10 февруари 2020

Да си припомним: чумните пандемии и испанският грип

Короновирусът от началото на годината е топ тема в целия свят. Нека припомня за чумата ударила Европа на три вълни и за испанският грипен вирус, който убива повече хора в началото на ХХ век отколкото са загиналите по времето на Първата световна война. Може ли нещо да извлечем като поуки от тези минали бедствия? Да, мийте си ръцете, спазвайте хигиена.
1 коментар:

 1. Много показателна поука за мен е следната - За да оцелее животът се нуждае от Диверсификация!

  По време на Черната Смърт емидемията убива близо 30% от Цялото население на Европа! С примитивното ниво на Медицината по онова време можем да се запитаме, как така не са умрели Всички?

  Не - изолацията и липсата на контакт със заразени, ограничаването на пътуванията и прочие мерки не биха били ефективни, ако не беше една много важна особенност, закодирана в самите нас - поради различията в ДНК освен хора, които се възстановяват доста бързо и изграждат имунитет е съществувала и определена група хора, които Буквално Не са можели да се разболят, поради липса или присъствие на определен ген!

  Природата създава различни видове, за да има по-голям шанс някой да оцелее - белите мечки не се плашат от -20 градуса, температура при която папагалите отдавна са мъртви и съответно мечките биха се задушили при 100% влажност и 50 градуса жеги в джунглата, където папагалите са си у дома.

  Биоразнообразието е ключа към Оцеляването и Еволюцията на Видовете!

  Всички ние днес сме потомци на именно онези хора в миналото, които са имали определени особености в ДНК, които са им спомогнали да оцелеят, всички ние носим гените на безбройните поколения и комбинации преди нас с натрупаните през хилядолетията рани от всевъзможни битки във Войната за Оцеляване.

  Поради тази причина всеки един вид насекомо, птица, риба и животно е важно!

  Също е важно хората да не сме правени по каталог като в Gattaca, защото тогава един нищо и никакъв вирус, ще може да затрие всички ни накуп!

  Различията са Солта на Живота! :)

  Това важи както за ДНК така и за Социума като цяло - ако всички сме сглобени по калъп, знаещи и вярващи в едно и също нещо, слепи за Всички останали възможности, Не Търсещи, Не Питащи няма как да оцелеем като вид!

  Добре е да се взимат Положителните неща и да се предават на поколенията, Но те трябва да се поставят под съмнение от тях, защото нещо добро и работещо днес е напълно пагубно в утрешния ден!

  Вобще като цяло, колкото и да не ни е удобно, комфортно и приятно истината е че Животът е Промяна, Движение, което ни кара да си излезем от Зоната на Комфорт и да се справяме с Нови и Нови предизвикателства, които ни оформят като вид, а ако не можем или не искаме или ни мързи, няма проблем, Свободна Воля - гаси се лампата за нас и дотам! ... после следва Рестарт и пак наново, докато минем нивото, защото Дядо Боже стои с джойстика и цъка ;)

  ОтговорИзтриване