12 март 2020

Намерена ли е гробницата на Александър Македонски?

Александър Македонски е един от най-великите древногръцки предводители. Той умира при загадъчни обстоятелства, а гробницата му все още не е намерена. Има предположения обаче, че тя от доста време е пред очите ни.

Според някои теории първоначално гробницата на Александър Велики се е намирала край Мемфис, в комплекса където са погребани редица местни фараони включително и последният такъв фараон - Нектанеб II. Защо казвам последни местни? Защото следващата династия, тази на Ахеменидите всъщност не произхожда от самия Египет, те са персийци. След тях пък идват гърците.

Част от саркофага на Нектанеб II се пази в Лондон. Той е пренесен от Египет и мястото от където е взет, е било украсено с гръцки статуи. Не е ли странно?

Отделно от това във Венеция се пазят мощите на свети Марк както и част от оригиналната му гробница, която също е пренесена от Египет.

По някаква причина един изследовател и автор, д-р Андрю Майкъл Чуг (Andrew Michael Chugg) решава да съпостави саркофага на Нектанеб II, който е в лондонския музей с гробницата на свети Марк във Венеция. Те си пасват идеално! Какъв е шанса това да е случайно? Според мнозина - минимален. Явно този саркофаг е бил в тази гробница.

Свети Марк дълги години живее в Александрия, Египет. Убит е на 25 април 68 г. Нектанеб II пък живее през 4-ти век пр. н.е. Тоест, освен ако не е станало някое много голямо историческо мазало, това са двама различни хора и Нектанеб II не е свети Марк. Тогава на кой от двамата са принадлежали саркофага и гробницата?

Дали и двете са на Нектанеб II или пък на свети Марк? Според д-р Чуг нито едното, нито другото - саркофагът и гробницата са на Александър Македонски!

Саркофагът на Нектанеб II в британския музей в Лондон:


Парчето от оригиналната гробница на свети Марк, намираща се в момента във Венеция, където точно приляга кракът на саркофага на Нектанеб II:


Не само гръцките статуи, които са красили гробницата на Нектанеб II, подсказват, че там може да е погребан Александър Македонски. Саркофагът постъпва в колекцията на британския музей през 1803 и в архивите му има бележка, в която пише, че когато е докаран "първоначално погрешно някои са смятали, че това е саркофагът на Александър Велики". Не става ясно защо някои хора са мислили така, вероятно са имали своите основания. Още по-интересно - не става ясно защо музейните уредници са отхвърлили това твърдение и са решили, че саркофагът е принадлежал на Нектанеб II.

Така че нищо чудно мощите, които се пазят във Венеция да не са на свети Марк, а на Александър Велики. Което ще е голяма ирония, всяка година вярващите отбелязват празника на свети Марк и се кланят пред това, което е останало от тялото му. А тези мощи всъщност са на Александър Македонски, който няма нищо общо с християнството.

Източник

Фестивалът на розата на площада Сан Марко (св. Марк) във Венеция:


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Истината за алхимикът Фламел
Лотариите от древността до днес

Няма коментари:

Публикуване на коментар