17 април 2020

Смъртта на Хауърд Дуейн Алман и фаталната сделка с Бога

От векове се разправят истории за гениални творци (основно музиканти), които са сключили сделка с Дявола и така са получили своя талант. Споменавал съм в отделни материали за такива хора:

МИСТЕРИКОН (6 юли 2019) (Николо Паганини)

МИСТЕРИКОН (10 юли 2019) (трима от членовете на Led Zeppelin)

Явно обаче може да сключиш и сделка с Бога като резултатите до колкото виждам са точно същите. Но да караме подред.

Хауърд Дуейн Алман е един от талантливите рок музиканти на 60-те години. Той записва парчета като сесиен музикант заедно с такива имена като Арета Франклин и Кинг Къртис. През 1969 решава, че е време да основе своя собствена банда. Така се появява The Allman Brothers Band, която бързо придобива легендарен статус, а самият Дуейн веднъж е определен от списанието Ролинг Стоун за номер 2 в листата с най-добри китаристи за всички времена. Мнозина утвърдени музиканти предлагат на Алман да се присъедини към тях, например Ерик Клептън го кани в групата си Derek and the Dominos. Алман обаче остава верен на собствената си банда и само от време на време прави гостувания при други изпълнители. Например участва в записването на "Layla" на Клептън (бързата версия).


Не всичко обаче в живота на Алман е наред. Като много други известни музиканти той се отдава на алкохол и наркотици. Така на 29 октомври 1970 Дуейн е закаран по спешност в болницата в Нешвил, където по онова време се намира. Оказва се, че е поел свръхдоза наркотици. Състоянието му е много лошо и докторите са сигурни, че няма да оживее. Бери Оукли, басистът на групата на Алман, изпада в гняв от перспективата да загуби своя приятел. Казват, че той силно се моли до леглото на умиращият Дуейн умолявайки Господ да разреши на приятеля му да живее поне още една година и да завършат албума, който са започнали. Сякаш молбите му са чути, защото за изненада на лекарите Хауърд прескача трапа.

Бъч Тръкс, друг член на бандата потвърждава, че това не е измислица, Оукли действително е молил Господ да не прибира още Дуейн.

The Allman Brothers Band записват пореден велик албум и всичко изглежда страхотно. Тогава настъпва 29 октомври 1971, точно една година след като Алман за малко не умира от свръхдоза.

Хауърд, който по това време е едва 24-годишен кара своя мотор Харли-Дейвидсън по една улица в Макон, Джорджия. Пред него се движи бавно един камион превозващ кран с топка за бутане на сгради. Докато прави ляв завой на едно кръстовище, камионът внезапно спира. Алман не успява да реагира на време и се блъска точно в топката на крана. Ударът не е много силен, но Дуейн пада на земята, а моторът му се завърта във въздуха и след това се стоварва право на гърдите му. Въпреки това първоначално не изглежда на музикантът да му има нещо повече от няколко охлузвания и ожулвания. Скоро обаче се разбира, че има сериозни вътрешни наранявания и въпреки спешната операция великият китарист умира.

Нещата не свършват до тук. Една година по-късно, на 11 ноември 1972, басистът Бери Оукли кара своят мотор в Макон. Той се блъска на едно кръстовище в един автобус. Мястото е само на три пресечки от кръстовището където Дуейн катастрофира. По подобен начин мотора на Оукли се вдига във въздуха и след това се стоварва върху него. Бери също не изглежда наранен, той отказва медицинска помощ. След няколко часа му прилошава и бързо е закаран в болницата. Оказва се че има вътрешен кръвоизлив. Докторите не успяват да го спасят. Бери Оукли също като Хауърд Алман умира на 24 години.


Как да си обясним тази история? Може всичко да е просто поредица от съвпадения и молитвата на Оукли да няма нищо общо. А може да има много общо. Основната ми теза, която често се прокрадва в статиите в блога, е че има нещо, което стои зад голяма част от феномените по света - от духове и извънземни през странни изчезвания до религиозни чудеса (всичко това обобщавам с термина "жителите на Магония"). Ние не знаем какво е това и затова през вековете различните му проявления са наричани по различен начин - от ангели и демони през феи и елфи до криптиди и извънземни. Това нещо обаче сякаш има някакви наложени ограничения да взаимодейства с нас и да влияе върху нашия свят. Какви са тези ограничения не мога да кажа - дали чисто физични, някакви природни закони или от друго естество - примерно магонистите е възможно да имат някаква етика и самоналожени забрани - така както ние сме научени да не влизаме по чуждите градини без да ни поканят, колкото и да ни се иска да оберем нечия слива.

В повечето случаи този незнаен разум (или разумите, ако предпочитате да говорим за това в множествено число) имат нужда от нашата помощ, за да се проявят като аномалии в нашия свят. Както отбеляза един редовен читател, то/те приличат на крадец, който стои пред заключена врата на апартамент и се опитва да излъже детето вътре да отвори вратата. А ние изглежда отключваме порталите към другото измерение чрез спиритични сеанси, Уиджа, призоваване на Кървавата Мери и...молитви.

Когато се случи нещо подобно на горната история говорим за "сделка с дявола", но как можем да сме сигурни че дяволът и богът са това за което си ги мислим, и че не са всъщност "едно и също лице" както се казва в правната литература, което дори е на практика нещо трето, различно?

Доста интересна теория, нали? И то породена само от една единствена история. Но докато писах настоящата статия се сетих, че не е единствена. Попадал съм най-малкото на един художествен разказ с подобна тематика. Заглавието и точният автор не мога да си спомня, но мисля, че не беше някой съвременен драскач, а минаваше за литературен класик. Една стара жена се грижела за малко болнаво бебе. То не било никак добре. Отчаяна старата жена се помолила пред малка фигурка на Христос да не позволява да види как детето ще умре. Сякаш молбите ѝ били чути, защото детето веднага взело да се подобрява. Доволна старицата затворила очи и умряла. След малко и детето умряло. Молитвата била чута - бабата не видяла как бебето умира, то умряло след нея. Едва ли точно това е имала в предвид когато се е молила. Това разбира се е художествен разказ, но както знаем, много художествени измислици са базирани на реални случки от живота.

Няма коментари:

Публикуване на коментар