04 февруари 2020

Следващата пандемия е неизбежна

Без значение как ще се развие кризата с коронавируса, следващата голяма световна пандемия е на хоризонта. Въпросът е не "дали", а "кога" ще се случи.

Ето няколко причини поради, които е почти невъзможно да избегнем това катастрофално събитие.

Населението на Земята се увеличава непрестанно. Колкото повече са хората, толкова е по-лесно да се разпространява заразно заболяване. Все повече хора пътуват. Транспортът е все по-евтин и все по-достъпен.


Много бактерии вече са резистентни на антибиотиците, а много вируси постоянно мутират (добър пример е грипният вирус).

Изсичането на горите не спира. Около 75% от новите заболявания се прехвърлят от животните на хората. Дълбоко в джунглите и горите вероятно от хилядолетия необезпокоявано са живели много от днешните "нови" вируси. Животните, които са естественият им гостоприемник, имат имунитет към тях. Хората обаче нямат. Изсичането на горите принуждава много животински видове да мигрират, да търсят нови местообитания и да се приближават все по-близо до човешките селища.

Климатичните промени също карат много "заспали" вируси да се събудят. Кой знае какви древни микроорганизми спят в замръзналата тундра на Сибир. Сега почвата там се размръзява...


Не ни стигат естествените вируси, ами се опитваме да създадем и изкуствени. Частни и държавни био-лаборатории не спират да експериментират. Дори и да не изпуснат случайно някой нов опасен вирус, има достатъчно терористични организации като Ислямска държава, които стига да имат на разположение био-оръжия, веднага ще ги използват.ООН и Международната здравна организация са посмешище. Мудната бюрокрация не може да реагира на време на една пандемия и да вземе адекватни мерки.

Така, че въпросът не е дали, а кога....

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар