25 януари 2020

Изчезването на Били и Джоуи Хоуг и Крейг Доуел

Американският щат Мисури е известен със своите множество пещери. Това е истински рай за пещерняците и любителите на приключенията. Понякога обаче нещата вземат зловещ обрат. Годината е 1967, а мястото на действието малкият град Анибал, който се намира на около 100 мили от Сейнт Луис. Били Хоуг (10 г.), брат му Джоуи Хоуг (13) и техният приятел Крейг (14) са три местни хлапета, които както много други деца от града, редовно изследват близката пещера известна като Пещерата на Мърфи.

В началото на годината започва разширение на близката магистрала 79 и при изкопните дейности е открит вход към нов участък от пещерета. Това е като магнит за тримата приятели, те искат да видят какво има там. Работниците по магистралата ги гонят, видят ли ги наблизо, а родителите, опасявайки се от инциденти, им забраняват да ходят до пещерата, но кога едно непослушно дете е било спряно от родителска забрана? На 9 май 1967 трите деца нарушават забраната и се спускат под земята. Когато Били и Джоуи се връщат, родителите им веднага разбират къде са били - те целите са оцапани в кал. Следва наказание - да не излизат никъде на следващият ден.


Веднага щом родителите им излизат на пазар на следващият ден, 10 май, двете братчета нарушават забраната и напускат дома си. Взимат Доуел и се насочват към пещерите. Съседи ги виждат за последно между 16:20 и 17:00 да носят лопати, фенери и саморъчно направена стълба.

Когато родителите им се връщат от пазар, те са бесни, че децата са се чупили, до вечерта обаче това чувство е заменено от безпокойство, защото момчетата не се връщат. Никой няма илюзии къде точно са отишли и властите веднага започват претърсване на пещерата. Трите приятелчета не са намерени и скоро обхватът на издирването се разширява. Стотици пещерняци, както любители така и професионалисти проверяват пещерата сантиметър по сантиметър. Към случая проявяват интерес и от ФБР, както и от Националната гвардия, което е странно. Започва претърсване и на по-далечни пещери, както и на горите и дори изоставените къщи. Това е най-голямото издирване в щата до този момент. Единственото, което е намерено е детско чорапче в една кариера, но не е сигурно дали то е принадлежало на което и да е от трите момчета.

Една хипотеза за изчезването на децата е, че те са били затрупани при пещерно срутване, но повечето опитни пещерняци вероятно биха различили, ако някъде е имало скорошно срутване в пещерата.

Появяват се няколко "горещи следи", но никоя от тях не води до нищо. Намерената "локва кръв" се оказва течен тор. Твърденията, че децата са били забелязани живи и здрави през следващите дни в града, не могат да се проверят. Както и не може да бъде открит странният "човек в черно", за когото се твърди, че се е навъртал около пещерата и дори е наблюдавал внимателно какво правят издирващите екипи.

Самата пещера, в която се предполага, че са изчезнали момчетата, на мен ми изглежда много зловещо:


Друга теория е, че момчетата просто са избягали, разсърдени примерно от това, че родителите им се карат, но нищо не говори в подкрепа на тази идея. На тази възраст, ако ще бягаш от вкъщи, просто бягаш, не се занимаваш да инсценираш, че ще ходиш до пещерата мъкнейки лопати и фенери.

Има и теории, че трите хлапета са отлечени. Според някои тайнственият мъж в черно стои зад това, но отново нещата не се връзват. Не е нормално за един престъпник да се връща на местопрестъплението, където може да бъде лесно хванат.

Днес на входа на пещерата има малка паметна плоча посветена на трите изчезнали деца, а случаят вероятно ще остане завинаги в списъка на неразгаданите изчезвания.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Странности в гората - VI
Странности в гората - VII
Странности в гората - IX

Няма коментари:

Публикуване на коментар