21 януари 2020

Мистериозни автомобилни катастрофи - генерал Джордж Патън

Джордж Патън е един от най-известните и колоритни генерали на САЩ. Герой от втората световна война, той е нещо средно между настоящият американски президент Доналд Тръмп (говори невъздържано) и вече мъртвия ирански генерал Сюлеймани (действа брутално). Шеметната кариера на Патън е прекъсната на 8 декември 1945. Във въпросният ден генералът е тръгнал на лов на фазани. Вози се на задната седалка на своя Кадилак модел 75 от 1939. С него е още един офицер, а колата е шофирана от редник Хорас Удринг. Внезапно пред тях един военен камион завива рязко и въпреки опита на Удринг да избегне удара двете превозни средства катастрофират. Единствено Патън е тежко ранен, останалите двама в автомобила се разминават с леки контузии. Генералът е закаран в болница и първоначално изглежда, че ще прескочи трапа. След 12 дни обаче умира от белодробен оток и последвала сърдечна недостатъчност.

Обстоятелствата около катастрофата и последвалата смърт на генерала карат някои да се съмняват, че има намеса в случая. Най-правдоподобна звучи теорията, че Патън е убит от самото правителство на САЩ. Катастрофата е нарочно предизвикана, но понеже генералът оцелява, се е наложило да го довършват с отрова в болницата. Защо? Патън е бил силен застъпник на идеята да не свършва Втората световна война с победата над Германия, а американските войски да продължат на изток и да нападнат СССР. На Америка точно в този момент не ѝ трябва нова война, която не е ясно как ще завърши и затова висшите ръководители на САЩ решават да премахнат Патън преди да е предизвикал някой сериозен инцидент, който би накарал САЩ и СССР да влязат във война.

Има и друга теория. Катастрофата е била случайна, но смъртта на Джордж Патън в болницата не е. Той е бил отровен по нареждане на Сталин, който също в този момент се е опасявал от една война между САЩ и СССР.

Източник

За разлика от предишните описани случаи, този ми бе познат - интересувам се от история и политика и теориите за смъртта на генерал Патън не са нещо ново за мен. Винаги съм си мислил какво ли щеше да стане, ако той бе оцелял и бе забъркал някоя война между двете супер сили. Кой ли щеше да победи? Щеше ли въобще да има победител или света щеше да е едно обгорено и унищожено място? Във всеки случай ако САЩ и СССР бяха влезли във война след победата над нацистка Германия, днес света щеше да е различен, не знам за добро или за зло.


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Бедствия и щастливи случайности - IV
Бедствия и щастливи случайности - V
Бедствия и щастливи случайности - VI

Няма коментари:

Публикуване на коментар