинята на плодородието и майчинството. Те имат 5 деца преди да се появи Зевс. Всичките тези 5 деца са изядени от Кронус, който се страхува, че те ще заемат трона му.

Реа не иска Зевс да сподели съдбата на предшествениците си и затова дава на Кронус камък увит в бебешки пелени. Титанът го изяжда. Истинският Зевс израства в пещерата, в която се е родил. За него се грижат нисшите планински богове, които танцуват и вдигат шум, за да не чуе Кронус плача на малкия Зевс. Той е откърмен от козата Амалтея, нимфата Мелиса също играе роля в неговото отглеждане, хранейки го с мед.

Освен със Зевс пещерата Диктеон се свързва и с някои други вярвания. Според едно от тях, в нея някога са живели харпии, митологични крилати същества, които под една или друга форма присъстват в различни митологии. Това ме кара да вярвам, че може би някога е имало нещо реално, което е дало началото на тези поверия.


Археологическите проучвания показват, че Диктеон е било важно религиозно място от около второто хилядолетие пр. н. е. до към първи век след н.е. Вероятно в началото тук са се почитали някакви божества по-стари дори от Зевс, култът към гръцкият върховен бог обаче бързо ги измества около седемстотната година преди новата ера. Малко иронично на свой ред зевсовият култ е изкоренен от християнството и през следващите векове след първото столетие от н.е. пещерата е използвана основно за убежище на овчари и ловци. Едва през 19-ти век археолозите започват да разкриват древните ѝ тайни.

Днес пещерата Диктеон е популярна туристическа атракция.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Ксеркс I
Намерена ли е гробницата на Александър Македонски?

1 коментар:

  1. Интерес блок правиш браво!Но престани да омаловажаваш християнството!Малко е пресилено!Уважавай хората ,който вярват и са ти читатели!

    ОтговорИзтриване