23 февруари 2020

Мистериозната светлина край Гордън, САЩ

На 3 декември 1931 товарен влак с 14 вагона дерайлира край град Гордън, Арканзас, САЩ. Бързо се разбира, че катастрофата е причинена умишлено. Дори има предположения, че този саботаж е имал за цел да изкара от релси един експресен влак, който се движи доста по-бързо от товарните влакове. Ако наистина той бе дерайлирал, щеше да има човешки жертви.

На следващият ден, 4 декември, жената на Уил Макейн, железопътен работник от града, съобщава, че той не се е прибрал у тях след работа, което е необичайно за него. Властите започват да разпитват познатите и колегите на човека и така стигат до Луи Макбрайд, който се държи съмнително. Той е колега на Макейн и след дълъг разпит си признава, че го е убил. Макбрайд завежда полицаите до мястото където е извършил убийството. От железопътната линия до близките блата има кървава следа дълга почти половин километър. Аутопсията показва, че Макейн е жестоко пребит, но когато е захвърлен в пущинака, е бил все още жив и се е опитал да се измъкне. Според легендата, той дори все още държал в ръка своя железничарски фенер.

Макбрайд разказва, че е извърил престъплението от гняв, защото не е бил повишен в службата. Не признава той да е отговорен за саботажа на ж.п. линията извършен на 3-ти декември, но се предполага, че и това е негово дело. Осъден е на смърт, присъдата е изпълнена на 8 юли 1932.

Почи веднага след това убийство, около релсите започва да се забелязва странна светлина. Естествено тръгват историите, че това е духът на убития Макейн, който продължава да изпълнява своята служба. Често пъти, когато някой се опита да приближи светлината, тя изчезва, само за да се появи отново зад гърба му.

Скептиците многократно са се опитвали да обяснят този феномен. Според едни това е блатен газ от близкото тресавище, според други това са фаровете на колите преминаващи по близък път. Тази теория е доказано невярна. Между шосето и линията има хълм, а и първите наблюдения на светлината са от времето преди пътят да бъде построен.

Най-правдоподобно звучи теорията за пиезоелектричния ефект. В района има кварцови скали, които при натиск (примерно от преминаващ влак) отделят електрически заряд, който може да образува феномен подобен на кълбовидната мълния.

Има и недоказани твърдения, че наблюденията на светлини в района са се случвали дълго преди убийството на Макейн и дори преди построяването на железопътната линия, още по времето, когато в района са живели индиански племена. Впрочем в този участък освен блато, има и старо гробище, така че ако говорим за бродещ дух, не е задължително това да е на Макейн.

За някои мястото е направо аномална зона. Тук освен светлината са виждани и други паранормални феномени като Бигфут например.

Майк Клинган е паранормален изследовател, който многократно е посещавал района. Веднъж той наблюдавал през бинокъла си група от няколко човека, които първели по линията и се приближавали към него. След 10-15 минути те просто изчезнали! При друг случай е видял как странна синя мъгла се разстила над релсите. Имало е и случаи да чува гласове и странни звуци.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар