01 април 2020

Прозорецът на Овертон

Преди известно време един читател спомена в коментарите си под определена статия така наречения "Прозорец на Оверон". Казах му, че ще посветя отделна статия на въпроса, щом повдига темата. Ето я! Датата не е избрана случайно, 1 април, денят на шегата. Но шега ли е наистина?! 

Не сте чували за „Прозорецът на Овертон“? Тогава ви препоръчвам да прочетете за този метод за легализиране на всичко, каквото ви хрумне. Ще разберете как бе легализирано домашното насилие и традиционното християнско семейство. Ще ви стане съвършено ясно, че работата по забраната на абортите ще бъде завършена в Европа в близките години. Както и изгарянето на клади на неверниците между впрочем.

Името на този метод идва от Джоузеф Овертон, който описва как съвършено чужди на обществото идеи се вадят от помийната яма на общественото презрение, измиват се и накрая се закрепват законодателно.

Според Прозорецът на Овертон за всяка идея или проблем в обществото съществува т.нар. прозорец на възможностите. В рамките на този прозорец идеите могат или не могат да се обсъждат масово, открито да се поддържат, пропагандират, да се опитват да се закрепят нормативно. Но Прозорецът се движи, като променя възможностите от стадий на „немислимото“, съвършено чуждото за обществения морал, напълно отхвърлено - до стадия на „актуалната политика“, тоест до нещо вече широко обсъждано, прието от масовото съзнание и закрепено в норми.

Това не е просто промиване на мозъци, а добре усъвършенствана технология. Нейната ефективност се дължи на последователната, систематична промяна и незабележимата за обществото жертва на самия акт на въздействие. Стъпка по стъпка в обществото започва най-напред да се обсъжда нещо неприемливо, после то да го сметне за уместно, а накрая да се примири с новата норма, която да узакони и защити някога немислимото.

Да вземем реални примери - традиционното християнско семейство. Днес посмееш ли да се изкажеш против тази неестествена идея, ще бъдеш обвинен в задължителните седем смъртни гряха плюс допълнителни три по избор. Не винаги обаче е било така.

Първо, няма как да е имало "християнско" семейство преди въобще да е имало християнство. Тази религия е доста млада, на около едва 2000 години. Будизмът е с няколко века по-стар. Анималистичните религии и паганизмът са дори с няколко хилядолетия по-стари, а липсата на каквато и да било вяра в каквито и да било божества е била норма за стотици хиляди години. И въпреки това нашите предци са образували семейства и са отглеждали потомци - това че съществуваме е достатъчно доказателство за това. Така че да наречем християнското семейство "традиционно" е меко казано невярно.

Второ, дори и по самата си същност идеята за традиционното семейство, в което един мъж и една жена отглеждат от 1 до N на брой деца е невярна. Както казва Любен Дилов-син, повечето българи са отгледани от еднополови двойки - баба и майка. И така не е от вчера, така е от памтивека. Мъжете са на поход с армията на неговия болярин (по време на първото и второто българско царство), работи ангария на пашата (по време на турското владичество) или изпълнява в завода петилетката за три години (по време на ударното изграждане на комунизЪма). Мама и баба гледат децата. Дори и днес в Африка и Южна Америка има племена, които са запазили груповото гледане на децата от страна на всички жени. Мъжете са някъде далеч - в джунглата, в саваната и търсят храна. Така е било по целия свят.

Защо тогава днес традиционното християнско семейство се приема за нещо повече от нормално? Първото движение на "Прозореца на Овертон" е да премести темата от областта на немислимото в областта на радикалното. Нали имаме свобода на словото. Е, в такъв случай защо да не поговорим за традиционното християнско семейство?

За учените е нормално да говорят за всичко – за тях няма забранени теми, те са длъжни да изучават всичко. И при това положение няма пречка да се организират конференции и да се пишат трудове като "Православното християнско семейство - малката домашна църква" и "Правата и задълженията между членовете на християнското семейство".


Виждате, че за християнското семейство, оказва се, може да поговорим като предмет, като обект и да останем в предела на научната респектобилност. Прозорецът на Овертон вече се е преместил. Тоест той вече е в сектора „разглеждане на позиции“. По този начин се гарантира преходът от непримиримо отрицателното отношение на обществото към по-позитивно такова.

Едновременно с псевдонаучните дебати непременно трябва да се появят и някакви групи изповядващи тези ценности. И нека те да не бъдат представени само в интернет – традиционните християни непременно ще бъдат забелязани и цитирани във всички заинтересувани медии, ще организират и прояви на улицата.


Резултатът от първото движение на Прозореца на Овертон е, че неприемливата тема е въведена в оборот, табуто е десакрализирано, разрушена е еднозначността на проблема – създадени са „нюанси на сивото“.

Защо не?

Следващото движение на Прозореца е по-далечно и превежда темата за християнското семейство от радикалния сектор в областта на възможното. Създава се опорен прецедент – исторически, митологически, актуален или просто измислен, но главното – легитимиращ. Той ще бъде намерен или измислен като „доказателство“, че християнското семейство, онова в което главата на фамилията има пълната власт над останалите, а децата е "нормално" да бъдат убивани от предците си, по принцип може да бъде узаконено.

Спомняте ли си историята за самоотвержената майка, напоила олтара на християнските закостенели възгледи с кръвта на собственото си дете, убито от самата нея? Не?! Знаете я, просто сте я забравили, учи се в училище под името "Железният светилник". В романа на Димитър Талев Султата убива дъщеря си Катерина в името на запазването на доброто семейно име. И няма значение, че сте я забравили, всичко се помни на подсъзнателно ниво. Със всяка следваща подобна история нещата стават все по-приемливи именно, защото тази идея вече е попила на подсъзнателно ниво.

Така и трябва

След като бъде представен легитимиращ прецедент, се появява възможност да се придвижи Прозорецът на Овертон от територията на възможното в областта на рационалното.

Това е третият етап. С него завършва цикълът на дробенето на единични проблеми.

„Учените“ и журналистите на този етап доказват, че представителите на човечеството в продължение на цялата си история са живели като "традиционни християни" и без дори да е имало християнство и това е нормално, особено като играе каиша. Сега вече темата може да се преведе от областта на рационалното в категорията на популярното. Прозорецът на Овертон се придвижва по-нататък.

За популяризацията на темата трябва да се поддържа нейното поп съдържание, съчетано с исторически и митологически личности, а по възможност и съвременни медийни персони. Християнското семейство и твърдата ръка масово проникват в новините и забавните предавания. Хора се женят от свещеник във филми от касети под наем, в текстове на песни и видеоклипове. Сините по очите на сутринта са в реда на нещата! Долната снимка не е от някоя кампания против домашното насилие, напротив, тя е от забавен канал с идеи за забавни костюми за Хелоуин! Забавни!?!?!?

Един от прийомите за популяризация се нарича „Поглед отстрани!“

„Нима не знаехте, че един известен композитор –едикой си – има традиционен брак и е пребивал жена си? Но пък произведенията му са гениални!“

За оправдание на привържениците на легализацията се използват известни традиционалисти, като им се създава положителен образ извън свързаните с брака характеристики.

„Това са креативни хора. Пребил законната си жена и какво?“

„Те искрено обичат своите жертви. Да биеш, означава да обичаш!“ Пак казвам не е първоаприлска шега - Скандални изказвания на депутати от БСП за домашното насилие!!!

„Самите семейни насилници са жертва, животът ги е направил такива.“

Такъв тип бръщолевене е солта на популярното токшоу.

„Ще ви разкажем една трагичната история за любов! Той искал да я пребие! А тя просто искала да бъде пребита! Кои сме ние, за да ги съдим? Може би това е любов? Какви сте вие да заставате на пътя на любовта?! Всичко е само между Бог и тях (винаги тях значи той и тя, никога той и той или тя и тя). Нямаме право да си пъхаме носа в семейното ложе и делата божии.“

Към петия етап движението на Прозореца на Овертон минава, когато темата е подгрята до възможността да премине от категорията на популярното към сферата на актуалната политика. Започва подготовката за законодателната база.


Лобистки групировки във властта се консолидират и излизат от сянката. Публикуват се социологически проучвания, които да потвърдят високия процент на привържениците на традиционното християнско семейство.

По време на последния етап от движението на Прозореца от „популярното“ към „актуалната политика“ обществото вече е сломено. Неговата жива част още някак ще се съпротивлява срещу законодателно закрепване на до неотдавна немислимото нещо, но веднага съпротивляващите се биват обявявани за соросоиди и продажници. Като цяло обществото наистина е сломено. То вече се е примирило със своето поражение.

Приети са закони, променена (разрушена) е нормата на човешкото съществуване, по-далечните отгласи от тази тема неизбежно ще се доберат до училищата и детските градини, а значи следващото поколение ще израсне изобщо без шансове за оцеляване. Така беше с легализацията на християнското семейство и домашното насилие. Днес пред очите ни Европа легализира забраната на абортите, сексуалното образование и всичко друго, което противоречи на монашеския живот.

Почерпено вдъхновение от тук.

************************

Надявам се, че добре обясних какво представлява теорията на Оверон, а сега е ред да обясня защо смятам, че не е никаква научна теория, а бич развъртяван от косерваторите винаги, когато нещо не им харесва. А трябва ли да обяснявам?! Нима вече не кипите от гняв как може Бончев да говори така за християнското семейство?! Как може да хвърля кал по традиционния религиозен морал, дори някой да лепва на някого по някой и друг шамар у дома?!  И в същото време не може да отречете, че моето описание на етапите от придвижването на прозореца са подкрепени с примери.

Защо е така? Защото "прозорецът" не е средство за обяснение на реалността, той е инструмент за нейното изопачаване и то не от тези, които искат да наложат нещо лошо (било то християнското семейство или педерастията), а от тези, които искат да ПРЕДСТАВЯТ нещо за лошо. Винаги, за всяка тема, може да се намерят примерни, да се съберат в една поредица и да се провикнем "Ето! Виждате ли!"

Не харесвате нещо? Започвате да твърдите, че то ни се налага, чрез "прозорецът на Оверон"! Няма нужда дори да обяснявате защо нещото искат да ни го налагат! "Прозорецът"се използва срещу гей браковете, евтаназията и т.н., дори любимият пример на стъклопакетчиците - човекоядството.  Достатъчно е да кажеш, че ни го налагат етап след етап по схемата. Ама защо някой би искал да внедри канибализма и какъв е проблема, че някои хора са хомосексулани? Няма да ви обясняваме, важното е, че ни го налагат чрез прозорецът на Оверон! Как смееш да питаш "защо"?! Ти да не си един от онези от първия етап, чиято задача е просто да повдигне темата?! Та и вие как смеете да питате защо "традиционното християнско семейство" е лошо!

Но "прозорецът" е счупен и пукнатините започват от самото начало - "учените говорели, правили конференции по дадена тема". Ще правят, много ясно! Даже мисля, че трябва да правят много повече изследвания по много повече теми! Ама някой може да реши, че канибализмът е готин след като има научен семинар на тема „Екзотичните обреди на племената в Полинезия“. Нека! Това си е негов проблем! Ама може повече хора да го решат! Още по-добре, така бързо ще се разбере дали дадена тема е пълна глупост! Ама ще приемат яденето на хора за нормално! Има такива, които са го приели и историята ясно ни показва до къде са стигнали въпросните общества. Покажете ми едно канибалско общество, което да е проспериращо, напредничаво, развито...

Затова не се плаша от никакви джамове, врати и довари. Промените са неизбежни (именно от тях най-много се плашат консерваторите и размахват трупа на Оверон като някакво плашило). От самото създаване на самата вселена всичко сее движи и се видоизменя. Някои идеи, животински видове и дори цели звездни системи не се оказват удачни и се разпадат, умират, биват забравени. Със сигурност ще минем през такива идеи и в бъдеще, искаме го или не. Единственият вариант да отсеем по-отрано неудачните идеи е да говорим повече за тях, а не каквато е скритата цел на поддръжниците на прозореца - да убием още в зародиш всякаква дискусия по темите, които не ни харесват.

Говорете повече - за традиционното или нетрадиционното семейство, за гей-браковете и за всичко каквото ви вълнува! А ако някой ви обвини, че прокарвате немислими доскоро идеи чрез прозореца на Оверон, му кажете да скача през терасата!

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Хроника на една предизвестена зараза
Вирус, коронавирус
Живеем във времето на Оруел + КОРОНА-ЧАН бюлетин

11 коментара:

 1. Интересна гледна точка, но не мисля, че сте обяснили прозореца по най-добрият начин, просто да се копират статиите на български, като думата канибализъм се замести с християнско семейство не е най-добрият начин да се обясни прозореца, а той си действа, независимо дали го проумяваме или не.

  ОтговорИзтриване
 2. От всички забрани единствено подкрепям забрана на абортите.
  В крайна сметка не може детето да плаща за греховете на родителите си,да не говорим,че някои жени след аборт не могат да имат деца.
  А що се отнася до сексуалното образование, родителите трябва да са първите учители на тази тема, инак учителите колкото и да се напъват, децата няма да могат да схванат и познайте кой ще ги "обучава" как да се отнасят момчетата и момичетата един към друг.
  А за еднополовите "двойки" нямат предвид баба-майка и дядо-татко, а гейовете.
  Проблемът при гейовете е липсата на единия родител, например две лесбийки имат дете, то си има две майки, но си няма татко и то не знае кого да нарича "татко", а при мъжете детето има две бащи, но си няма майка и то не знае кого да нарече "мама".
  А всички знаем, че децата имат нужда от мама и татко и поради тази причина съм склонен при неналичие на единия родител (две лесбийки без мъж и двама гейове без жена) да им се забрани да осиновяват и склоняват други хора (сурогатни майки и донори на сперма) да им добиват деца БЕЗ УЧАСТИЕТО НА ДОНОРА/СУРОГАТНАТА МАЙКА.
  Полу/сирачетата изобщо не ги броя в случая.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Не съм напълно съгласен с теб. Първо ти не си отгледан от еднополова двойка, че да твърдиш че децата не знаят кой да нарекат майка и кой баща. Мисля, че те и сами могат да се ориентират най-малкото по това как се държат родителите и как родителите са "подсказали" на децата как да ги наричат. Второ: не мисля, че е голям проблем децата да израстнат без човек на който да казват мамо или тате. И това въобще не е причина да се забранява на еднополовите двойки да имат деца. Това, че мъже се обичат не ги прави непродуктивни в смисъла на това да отгледат дете.

   За абортите: Ако майката прецени, че не може да гледа детето по-добре да го абортира. Ако е 15 годишно момиче по-добре ли ще е да го задържи? Всеки има право на избор и ако се сложи закон против аборта според мен нищо няма да стане- пак ще има лекари, които ще го правят.

   Изтриване
  2. Да, аборти ще се правят винаги, ако не от доктори, готови по една или друга причина да нарушат забраната, то от самите жени..и те ще го правят с "бабешките" методи с които си е послужила Султана в споменатата книга на Талев. Съответно често пъти момичето умира или получава трайни увреждания. Като се замисля абортът в домашни условия е бил доста често прилаган преди (а на някои места по света за жалост продължава да е така и сега). Подобен момент има и в една друга книга, при това една от любимите ми - "Земя от водата" на Греъм Суифт. Момичето оцелява, но завинаги остава бездетна.

   Затова трябва да има легални клиники за аборти.

   Сетих се и за още едно противоречие. Болшинството от противниците на абортите обикновено са мъже. Ай сиктир! Защо държите да нареждате на жените какво да правят!?

   Изтриване
 3. Жоре,едно огромно БРАВО от мен за тази статия!!!Крайно време беше някой да го опише подробно но в същото време разбираемо и достъпно,като теб.Защото тази схема ако мога да използвам този израз(като виден спец по електроника и жичкаджия :) )е напълно актуална и днес и всичко в съвремения живот се случва точно по нея.Далеч не само домашното насилие,по тая същата схема се пробутва и джендърството и педерастията та даже и корона вируса(с риск да не публикуваш коментара ми)
  П.С.Това за вируса не го казвам за да те дразня а защото съм твърдо убеден,че цялата тая работа е пълна измислица и абсолютна измама!
  П.П.С. влез ако искаш в тубата и напиши на и на кирилица става:Измамата коронавирус и изгледай клипа той даже и български субтитри има ще ти е интерсен със сигурност,и ще се радвам даже да го обсъдим :) Поздрави от мен

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Точно за коронавируса не е най-убедителния пример. "Джендърството" е едно плашило което се пробутва от същите тези, които крещят "пробутват ни го чрез прозореца на Оверон". А гей-браковете ще бъдат легализирани, колкото и злите сили да се борят срещу това. Любовта ще победи, а традиционното християнско семейство ще се завърне там където му е мястото - на бунището на историята.

   Изтриване
  2. Я обясни на италианците, че са тъпанари да вярват, че близките им мрат като мухи и че истината е някъде там ... в YouTube "прозренията" на поредния random идиот решил да се прави на интересен в Интернет.

   Изтриване
 4. Охо! Какви коментари само се опита да пусне някой тази нощ :) Ето че нервите на някои хора не издържаха и виждайки, че нямат аргументи преминаха към приказки от рода "бончев е гей" и да скачам през терасата. И след такива думи има наглостта да твърди, че е привърженик на човеколюбива религия. Да, толкова е човеколюбива, че бая хора е изгорила на кладата...от любов разбира се. Но...иначе гейовете били извратени.

  Ще отговоря на единствения смислен въпрос от писаниците ти. Да, чел съм библията. Потвърждавам - има нещо вярно в нея. Номерацията на страниците е вярна.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Смислен защото само на него можеш да отговориш, и то по най-тъпия начин, след като има доста истини дори и за нашето ежедневие, за времето в което живее? А как да разберат хората, другите въпроси, които съм ти задал, след като си изтрил коментара? Единия беше да ми отговориш, следното: след като си атеист и публикуваш кратка история за някои исторически личности, които са били атеисти в мистерикон, защо според дарвин(а както знаем и то уроците по биология в училище) голяма част от животинското царство са двуполови индивиди?
   Този въпрос ти го зададох, защото твърдиш че това да се обичат мъж и мъж, жена и жена е любов, добре но как щеше да просъществува светът само с такава любов?! И не се опитвай да се измъкнеш като ми изброяваш другите видове любов - майчина, братска и т.н.
   Но защо ли ти обяснявам, след като си с широко затворени очи за случващото се в момента, а и да сигурно пак ще изтриеш коментарът ми... а се опитваш да натякваш през статия, че си по-либерален от тръмп, путин и ким чен ун.

   Изтриване
  2. Не съм попадал конкретно на изказване на Дарвин "защо голяма част от животинското царство са двуполови индивиди". Може би ти ще ни го предоставиш точния цитат.

   Мога да ти отговоря защо по принцип част от видовете на Земята са двуполови Отговорът естествено се съдържа в принципите на еволюцията. И между другото недей да манипулираш - въпроса ти не беше такъв.

   Някои видове са двуполови за да могат да предадат на потомството си различни гени. Това е стъпка напред в еволюцията спрямо еднополовите организми, които се размножават примерно чрез делене и предават точно същите гени на потомството си. При тях промените стават единствено чрез мутации.

   Явно не аз съм този дето не е внимавал в часовете по биология, но щом трябва ще припомням какво е биология.

   Хората са двуполови. Е, и? Какво общо има това с темата? Защо изместваш въпроса? Или може би си от онези християни, за които секса трябва единствено и само да служи за размножаване и за нищо друго? Удоволствието е забранено.

   Как можах да забравя за тези изроди, благодаря, че ми напомни. Щях да ги спомена и тях в статията редом с другите форми на фанатизирани християни.

   Но да се върнем на биологията, щом държиш да говорим за размножаване. Двуполовите същества не са върха на еволюцията и е твърде възможно след няколкостотин хиляди години или по-рано да се появи по-добър вариант. Природата има достатъчно търпение. Тя постоянно експериментира, ето един интересен материал по-темата:

   https://nauka.offnews.bg/news/Vaprosi_2/6-sashtestva-koito-smeniat-pola-si-ili-se-prestruvat-che-go-praviat_17325.html

   Естествено, че съм по-либерален от Тръмп, Путин и Ким Чен Ун, защото те са всичко друго, но не и либерали. Не е трудно за който и да е, да е по-либерален от тях.

   Не знам дали съм със широко затворени очи, но със сигурност не съм си до толкова "отворил очите", че да ми изпадне мозъка. Нещо което не мога да кажа за теб.

   Изтриване