29 март 2020

МИСТЕРИКОН (29 март 2020)

Една новина от Марс, където преди няколко седмици марсоходът на НАСА InSight заби за пореден път своята сонда в почвата на червената планета. Този път обаче възникна проблем - инструментът за дълбане заседна и не можеше да бъде изваден обратно. За щастие се намери решение, ето го:


Марсоходът InSight се удари с лопата, за да се поправи


Следва една много красива новина, бих казал. Учените за първи път са успели да фотографират жив екземпляр от птицата известна като южно филипинско дребно земеродно рибарче (на английски: South Philippine Dwarf Kingfisher, латински наименование: Ceyx mindanensis). Тази птица е открита преди цели 130 годни (през 1890) и досега не бе заснемана нито един път. // Източник


А следващото заглавие, а и цялата статия бе доста забавна за мен. Не казвам, че всички днешни младежи са разлигавени...но много са! Въобще не знаят какво е сериозна трудност и ограничение. Е, сега заради коронавируса ще научат!

Краят на "разлигавените милениали"

Ако слушаме американския президент Доналд Тръмп, голямата криза с коронавируса има един водещ виновник - разглезените милениали, заради техния навик да пътуват твърде много. В съзнанията на повечето хора от неговото поколение, идеята за милениалите е като за обсебени от личността си лигьловци, слабаци и егоисти, които поставят себе си в центъра на цялата вселена. И макар мнозина да тръгнат да спорят, че самият Тръмп отговаря на всички тези посочени определения, идеята за "разглезеното поколение" е достатъчно твърда.

Мерките, които се вземат, за да се ограничи заразата, удрят по всички, но именно младите хора в трудоспособна възраст са едни от най-засегнати от тях. Тук става въпрос за едно поколение, което свикна с отворените граници, евтините полети, свободното движение и високото потребление. Сега то, заедно с всички останали, е принудено да се откаже от тези блага в името на това по-слабите и по-старите да се запазят колкото се може повече от вируса.


След споменаването на днешното поколение, да се върнем назад няколко поколения и да разкажем за Розалинд Франклин. Тя е е английска биофизичка, която има много важни приноси в определянето и разбирането на структурата на ДНК, на вирусите, на каменните въглища и на графита. Умира млада през 1958, на едва 37 години. Относно религиозните въпроси, тя се е изказвала ясно и категорично:

"Не приемам вашето определение за вяра, т.е. вярването в живота след смъртта. Според мен всичко, което е необходимо за вярата, е убедеността, че като правим най-доброто, на което сме способни, ще се доближим до успеха и този успех (подобряването на положението на човечеството, в настоящето и бъдещето) си заслужава да се постигне."

Източник

Именно! Раят е в нашите ръце, не в прищевките на някое "божество".


А ето какво да очакваме в следващото продължение на "Индиана Джоунс":


Няма коментари:

Публикуване на коментар