13 февруари 2020

Компютри обсебени от духове

Обсебени кукли, прокълнати къщи, викане на духове с дъски Уиджа - явно паранормалните сили могат да взаимодействат с реални предмети от нашия свят. В такъв случай защо да не допуснем, че могат да влияят и на по-сложно устроени обекти като компютърните системи. Аз лично съм имал поне няколко случая, в които реално съм се питал това компютърен бъг ли наистина беше или се случи нещо отвъд границите на нормалното. Дадените в статията истории са разнородни и към някои от тях проявявам силни съмнения. Заедно обаче те образуват една доста интересна картинка.

Първият случай е разказан .. къде? Естествено в Reddit. Разказващият има ник "AcidGatter". Неговият брат си купил лаптоп втора употреба. В началото нямало никакви проблеми, но след няколко седмици странни неща взели да се случват. Курсорът на мишката често се местил сам по екрана. Често кликвал произволно по десктопа и дори стартирал разни програми. Обикновено това се случвало след като машината е оставяна включена за известно време без да се прави нищо. След това някак си се сменили всички пароли на профилите на брата в социалните мрежи. Към този момент и двамата мислили, че компютърът е просто хакнат, макар да не били сваляли никакви съмнителни файлове. Тогава обаче нещата станали още по-странни. На екрана започнали да се появяват изопачени изображения (в смисъл - с нещо нередно като например грешни цветове). Освен това лаптопът понякога много бързо се включвал и изключвал, което според разказващия е невъзможно, за пускането на компютър са нужни поне няколко секунди.

КОМЕНТАР: Макар тези двамата юнаци да не мислят, че хакер е превзел лаптопа, аз си мисля, че случаят е точно такъв. Може хакерската програма / вирус да е останала още от предишния собственик на компютъра. Това, че мишката започва да се движи едва след като известно време нищо не се прави на лаптопа, е типично хакерско поведение. Злосторникът следи какво прави потребителя и щом спре да работи, се предполага, че не е пред компютъра и лаптопът е оставен без надзор. "Включването и изключването" може да не се отнася до целия компютър, а само до екрана. Възможно е да включваш и изключваш монитора мигновено, особено, ако имаш уменията да работиш на ниско ниво в системата и да бъзикаш драйверите.Следващата история е от форума към сайта "Unexplained Mysteries".

"Преди две години почина баба ми. Дядо ми е починал още преди да се родя. В нощта, когато баба умря, майка ми се опитваше да напише някакъв текст за погребението като в същото време се наливаше с алкохол. Към 5 сутринта дойде и ме събуди с думите, че баба и дядо са тук и да дойда да ги видя. Казах ѝ да ме остави на мира, когато пие, става друг човек. Когато след няколко часа отново се събудих и отидох в кухнята, майка ми ми каза да дойда и да видя компютъра. На него имаше написана една наистина добра поема, която отдолу бе подписана с "Татко" (бащата на майка ми, демек дядо ми). Не мисля, че майка ми е способна да напише сама нещо толкова добро, особено ако е пияна. Осъзнах, че през нощта действително видях две малки светещи сфери."

КОМЕНТАР: В случая не искам да подценявам нито едно от двете обяснения - нито паранормалното, нито скептичното. Може би душите на починалите баба и дядо действително са дошли и са успели да взаимодействат с компютъра, пишейки поемата. А може би майката я е написала. Да, тя при нормални условия не би успяла да измисли нещо толкова добро, но нощта не е била нормална. Комбинацията от много алкохол и силен стрес (все пак твой родител е починал и трябва да организираш погребението) е отключила скрити способности у жената.

Следва една доста интересна история публикувана в сайта "Your Ghost Stories" от жена с ник "valkricy". Тя разказва, че е имала леля, която цял живот е живяла в Кентъки и е била известна във фамилията като вещица. Наскоро леля Силви починала и племенницата ѝ решила да разкаже за своята забележителна леля. Това обаче съвсем не се оказало толкова лесно.

Първият път текстовият файл, където жената пишела историята за своята леля, просто изчезнал без следа. Където и да го търсила по папките, не можела да го намери. Вместо това в една директория открила снимка на своята леля, която се смеела. Жената няма спомен да е качвала тази фотография на комп-а си.

Жената решила отново да почне да пише текста посветен на леля си, но клавиатурата просто блокирала, не реагирала които и бутони да натискала. Накрая разстроената племенница просто решила да затвори отворения документ с мишката. В този момент се появила на екрана споменатата снимка на смеещата се леля.

След една седмица младата жена отново се заела да пише историята. Този път успешно я написала, но по никакъв начин не можела да я копира на сайта "Your Ghost Stories". Най-накрая все пак успяла да го стори. Натиснала бутона "Submit", но на екрана се изписало съобщението "Error 404". Този път не се появила снимката на леля ѝ, но жената се кълне, че сякаш успяла да дочуе смеха ѝ.

Накрая вместо да разкаже историята на леля си, жената разказала за безуспешните си опити да публикува текста. Завършва пост-а си с това, че във фамилията винаги са гледали да не говорят много много за "леля Силви". Ако все пак я споменавали, са гледали да е в положителна светлина, сякаш лелята е можела да разбере, когато говорят за нея.

КОМЕНТАР: Ще ми се да вярвам, че тази история е истинска, а не нечия добра измислица. Нямам достатъчно аргументи да я оборя. Твърде много са странните съвпадения, че да са наистина случайни. Да, винаги може по погрешка да изтриеш файла, който цял ден си писал. Винаги сайта може да се "счупи" (особено ако наскоро са го ъпдейтвали) и да ти дава "грешка 404" и т.н. Но всеки път да се случва случайно съвпадение, когато жената се опитва да разкаже за леля си?! Малко вероятно. Така че остават два варианта - или разказаното е вярно (макар че може и малко да е преувеличено и разкрасено) или е пълна измислица.


Още един случай от сайта "Your Ghost Stories", разказан е от момиче с име "sammi" от Австралия. Много добре помни странните седмици, които е преживяла докато е била 6-ти клас. Един ден си седяла на компютъра и си играела в един сайт, където обличала кукли с различни дрехи. Нямаше ли подобна българска онлайн игра? Май се казваше "Лейди Популар". Внезапно Сами почуствала студ, а денят бил топъл. Момичето сякаш било обгърнато от балон от студен въздух, буквално можела да си протегне ръката и да усети топлия въздух извън балона. Междувременно на екрана на компютъра мишката започнала да се мести сама и да играе играта от само себе си. "Невидимият играч" дори влязъл в чата на сайта и се записал като "Kit_Kat221". Сами се изплашила и избягала от стаята.

След няколко дни момичето отново влязло във всекидневната, където бил компютъра и видяла, че машината е включена. Някой бил търсил картинки от анимационни филмчета. Щом Сами се приближила, компютърът се изключил сам. На следващият ден майката на Сами видяла на екрана снимка на дъщеря си, която била насред анимационно гробище и смъртта стояла до нея. Сякаш някой е фотошопирал момичето върху анимационния кадър. Излишно е да казваме, че Сами много се уплашила и няколко дни не искала да ходи на училище.

След няколко дни Сами все пак тръгнала пак на училище. Стояла на спирката и чакала автобуса, но нервността ѝ отново се завърнала. В състояние на паника, тя тръгнала обратно към къщата си. По едно време се обърнала и видяла как един автомобил катастрофира в спирката. Ако е била останала там, вероятно е щяла да умре.

Дали някой не е искал да я предупреди за опасността със снимката с анимационното гробище? Така изглежда защото в същият ден около 17:00 ч. следобед в стаята на Сами отново се появил студен балон. Сами тръгнала да излиза, но някой я хванал за рамото. Обърнала се, но нямало никого. Тогава обаче забелязала очертанията на момиче горе-долу на нейната възраст. Привидението казало "чао" и изчезнало. Вероятно това е било починало момиче, което докато е било живо, се е записвало като Kit_Kat221.

КОМЕНТАР: Много добра история, от тези, които са толкова интересни, че дори не ми пука истински ли са или не!

Следващата история е разказана от предодобния Джим Писбъро от Джорджия, САЩ. Той вярва, че компютрите може да действат като портали, през които тъмните сили да навлизат в нашия свят. Веднъж докато работел на компютър, машината директно взела да се подиграва с вярата му. На екрана се изписало съобщението "Проповеднико, ти си слаб и твоя бог е проклет лъжец". След това принтерът взел да печата неразбираем текст. Писбъро показал написаното на експерт по древни езици и той му казал, че това било написано на един диалект говорен в Месопотамия. Джим Писбъро дори е написал книга описваща компютрите като нещо лошо.

И последният описан случай има религиозен привкус. Жена разказва как докато сърфирала в Интернет, попаднала на сайт пълен с илюминатска символика. Внезапно нещо като черна сянка излязло от екрана и след това напуснало стаята. След малко един от синовете ѝ дошъл и се оплакал, че е бил събуден от някаква черно същество. Жената осъзнала, че от компютъра е излязъл демон и се помолила на Исус да го прогони.

Жената продължава своя разказ. Тя твърди, че веднъж докато всички седели в кухнята, едно от децата разглеждало видео-клипове на извънземни в YouTube. Внезапно от високоговорителите се чул силен рев и една черна ръка се протегнала от екрана и се опитала да грабне детето.

Според жената разни сатанисти правят сайтове в Интернет или качват клипове в Мрежата, които са преплетени с магии и призовават демони, когато някой влезе в такъв сайт или гледа видеото.

КОМЕНТАР: Религиозни глупости. Преподобният си продава книгите с такива истории, а жената вероятно има нужда от психиатрична помощ.

Източник


1 коментар:

  1. Как пък веднъж не излезе някоя Кака от компютъра да му се невиди!

    Пълно в компютъра с Каки и руси и брюнетки, как веднъж една не се излъга да излезе през монитора ;)

    ОтговорИзтриване