14 януари 2020

Важна битка между брити и римляни никога не се е състояла

Странно нещо е археологията. Археолозите отказват да приемат много открития и артефакти изровени от земята, но пък с радост прегръщат други, които са пълна измама.

През 30-те години на ХХ век сър Мортимър Уилър и съпругата му провеждат разкопки край Мейдън Касъл в Дорсет, Англия. Откриват множество скелети и Уилър обявява, че това са загинали брити, които са били посечени от римляните в битка състояла се през 43 г. от н.е. За много десетилетия това събитие присъства в учебниците по история.


Според Уилър телата на 56 войни са били нахвърляни безразборно в гроба. По много от тях можело да бъдат открити следи от "ужасни наранявания". Сега обаче един друг учен оспорва тези факти. Д-р Майлс Русел е професор по археология в университета в Борнемут.

Съвременните изследвания показват, че мъртвите са положени внимателно един до друг, а не са нахвърляни един върху друг както би се случило след загубена битка. Освен това поне 20 от скелетите нямат следи от насилствена смърт. Най-важното опровержение обаче е това, че чрез съвременните методи за датировка е установено, че хората са починали в рамките на век и половина (от 100 г пр. н.е. до 50 г. от н.е.), а не в един и същи ден. Тоест това със сигурност не са войни загинали заедно в една битка.


Обикновено учените обявяват уфологията, криптозоологията и изследването на духове за псевдонауки. Не е ли по-добре първо да се огледат дали псевдоучените не са в техните собствени редици...


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Защо рицарите темплиери толкова са се интересували от Харан?
Доказателства за етиопско присъствие в Южна АмерикаНяма коментари:

Публикуване на коментар