07 януари 2020

Мистериозни автомобилни катастрофи - Майкъл Хастингс

Майкъл Хастингс е разследващ журналист, който придобива известност с репортажите си за американската инвазия в Ирак за списание Нюзуик (едно издание, което някога бе на много добро ниво, но в последните години все повече се превръща в черна журналистическа дупка).

Хастингс плаща висока цена за това, че отразява войната от първо лице, годеницата му загива при взрив на крайпътна бомба в Ирак. Чудя се обаче що за човек трябва да си, за да помъкнеш и приятелката си на едно толкова опасно място...

След Ирак Хастингс се отправя към Афганистан където придружава навсякъде генерал Станли Макристал. Когато се завръща в САЩ публикува в "Ролинг Стоун" (още едно добро издание превърнало се в помийна яма) материал за Макристал озаглавен "Генералът беглец". Нищо не е спестено и в крайна сметка Макристал подава оставка заради изнесените факти за него. Хастингс получава заслужена журналистическа награда за разследването си.

Следващият материал, който подготвя е озаглавен "Зашо демократите обичат да шпионират американците". Той е насочен срещу администрацията на Обама. Статията е публикувана на 7 юни 2013 и това ще е последният материал на Майкъл Хастингс.

На 18 юни 2013, около 4:25 сутринта Хастингс е видян да шофира своя мерцедес в квартала Ханкок Парк в Лос Анджелис. Той кара толкова бързо, че от колата хвърчат искри. Автомобилът се забива в една палма и избухва в пламъци. Хастингс загива. Тялото му е толкова обгорено, че трябва да бъде идентифицирано по пръстовите отпечатъци.

Много хора се съмняват, че това е случайна автомобилна катастрофа. Малко преди случването ѝ Майкъл праща няколко имейла на свои колеги, в които твърди, че е по следите на нещо голямо и е нужно да се сниши за известно време. Освен това ги предупреждава, че ФБР може да поиска да ги разпита. Предполага се, че това върху което е работел Хастингс преди да умре е сензационен материал за тогавашният директор на ЦРУ Джон О. Бренан.

Според една теория в колата на Хастингс е инсталирано устройство, което дистанционно е поело управлението над возилото и го е забило в палмовото дърво. На мен повече ми звучи като прерязани спирачки.

Източник
3 коментара:

 1. Убили са го - безброй такива случаи има.

  Въпроса, който възниква обаче - какво от това? Как реагира обществото на изнесените в разследванията му факти, както и на мистериозната му смърт?

  Задават ли се въпроси? Търси ли се отговорност и възмездие?

  Не...

  Ами тогава какъв е смисъла на цялото нещо? Казваш по-горе за двете издания, че са помийни ями, а те и почти всички останали вече са така.

  Значи нещо се е случило последните 20г-30г и това нещо има много страни, като една от тях е пълната апатия в обществото, която се постига чрез техника известна като "Прозорецът на Овертон":
  http://glasove.com/categories/na-nov-glas/news/prozorecyt-na-overton

  Всяка една идееология и отношение могат да бъдат прокарани, без значение колко античовешка и покварена е тя.

  Не става изведнъж, а постепенно, действа се с постоянство, сломяват се тези, които въздигат глас против, смесват се истина и лъжа, сменят се имена и формулировки, манипулациите преливат една в друга, докато на хората всичко им се размие в една мъгла и спре да им пука, защото какво да мислят за някакви генерали и лъжи по високите етажи на властта, като самите те нямат пари за храна...

  ОтговорИзтриване
 2. А пък на мен ми звучи:"Няма човек, няма проблем."

  ОтговорИзтриване