14 март 2020

Вирус, коронавирус

Живеем в интересни времена. Вчера, на емблематичната комбинация "петък 13-ти" в България:

Официално: Обявиха извънредно положение в страната

Основните последици:

До 29 март: Затварят се училища, детски градини, ще работят единствено аптеки и магазини за хранителни стоки

Но традиционно, да започна с връзка към последната статия в моите блогове посветена на коронавируса, от нея можете да стигнете до всеки един материал публикуван някога в Мистерика, Мистерика Дейли и другите мои сайтове:

Последни новини относно разпространението на коронавируса

Раздел I
Статистика

В световен мащаб:

Случаи на заразяване: 144 324

Смъртни случаи: 5 402

Излекували се: 70 864

Все още болни: 68 058

Източник

В България:

Случаи на заразяване: 31

Смъртни случаи: 1

Източник

Раздел II
Новини

СЗО обяви коронавируса за пандемия

Първи смъртен случай в Индонезия (Източник)

Футболист на Ювентус е болен от коронавирус

Том Ханкс и съпругата му Рита Уилсън са заразени с коронавирус

Заради коронавирус: САЩ забраниха пътуванията от Европа

Първи смъртен случай в Гърция от новия коронавирус

Covid-19 спря сезона в НБА!

Първи смъртен случай в Алжир (Източник)

И Дания под пълна карантина

Първи смъртен случай от коронавирус и в Норвегия (източник).

Мениджърът на Арсенал Микаел Артета е заразен с коронавирус

Сръбският президент кашля неудържимо точно на брифинг за коронавируса. И то на няколко пъти в голата си ръка. Дали после се е ръкувал с някого?Президентът Болсонаро, който се срещна с Тръмп, даде положителна проба за коронавирус

Няколко часа по-късно:

Болсонаро отсече: Нямам коронавирус, това са фалшиви новини

Кого ще лъжеш, бе?! Дано повлечеш със себе си и този кретен в ляво, с който си се снимал:


Предвид положението, една много точна карикатура - истинският Джокер (източник):


Раздел III
Трагикомедията в България продължава

На 9-ти март публикувах тази статия:

Хроника на една предизвестена зараза

Описах трагедията на абсурда, която се разигра пред очите ни през последните месеци в Булгаристан-Абсурдистан. Нека припомня отделните театрални действия, за повече подробности можете да погледнете горния линк:

Действие първо: Няма коронавирус у нас, отричай, че ще дойде
Действие второ: Има коронавирус в България, казвай, че няма
Действие трето: Бавничко подготвяй населението за неизбежната новина
Действие четвърто: Признай за коронавируса...в най-подходящия момент.
Действие пето: Вирусът е тук, казвай, че няма страшно

За мой ужас, почти във всеки стадий на развитие, предвидих какво ще се случи след това. Когато писах гореспоменатата статия, сложих следното в нейния край:

Досега колкото и да не ми се искаше да съм прав, коментарите ми се оказаха до голяма степен точни или най-малкото повдигат резонни въпроси. Ще си позволя още едно предположение - ще има починали от коронавирус в България. Тогава в заглавието на статията няма да се говори за "предизвестена зараза". Ще съвпада с името на книгата на Маркес - "Хроника на една предизвестена смърт".

Ето, че злощастната новина дойде по-скоро дори отколкото аз очаквах. Човешката трагедия за близките е неописуема:

Първа жертва на коронавируса в България: Почина жената, настанена в "Пирогов"

Можеше ли да се избегне това? Не знам, вероятно не, дори и при най-адекватните мерки, щеше пак да има няколко смъртни случая. Но с цялата си сериозност казвам едно - действията на властта, опозицията, президента, институциите, дори на някои известни публични личности, НЕ БЕ АДЕКВАТНА! И заради това починалите ще са повече отколкото можеха да бъдат! Дори към този момент актьорите продължават да играят тази трагикомедия на абсурда! Затова обявявам:

Действие шесто: Обвинявай за тежкото положение всички други, не и себе си

Борисов: Европа много закъсня с мерките срещу коронавируса


Дали?! Дали, Боко? Нека само ти припомня нещо, за което носиш пряка отговорност:Това е показателно за дереджето на което е властта:Това, че псувам Боко, не значи, че опозицията е по-добре. БСП не обвинява кабинета в това, че не е взел адекватни мерки. Обвинява Борисов за това, че говори за коронавируса!


Никак не съм изненадан!!! Партията, която премълча за Чернобил и накара хората да манифестират под радиоактивния дъжд сега иска по същия начин да "реши" проблема - да се правим, че няма проблем, току виж той изчезне от само себе си!

Борисов всявал паника. Това го казва отрепката, която от няколко години систематично всява паника със всякакви измислени фантасмагории за Истанбулската конвенция, закона за социалните услуги, защитата от домашното насилие и т.н. Всичко ще ти се върне тъпкано!


Но не си мислете, че само в политическите партии и държавните институции е пълно с долнопробна измет. Българската православна църква не само, че не е забранила целуването на икони от богомолците, ама дори го насърчава. Подкрепям! Щом си толкова глупав, че да си мешаш лигите със всички останали идолопоклонници, заслужаваш съдбата си (нали бог се носеше в сърцето, а не е в някакви фетиши?! Какво станА?!). Целувай повече, все ще се намери кой да те погребе! За сравнение - църквите в Рим затварят врати до април (източник)Именно заради тези "водители на нацията" в официални костюми, свещенически одежди, военни мундири (на летци, знаете за кого говоря) и...капаци на очите, ще направя поредното си предвиждане:

Процентът на починали в България спрямо общият процент на заболели ще е съизмерим с този в Италия. Дано не съм прав! За да не се сбъдва този черен хумор:

"Никога не съм си мислил, че и нашата смърт, ще е MADE IN CHINA"


Раздел IV
Няма да се дадем без бой!

Подготвях настоящата статия вечерта на 12 март, четвъртък. Планът ми беше да излезе в ранната утрин на 14-ти март, събота и евентуално само да обновя раздела със статистиката. За един ден обаче се случиха доста неща и затова обособявам нов раздел. Както при всяка криза в световната история, и при тази се проявяват както най-лошите, така и най-добрите страни на хората. Може би вторите ще надделеят над първите! Все още има лекари, отговорни лица, че дори и обикновени хора които се опитват да вземат правилните решения и да ограничат заразата. Има надежда!

Втора градска болница се реорганизира в инфекциозна

Забранява се продажбата на билети от шофьорите в градския транспорт на София

Доброволческата мрежа на учителите иноватори в България е подготвила план за преминаването изцяло на онлайн обучение и така да се предотврати пропадането на учебната година:


Източник

И издателствата се включиха в инициативата:

Анубис, Булвест 2000 и Klett дават безплатен достъп до електронни помагала и учебници

Браво! Образованието и децата са по-важни от печалбите!

А някой, до колкото разбирам в Америка, е започнал да оставя по стълбовете препарати за миене на ръце (източник):


Няколко заключителни думи в настоящата статия. В раздел III много плювам против Бойко Борисов, Корнелия Нинова и т.н. Едно обаче трябва да кажа - взеха правилното решение като най-накрая въведоха извънредно положение. Да, вчера беше голяма паника, пред магазините се извиха опашки, банкоматите блокираха и т.н. Но проблемът не е само в политиците, проблемът е и в народонаселението. Все пак щяхме ли да имаме прости политици, ако сами не си ги избирахме?! Разбрахте ли защо жената, която почина в Пирогов, се е заразила? Защото някой се е върнал от чужбина и вместо да стои в самоналожена карантина за две седмици, веднага е отишъл на тържество с родата. Сега в селото заразените са 11 (източник). Честито! Демокрацията е хубаво нещо, но свободата отдавна сме я обърнали на свободия.

Вчера въпреки сериозното положение ходих на работа (какво да кажем за шефовете, които упорито не искат да ти разрешат да работиш home office, макар да си в сферата на IT?!). Сутринта и вечерта като ходих по улиците слушах хората, а и четох доста коментари в Интернет. Извънредното положение било прекалено. Точно сега ли, когато времето се оправи, ще карат хората да си седят вкъщи? Само 2-3 процента щели да умрат. Младите хора няма от какво да се притесняват. Как може да забраняват и затварят всичко освен аптеките и хранителните магазини? И т.н. и т.н.

Ако мислите така, ви моля да се замислите.

Защото вие вероятно ще оцелеете, но нямате ли възрастни родители и дори баби и дядовци?! Те са застрашени! Вие, ако сте млади, може и хрема да не получите от коронавируса, но ще разнасяте заразата наоколо. Пример от новините:

"Три деца на 4,7 и 11 години са носители на вируса. Двете са в болница, нямат симптоматика, но са били контактни и са преносители." // Източник

Нима искате да заразите възрастните си роднини?! Нима искате да останете без майки и бащи? Без баби и дядовци?

И нима нямате какво толкова да правите у вас? Нямате приятели и роднини, с които да сте щастливи заедно вкъщи? Или близки хора, които дори да са на хиляди километри от вас, винаги ще се чувствате щастливи да чуете по телефон, скайп, вайбър и т.н. дори и само за да ги попитате "как си? добре ли си?". Нима за вас единственото щастие е да ма'ате гащи по дискотеки и молове?!

Замислете се, не е ли егоистично да подлагате на риск роднините си на възраст, само за да утолите някакво чувство за "социален контакт" по заведения и кръчми?

Знам, че не сте такива - ще можете да изкарате няколко седмици без да сте излишно навън. За доброто на всички.

7 коментара:

 1. Анонимен14 март, 2020 20:49

  Истанбулската конвенция наистина целеше да добави едно не морално и извратено течение към неща, като посегателството над жени и деца. В случая беше за да може гражданите да си кажат "ето насилието над гейовете е лошо, също както насилието над жени и деца." . Така насилието под каквато и да е форма, към когото и да е било е грешно и не морално, но и налагането на неща, като третия, четвъртия и ако щеш десетия пол за морално също.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Може би съм един от малкото в България, които си направиха труда да прочетат Истанбулската конвенция. Тиражираните по медиите фантазии не присъстват в нея. Настоявам за нейното скорошно приемане.

   Изтриване
  2. Анонимен21 март, 2020 23:26

   Чувал ли си за "Прозорецът на Овертон"? И преди да си започнал да си мислиш, че съм го извадил от някои съмнителни медии (аз не чета такива, и винаги се опитвам да намеря поне 3 алтернативни източника) ти давам този линк - https://glasove.com/categories/komentari/news/prozorecyt-na-overton
   Смятам, че този сайт не попада към знаеш кои медии.

   Изтриване
  3. Явор Дачков е от най-съмнителните медии и дори много се чудих дали да позволя коментара ти заради линка към този боклучав сайт. Но няма проблем - който има глава на раменете си, ще види глупостите написани там. А който ги прочете и се зарази с "прозрения", значи е заслужавал съдбата си.

   Изтриване
  4. От друга страна като се замисля, няма особен смисъл в това просто да кажа, че еди-кой-си сайт е боклучав. Не става ясно защо мисля така. Така че в бъдеще може би ще има статия посветена на някоя глупост от Дачковия сайт. Най-вероятно ще разгледам идеята за така наречения "прозорец на Овертон" понеже си дал линк именно към това.

   Изтриване
  5. Анонимен28 март, 2020 20:00

   Ами незнам за Дачков какъв журналист е, тъй като аз самият не съм журналист. В България всеки разбира от всичко. Някъде бях попаднал на един въпрос от чужденец: "Като имате толкова много разбиращи от политика и спорт защо сте последни?"
   Е ти ми кажи по-добре ли е да ти дават за пример медиите на пеевски? А и ако си прочел, ще видиш че статията е превод от руски, а авторът е Евгений Хавренко. И последно ще кажа да прочетеш хубаво статията, защото това с канибализма е само пример, сам можеш да си направиш извода как се е пръкнала пе******ията на запад и има ли съвпадения с написаното.

   Изтриване
  6. Да, прочетох я цялата. Виждам че авторът не е самия Дачков, хей, не ме подценявай, имам толкова акъл, че да забележа такова нещо :D Повечето сайтове имат множество преводни статии и това е нормално. Но обикновено превеждат каквото им отърва. Щом са го публикували, вероятно подкрепят написаното. Така че го класифицирах като "глупостите на Дачков" дори и да не е непременно писано лично от него или някой от редколегията.

   А педеРусията не се е пръкнала на запад, никак даже ;)

   https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Frarehistoricalphotos.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F08%2FGorbachev_Honecker_kiss_1986_small.jpg&f=1&nofb=1

   https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fi.ytimg.com%2Fvi%2FdBjyZBUHimU%2Fmaxresdefault.jpg&f=1&nofb=1

   Изтриване