11 април 2020

Седмият син

По някаква причина числото 7 има специално значение за човечеството. То не е единственото такова специално число (друго е например 3), но в настоящата статия ще стане въпрос именно за седморката (но не на Блейк ;) ). В авраамическите религии се смята, че Бог е създал светът за седем дни и именно затова в днешно време седмицата има точно 7 дни. В гръцката митология Плеядите, придружителките на богинята Артемида, са били 7 сестри. В японския фолклор съществуват 7 бога на късмета. Освен това говорим за седемте чудеса на света и за седемте мъдреци на древна Гърция.


И в Европа и в Америка е имало поверия за седмия син, макар те да са коренно различни. Да почнем първо с европейските вярвания.

Вярвало се е, че седмият син на седмият син в дадена фамилия е имал дарба да лекува. И не става въпрос просто за седмото поред дете в дадено многодетно семейство - то задължително трябва да е момче и всички останали деца преди него да са момчета. Освен това трябва и баща му да е седми поред син. Едва тогава този второ поколение седми син е имал дарба да лекува (баща му е нямал, освен ако и неговият баща т.е. дядото не е бил седми син).

В Ирландия се е вярвало, че освен да лекува седмият син е имал и друга дарба - да предсказва бъдещето.

Мнозина шарлатани и знахари из континента са се възползвали от това поверие и са твърдяли, че са седми син.


От другата страна на океана - в централна и южна Америка поверието за седмият син е било, че е проклет, а не че има дарба. Освен това не е било нужно да е второ поколение седми син, за да бъде споходен от това проклятие. Когато момчето стане на 13 то се превръща в зло същество, което започва да тероризира селищата в района. Макар и приликата да не е напълно точна, това митично същество бих определил като вариант на европейския Върколак.


През 1907 в Германия се въвежда интересна традиция. Когато се роди седми син, настоящият ръководител на страната му става кръстник. Мисля, че днес тази традиция не се пази в самата Германия, но е пренесена от немски преселници в Аржентина. Дори и днес си се спазва там.

На тази снимка е показана аржентинската президентка Кристина Фернандес де Киршнер, която става кръстница на седми поред син:


Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Демони в гората - ч. 4

Няма коментари:

Публикуване на коментар