19 март 2020

Коронавирус - обобщение на последни новини и обратна връзка от читатели

Линк към предишния обзорен бюлетин:

Новини за коронавируса - притеснителни, абсурдни и ... интересни

Бонус статия от блога "Хакер на живота":

Как да носим защитна маска, когато сме с очила

Раздел I
Статистика

Заразените минаха 200 000. Починалите надхвърлиха 8 000.

В световен мащаб:

Случаи на заразяване: 214 552 (+48 615 спрямо преди три дни, когато пак извадих тази статистика!!!)

Смъртни случаи: 8 774 (+2 299)

Излекували се: 83 568 (+7 658)

Все още болни: 122 210 (+38 658)

Източник

В България:

Случаи на заразяване: 92 (+41)

Смъртни случаи: 2 (+0)

Източник

Средна смъртност за света: 4.09%

Средна смъртност за България: 2.17%

Раздел II
Новини

От България:

Първи случай на коронавирус в Троян

Първи български град под абсолютна карантина. Забраняват на хората в Банско да напускат домовете си

Коронавирусът доведе до някои положителни неща, като това най-накрая дори в моята консервативна фирма да приемат, че може да се работи от вкъщи. Други положителни ефекти:

Безплатно паркиране в София, Пловдив, Бургас и Плевен

Друг положителен ефект от тази криза е, че се видя кой колко струва. За жалост някои показаха лошите си страни.

Пловдивчанин пусна в нета фалшиви маски по 15 лв., спипаха го

Арестуваха собственик на заведение в Бургас, потъпкал забрана от извънредното положение

Тарикатът направил много сериозна организация, за да не бъде хванат. На пост е имало човек, който да следи за проверките на ОД на МВР-Бургас. Наложило се полицаите да използват други методи, за да го хванат в крачка.

Арестуваха млад пловдивчанин, пуснал информацията за заразени студенти в МУ-Пловдив

Пловдивчанин, който е разпространявал информация за заразени студенти в Медицинския университет е задържан под тепетата. Информацията съобщи първо министърът на вътрешните работи Младен Маринов в интервю за bTV, но пред DCNEWS тя бе потвърдена от шефа на ОДМВР-Пловдив ст.комисар Йордан Рогачев. По думите му става дума за младо момче, което е пускало постове във Фейсбук, че в Медицинския университет има сто заразени чуждестранни студенти, които властта и ръководството на висшето учебно заведение крие. „Информацията не отговаря на истината“, посочи Рогачев.

Този млад човек може би не си е измислил сам тази "новина", може би някой го е подвел и той в желанието си да е популярен, е постнал "информацията". В крайна сметка младежът ще си го отнесе. Затова много внимавайте какво казвате в Интернет. Бяхме свикнали на пълна свободия - всеки можеше да каже и най-голямата глупост в Нет-а и да трупа харесвания. Крайно време е на това да се сложи край, нека всеки поеме отговорност за думите си! Може да ви изглежда странно, че именно тук призовавам за такова нещо - в сайт, който по-принцип борави с трудно доказуеми теории за извънземни, духове и други паранормални сили. Но ако сте от дългогодишните читатели и сте вниквали по-дълбоко в написаното, едва ли ще сте изненадани. Аз винаги съм апелирал за обективност. Именно затова във всяка статия давам източниците си, за да може всеки да провери информацията сам. И често се старая да дам алтернативни обяснения, често пъти повече от едно - от скептични до крайно фантастични. Избягвам да твърдя, че зад "еди какво си стои еди какво си" (пример: САЩ пуснаха коронавируса!) поне докато няма достатъчно силни доказателства. Старайте се и вие да бъдете така в живота, да не се придържате сляпо към едно единствено обяснение. Да, знам, че така е по-лесно (пример: САЩ са лоши, точка!), но така можете да изпаднете в много опасни заблуди, питайте южнокорейската секта, които вярваха, че техните ритуали са защитени от коронавируса и продължаваха да се събират и да правят "тайнствата си". Повечето случаи на заразявания в Южна Корея са именно от тази секта.

Това много ме разочарова:

Масови оставки във Втора градска болница в София

Да, знам, че хората са склонни първо да мислят за собствената си кожа, но за някои професии е ясно, че може да има повече риск отколкото за други. Никой не ги е карал на сила да стават доктори и медицински сестри. Какво са си мислили? Че само ще изписват рецепти, ще точат Здравната каса и ще си пият кафето? Понякога животът на медицинския персонал е доста сладък, но понякога не е. Или приемаш и двете или въобще не ставаш лекар! Има достатъчно други професии с по-малък риск, където ще вземаш същите пари или дори по-добри.

Чудех се кой ще е първият известен българин заразаен с коронавирус. Нямаше начин да няма такъв, на всякъде по света и богатите и известните ги прихвана заразата. Wonder no more, имаме победител!

Кирил Домусчиев е с положителна проба за коронавирус


От света:

Втори смъртен случай от коронавирус в Шотландия (източник)

Първи починал в съседна Турция (източник)

Първа жертва и в Бангладеш (източник)

Австрийските авиолинии прекратяват всички полети от 18 март

И докато в България и много други страни хората се запасяват с тоалетна хартия и варива, в Холандия се запасяват с марихуана, пред съответните кафенета са се извили дълги опашки от желаещи да си купят джойнт за черни дни. // Източник

До колкото чух в САЩ пък има опашки пред магазините за оръжие. Както казах кризата показа какви са хората и какви са им приоритетите. Много научихме от тази пандемия.

А вчера петролът падна под 26 долара за барел. Нещо, което не се е случвало от месец май 2003! (Източник)

Раздел III
Обратна връзка от читателите

В предишната статия по темата помолих читателите да ми пишат как са и какво мислят за ситуацията. Ето какви бяха отзивите.

По въпроса за дистанционното обучение. Май е леко отбиване на номера.На въпроса за работата - извънредното положение си е оказало своето влияние.


Едно интересно мнение:


Един много смислен коментар от редовен читател:Раздел IV
Хумор

Щом все още се смеем, има шанс да оцелеем. Една много добре направена пародия:"Нашият лидер ще е доволен, че сме се сдобили с най-ценният им ресурс"


Накрая горе главата! Битката с ламята ще е тежка, но не и предрешена! Светът има своите шансове.

Източник за този колаж:


Няма коментари:

Публикуване на коментар