28 януари 2020

Мистериозна гравитационна вълна

На 8 януари публикувах тази статия:

Съвсем скоро - ще избухне ли Бетелгейзе в свръхнова и ще бъде ли атакувана САЩ с мистериозни дрони?

Десет дни по-късно, на 18 януари, попаднах на интересно развитие по темата. Не за дроните, където вероятно също съвсем скоро ще има развитие, а за звездата Бетелгейзе.

Учените са засекли мистериозно избухване на гравитационни вълни идващи от същия регион, където се намира този космически обект. Според тях обаче едва ли има връзка между внезапно появилите се вълни и Бетелгейзе. Малко ме съмнява да е така. Не че случайности не се случват, ама мисля, че тук не става въпрос за една такава, както се казва "шестото ми чувство" настоява, че притъмняването на звездата и гравитационните вълни са свързани. За последно имах такова уверено чувство, когато падна украинския самолет в Иран. Малко преди това иранците бяха обстреляли американска база в Ирак и бях 100 процента убеден, че падането на самолета не е случайно. Оказа се точно така.

Нещо се случва с Бетелгейзе и вълните на са отделен феномен. За да съм фактологически точен е по-редно да говоря в минало време - нещо се е случило със звездата. Тя е на няколкостотин светлинни години от нас и "затъмняването" е станало преди няколко века, просто едва сега това събитие достига до земните телескопи. Нищо чудно Бетелгейзе вече да е избухнала, но да не видим това зрелищно събитие още няколко века.

Източник


1 коментар:

 1. Много добро пояснение!

  Почти всички източници свързани с астрономия пишат за нещата по начин, по които неинформирания читател остава с впечатление, че това се случва Сега, а времето на самото събитие е съизмеримо с отстоянието на Звездата или Галактиката от нас в Светлинни години.

  Астрономията описваща далечни обекти, по своему е един вид Космическа Археология и се занимава с отдавна отминали събития, от които днес откриваме артефакти. :)

  Хората си пишат и размишляват над неща, а истината е че когато погледнем нагоре и видим, че Слънцето грее, единственото сигурно нещо е че е греело преди 8 минути и нищо повече!

  Теорията на Относителността на Айнщайн, която можем да кажем е вдъхновила и насърчила работата по Квантовата Механика, изменя нещата до такава степен, че нашите чисто човешки възприятия и парадигми за време, причинно-следствена връзка и обяснение на дадени събития стигат момент, когато чисто и просто губят смисъл, което много категорично показва, че си нямаме никаква представа за цялостната картина и как функционира това нещо наречено Реалност.

  ОтговорИзтриване