19 април 2020

МИСТЕРИКОН (19 април 2020)


Предупреждение! Великден е светъл празник за тези, които го празнуват. Този бюлетин обаче ще е всичко друго, но не и светъл и радостен и ако не искате меланхолични писания, точно в почивния неделен ден, по-добре не го четете.

Знаехте ли, че има сладководни миди? Аз не, макар да знам, че има сладководни раци. Никога не съм попадал на миди в реките, в които съм се плацикал като малък. За жалост тези сладководни животни са поредната застрашена популация, която е на път да изчезне. Не станаха ли твърде много? Пчели, корали и т.н.? Какво по дяволите се случва?! В долната статия в Мистерика Дейли споменах, че в момента смъртоносна болест поразява маслиновите насаждения из Европа:


В реките все повече и повече се намират само празни мидени черупки без живи екземпляри вътре. Изглежда за пореден път причината е вирус.

ИзточникИ докато едни изчезват, други се появяват. Помните ли Кашпировски? Аз имам бегъл спомен за този руски "предсказател" и "лечител", защото по времето, когато бе популярен, бях много малък. Един вид той бе руската Ванга. Мислех, че отдавна е хвърлил топа, но се оказа, че е жив, просто славата му била е завехнала. Сега явно е решил, че коронавирусът е шанс за него да се завърне на сцената. Не съм изненадан, какви ли не шарлатани се опитват да припечелят някоя и друга рубла (кашлюкволенкашлюк) покрай пандемията.

Източник


И докато дърти безскрупулни мумии изпълзяват от нафталина, често пъти млади многообещаващи хора скоропостижно напускат този свят...по свое желание. Тази седмица това направи и един 20-годишен българин, Стоян Йовчев (източник). Не го познавах лично, но бях чувал неговият артистичен псевдоним Omori, с който той се подвизаваше в българския ъндърграунд на електронната музика. Линк към профила му в SoundClound:

https://soundcloud.com/stoyan-yovchev-omori


Защо се получава така, колко пъти съм се питал само? Интелигентни и даровити хора са по-склонни да сложат край на живота си от масата хора. Обсъждали сме тази тема тук:


Дали това да си тъп всъщност не е предимството? Да вярваш твърдо в едно магическо решение било то някой бог, партиен лидер или не знам си какво. Вярваш, че Костов/Радев/Бойко е единственият политик, който може да извади България от блатото и точка по въпроса. Не поставяш грешките им под въпрос! Те са безгрешни! Вярваш, че ако се кръстиш и ходиш по празниците на църква, ще отидеш в рая, няма значение че през останалото време умираш от желание да утрепеш ближния си. Някак си животът става по-лесен като не подлагаш на съмнение това, в което вярваш. А умните хора често се съмняват. Съмняват се в общоприетите истини, в другите, дори в себе си. И често пъти прозират човешката незначителност. Ние сме едни еднодневки претендиращи, че Вселената се върти около нас. Понякога това прозрение е потискащо.

А какво ли се е случило с хората от долната снимка? Те в коя категория са били? Със сигурност са били силни характери предвид професията им, но пък и тях превратностите на съдбата са ги споходили. Много обичам да гледам стари снимки и да се опитам да си представя времето, в което са заснети. Още по-интересно ми е да се питам как ли се е развил живота на хората след това. Ако не бяха съветските брички на заден план, човек би си помислил, че това са ФБР агенти. Имат си всичко, което е класика за този образ - тъмните очила, ризите, костюмите, вратовръзките, кобурите под мишниците. Но не, това не са ФБР агенти, това са членове на специалния отряд Алфа на КГБ. Снимката е от края на 80-те (източник). Какво ли се е случило с тези напети мъже след краха на СССР? Продължили са да работят вероятно още известно време за руските служби. Някои дори вероятно са се пенсионирали там и сега получават някаква пенсия. Други може би са видели, че държавната заплата е по-малка в сравнение, с това което предлагат новите "бизнесмени" и вероятно са станали нечии телоохранители или дори хора за изпълнение на мръсни поръчки. Дали някои не са преминали в криминалния контингент и да се е случвало да се стрелят с бившите си колеги? Дали има пропили се, самоубили се, когато са видели как строят, който е трябвало да пазят, се разпада пред очите им? Както се казва Memento Mori (помни, че си смъртен). Днес пиеш най-добрия коняк в Москва и преследваш капиталистически диверсанти като по филмите, утре си принуден да работиш при условията на същите тези омразни капиталистически взаимоотношения и когато ти остане време пиеш евтина водка.


Хм, не го планирах толкова мрачен днешния бюлетин. Но този блог отразява вътрешният и външен мир на неговия автор и не е изненада, че така се получи. Лични събития, пандемия, карантина, лошо време - все съставки, които могат да забъркат голяма горчилка. Все пак има и противоотрови срещу лошото настроение, метеорологът от долната снимка държи една. Казвал ли съм ви за теорията, която един колега ми каза преди време? Че котките разпространяват един вирус, който като зарази човек, прониква в мозъка му и кара заразения да харесва котките и да се грижи за тях. Тогава този колега май малко се обиди, че се засмях и не му повярвах, но сега искам наистина да има такъв вирус. Ако има, аз отдавна съм тежко заразен с него, но искам и още повече хора да се заразят, за да намерят някакво по-добро средство за успокоение от другите алтернативи - наркотици, пиячка, фанатизма и т.н. М*мка им на тия котки, мислех, че само са извънземни, а те и паразитолози и психолози били!


Няма коментари:

Публикуване на коментар