09 март 2020

Хроника на една предизвестена зараза

Чели ли сте книгата "Хроника на една предизвестена смърт"? Аз съм я чел, но не бих ви препоръчал тази книга на Габриел Гарсия Маркес макар за мнозина истински ценители на изтънчените литературни творби това да е класика. Както се казва и класическата оперна и симфонична музика е пълна с шедьоври, но повечето хора предпочитат да слушат в повечето време нещо друго, по-леко и не толкова интелектуално натоварено - джаз, мелодичен рок, диско, че дори и чалга. Същото е и със споменатата книга - тя ми бе скучна, защото започва с края на историята, с развръзката - един човек е убит. Едва след като ни е казано какво се е случило, авторът бавно и методично започва да разказва как се е стигнало до това убийство. Какви нелепи подробности са довели до този трагичен край. Случайности или закономерности? Можело ли е да се избегне фаталната развръзка? Може би от заглавието се сещате към какъв отговор клони повествованието.

Книгата е класика не само заради необичайната си постройка. Все пак и други писатели или филмови сценаристи са си служили с този похват - първо показват някаква сцена, а след това започват в ретроспекция да разказват за нещата случили се преди нея. "Хроника на една предизвестена смърт" е класика с това, че понякога може да се използва за описване на настоящето, света в който живеем. Една книга може да се определи за велика по различни критерии - защото е много интересна и вълнуваща, защото предсказва бъдещи технически постижения като творбите на Жул Верн и т.н. Може и да е велика, защото продължава да е все така актуална дълги години след излизането си - като "Бай Ганьо" на Алеко Константинов. И в 21-ви век ганьовщината все така продължава да я има.

Наричам настоящата статия "Хроника на една предизвестена зараза", защото също като книгата на Маркес започвам с последното събитие:


А сега ще разгледам всичките нелепи или пък напълно закономерни моменти преди това събитие. Концентрирам се върху България, може би някога в бъдещето ще има обобщение и за целия свят - от появата на вируса в Китай през неадекватните изказвания на Доналд Тръмп ("коронавирусът е измама измислена от демократите, които искат да ме свалят!") до конспирациите и почти паранормалните моменти покрай Covid-19. Ако все пак искате да прочетете и тези неща, може да почнете от тази статия, която публикувах преди три дни:


В нея има връзка към предишни статии, в които има линкове към още по-стари материали и т.н докато се стигне до първото споменаване на коронавируса на страниците на Мистерика.

А каква е хрониката на предизвестената зараза в България?

Действие първо
Няма коронавирус у нас, отричай, че ще дойде

"Рискът коронавирусът да стигне България е нулев". Това не е изказване на някой кибик във Фейсбук, думите са на доц. Райничка Михайлова, началник на Втора Клиника по инфекциозни заболявания във ВМА. // Оригинална статия

Не случайно още тогава определих това като твърде самонадеяно изказване. Оказах се прав.

Важно е да пазим стабилността, да не стресираме излишно и без това стресираният народ. Как тогава няма заразата да е ни е гарантирана след като населението масово не взима мерки и не вярва, че има опасност? Почти всички, с които говорих в последните месеци по темата, реагираха по един и същ начин, дори и хора, които считам за интелигентни - с насмешка и пренебрежение. А как очакваш народа да взема мерки след като са казали по радиото, че тази зараза няма да стигне до нас, ще си остане в Китай?

Действие второ 
Има коронавирус в България,  казвай, че няма

До вчера нямаше и един официално открит случай, изведнъж цъфнаха цели четири. Как така?! Явно е, че тази зараза не се е появила от едва ден два, щом са се заразили хора в два различни града и то без да са пътували в чужбина. Короновирусът е бил тук от поне седмица-две! Или новосъзданеният кризисен щаб за борба с разпространението на коронавируса е съставен от идиоти неспособни да засекат Covid-19 преди да е избухнала епидемия или нарочно са прикривани случаите. Няма как да знаем, няма да си признаят ако са ни спестили истината. Аз по-скоро клоня към вторият вариант.

Именно затова на втори март написах следното:

В началото споменах коронавируса, ще завърша бюлетина с едно мое предположение. В България има регистрирани случаи, но малко ще се забавят с оповестяването им, това ще стане едва след празненствата по случай 3-ти март. Ако ги оповестят сега, ще трябва да отменят масовите прояви, а едни високопоставени лица, глава на държавата и официални задници не може да допуснат такова нещо! Те живеят за дни като 3-ти март, където с голяма патетика ще произнасят речи, в които говорейки за всички онези жертвали се за свободата, всъщност величаят себе си като "обединители на нацията", "пазители на стабилността", "новите будители", "новите възрожденци"....

Оказах се прав. След препоръката на експертите да бъдат отменени честванията, и президентът и премиерът не пропуснаха събитията, а речите им бяха пълни с обвинения един към друг и самохвалства (Бойко бил уговорил намалението на цената на руския газ. Истината е, че това е заслуга на Европа).

А знайни и незнайни "полезни идиоти" се хвърлиха да плюят по искането да се забранят масовите празненства или да измислят причини защо у нас няма случаи на коронавирус след като в повечето страни в Европа, включително и у съседни държави има.На трети март написах следното:

"Циркът е пълен, очаквам да текат реки от сополи и пламенно самоизтъкване на Шипка. Правя паралел с 1986, когато въпреки радиоактивният дъжд причинен от аварията в Чернобил, българските власти изкарват хората на първомайска демонстрация. Честит празник!"

Какво толкова щеше да стане, ако една година се бе минало без събирания на Шипка, в центъра на София и т.н.? Може би смятат, че националният дух е застрашен? Що за заглавие - Еничара! Отмениха официалният ритуал от честванията на Шипка. Поне да го бяха написали "Еничари", така щеше да е граматически по-вярно. Което е иронично - обвиняваш ги, че се продажници, ама се изявяваш неграмотно на собствения си роден език.

Днес за жалост на мнозина им се привиждат дебнещи заплахи за "българщината" от всякъде - от размахването на пъстроцветно знаменце през защитата на жените от домашно насилие до изучаването на "Робинзон Крузо" в училище. Това ме навежда на мисълта, че тези радетели за опазване на българския дух не са толкова сигурни в неговата вековна сила, щом си мислят, че с отмяната на един ритуал той ще изчезне.

За сравнение:


Не чух някой да се е оплакал, че вярата в Алах е застрашена с отмяната на масовото струпване на богомолци около Голямата джамия с "Черния камък". Ето как изглежда мястото сега (в дясно) и как обикновено е изглеждало в предишни години по това време:


За да завърша действие второ нека да обобщя моето лично наблюдение - през 2020 властта се страхува, че не сме толкова големи патриоти, колкото и се иска да бъдем, щом ревностно държи да изпълняваме някакви сухи ритуали, така както през 1986 се е страхувала, че българите не са били толкова големи комунисти и задължително е трябвало да се проведе първомайската ритуална демонстрация под радиоактивния дъжд. Трябвало е да се покажем пред Големия брат колко големи комунисти сме! Дали и сега не са искали да се покажем пак пред същия голям брат на Шипка?!

Действие трето
Бавничко подготвяй населението за неизбежната новина

Учениците в цялата страна излизат в грипна ваканция

Моят кратък коментар от тази събота: "Обикновен грип или...коронавирус?"

Защо се съмнявам, че ваканцията всъщност има общо повече с Covid-19, отколкото с обикновения сезонен грип? Както казах в действие второ съмнявам се, че нарочно протакаха новините за разпространение на китайския вирус в България. В един момента обаче нямаше как да не го съобщят. Ако го бяха изстреляли направо, щеше да настъпи паника. Припомнете си какво стана в някои градове след като един добре известен идиот (при това идиот близък до властта) пусна фалшивата новина, че "норвежките джендъри" са тук да ни вземат децата:


Впрочем дали пък това не е било някаква генерална репетиция? Видя се, че паниката се разпространява много бързо и сега решиха да действат по друг начин. Съвсем спокойно опразниха училищата - просто обичайна грипна ваканция, нищо повече.

Действие четвърто
Признай за коронавируса...в най-подходящия момент.

8-март 2020. Имаме вече случаи на заразени с коронавирус в България. Защо точно сега? Само ден след като се случи ето това:


Не съм само аз, който силно се усъмни в пускането на новината в избран момент:Действие пето 
Вирусът е тук, казвай, че няма страшно

Колелото се завъртя. Отново бяха пуснати експертите да пазят стабилността и да приспиват населението.

Коронавирусът не е особено опасен, мерките са пресилени – Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница

Бащицата и той се изказа:

Борисов: Хората да не се запасяват, имаме всичко, индустрията ще работи на макс

Досега колкото и да не ми се искаше да съм прав, коментарите ми се оказаха до голяма степен точни или най-малкото повдигат резонни въпроси. Ще си позволя още едно предположение - ще има починали от коронавирус в България. Тогава в заглавието на статията няма да се говори за "предизвестена зараза". Ще съвпада с името на книгата на Маркес - "Хроника на една предизвестена  смърт".

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Да си припомним: чумните пандемии и испанският грип
Дали "Симпсънс" предсказаха и коронавируса?
Китайският коронавирус излиза извън контрол!

2 коментара:

  1. Минавам само да кажа, че цените на петрола в света се сринаха с 31%, което не се е случвало от 17 януари 1991 (началото на войната в Персийския залив)! Може би си мислите, че това е заради коронавируса! Не, поне не само заради него. Основната причина е, че Саудитска Арабия и Русия не постигнаха споразумение и на практика започна война на изтощението между тях, кой пръв ще се срине. Проблемът е, че целият свят може да се срине заедно с тях. Живеем във времена, когато няколко бедствия са на път да се случат едновременно и това след години ще се изучава в учебниците като "краят на цивилизацията, такава каквато я познаваме от края на Втората световна война до 2020".

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10 март, 2020 01:59

    дано не си прав с думите в кавички. Промъкват се коментари, че в София имало от седмица и нещо лежащи с вируса във ВМА, затова и грипната епидемия така бързо я обявиха.

    ОтговорИзтриване