01 март 2020

МИСТЕРИКОН (1 март 2020)


От известно време следя ситуацията със "близката" (в космическа перспектива) звезда Бетелгейзе. Ще видим ли нейното избухване в свръхнова? Ще ни застраши ли? Защо е взела да потъмнява? Има ли разумни същества около нея? Дали по някакъв начин не ѝ влияят? И т.н. други въпроси.


Наскоро учените са направили нова снимка на Бетелгейзе. Оказва се, че само част от звездата е намалила своята яркост, което не е обичайно. Дали някаква извънземна раса не изгражда постепенно някаква структура около тази звезда? Нещо, което често е описвано в различни фантастични книги.

Източник


Друга тема, която съм разглеждал в блога е българската пророчица баба Ванга. Няма отново да давам воля на скептицизма си, тук по-скоро целта ми е да обърна внимание на популярността ѝ. Естествено в България тя продължава да е много популярна години след смъртта си, знам, че и в Русия се радва на същата полулярност, но не знаех, че и в съседна Турция е така. Предполагам, че някога е била посещавана от етнически турци, които в последствие са се изселили в Турция и затова тя е толкова популярна и в южната ни съседка. В Истанбул има кафе наречено "Баба Ванга", където може да ти гледат на таро. // Източник


Следва историята на Албърт Фиш. Този американски сериен убиец е роден през 1870 г. и преди да се разбере истинската му самоличност е известен като Върколакът от Листерия, Бруклинският вампир и т.н. Фиш е осъден и екзекутиран заради убийството на 10-годишната Грейс Бъд. Този маниак не просто убива детето, той причинява допълнително страдание на майка ѝ като ѝ изпраща писмо, в което детайлно описва какво е правил с дъщеря ѝ. "Отне ми 9 дни, за да изям цялото и тяло"...да, този изрод освен убиец и е канибал. На плика обаче има емблема на един хотел предлагащ стаи. Полицията веднага посещава мястото, но разбира, че един съмнителен гост, вероятно търсеният от тях убиец, се е изнесъл преди няколко дни. Фиш обаче е толкова самонадеян, че е дал адреса на хотела във връзка с една работа от която очаква чек. Той се връща обратно, за да си прибере чека. Веднага е арестуван.

Източник


Само на мен ли този манекен ми изглежда все едно главата му експлоадира в пръски кръв?! (източник)


Завършвам бюлетина с историята на Андрей Сахаров, която е част от поредицата за значимите атеисти в човешката история. По принцип много уважавам Сахаров, но не съм сигурен до колко мястото му е в тази атеистична поредица. Да, той е такъв, все пак е израсъл в атеистичен строй, но за разлика от предишните личности в серията, той не е имал сблъсъци с религията или изказвания срещу нея, поне в оригиналната статия, от която превеждам, не са описани такива. Сахаров по-скоро се е борил със системата на тоталитаризма, отколкото с попщината. Но пък в почти всички поредици, които съм представял, е имало не съвсем пасващи случаи, така че всичко е ок.

Андрей Сахаров работи като ядрен физик в СССР, негова е заслугата за разработката на първата водородна бомба в страната. През по-късните си години от своя живот, той твърдо се противопоставя на авторитаризма в своята страна, дори му се налага да напусне Съюза. Получава Нобеловата награда за мир през 1975. Не е пресилено да кажа, че благодарение и на него СССР спря да съществува.

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
МИСТЕРИКОН (2 февруари 2020)
МИСТЕРИКОН (8 февруари 2020)
МИСТЕРИКОН (15 февруари 2020)

Няма коментари:

Публикуване на коментар