27 март 2020

Обладаните от зла сила въглища

1 януари 1921 е един студен зимен ден в Англия. Мистър Айвън Фронст донася вкъщи цял чувал с въглища, за да сгрее голяма си фамилия - той и жена му, възрастните му родители, двамата му пораснали синове и осиротелите три деца на негов починал родственик. Вадят въглища от чувала и ги хвърлят в огъня, тогава обаче започват да се случват странни неща. Почти веднага след като се поставят в камината, въглищата експлоадират, изпускат искри или направо изкачат от печката. До тук поне не са нарушени законите на физиката, какво обаче да кажем за случаите при които въглени направи минават през стената като безплътен обект? И за това, че внезапно се появяват обратно в стаята на следващия ден?

Семейството решава, че въглищата съдържат някакво експлозивно вещество и затова се държат така. Изнасят ги на двора, но мистериозните феномени не спират. Известяват полицията и тя идва да разследва. Самите полицаи стават свидетели на паранормалните феномени. Въглища се движат сами по пода, един нож полита във въздуха, един инспектор вдига един незапален въглен и той буквално се стопява в ръката му. Идва местният свещеник, дори журналисти. Всички те стават свидетели на едни или други феномени.

Още по онова време има опити да се обясни скептично цялата работа и може би до някъде имат право. Една от най-популярната теория е, че миньорите нарочно са смесвали въглищата с динамит. По онова време има голямо социално недоволство и някои предполагат, че копачите на въглища са искали да предизвикат бунтове и размирици сред населението. Динамитът би обяснил избухващите и изхвърчащи въглища, но не и другите феномени. Друга скептична теория предполага, че децата в семейството са правили номера от скука. Децата действително могат да бъдат много изобретателни, когато им е скучно или искат да изпързалят възрастните. Може с някакъв много тънък конец да са дърпали някое въглище и да е изглеждало, че то се мести само. А може цялата история да е комбинация от двете теории - първоначално да са избухнали няколко натъпкани с експлозив въглени и това да е ентусиазирало децата да представят цялата работа като акт на злите сили.

Най-популярната паранормална теория също е свързана с мините от където са добити въглищата. Според нея във въглените са се вселили духовете на загиналите в галериите миньори.

Интересно, но постепенно и в съседни къщи започват да се появяват подобни феномени. Което е очаквано независимо коя от теориите е вярна - скептичната или паранормалната. Ако във въглищата има експлозиви или вселили се духове, те ще се проявят във всеки дом, който си купи от тях. По същото време започват да се съобщават за случаи на експоадиращи въглища в други градове или дори в други страни като Франция, Белгия и Швейцария! Почти винаги въглищата са внос от Англия.

За жалост цялата тази патаклама се оказва фатална за едно то децата в семейството на Фрост - неговата 5-годишна племенница Муриел. Тя изглежда е силно уплашена от случващото се и постепенно залинява и умира. Това малко противоречи с идеята, че самите деца са правили разни номера. А аз за пореден път се замислям за паранормалните феномени, защото не е първият такъв случай. Свръхестествените истории са забавни, но за жалост понякога имат нерадостен край. Бих предпочел описаният случай никога да не се беше случвал и да не беше умирало това дете. Паранормалното не е шега работа.

ИзточникНяма коментари:

Публикуване на коментар