10 януари 2020

Килим на 2500 години от Сибир - като днешните килими

Пазъръкската култура е археологическа култура от желязната епоха (VI—III в. пр.н.е.) като хората от нея са живели основно в планината Алтай на юг от днешния руски град Новосибирск. Те са били конно племе и техни търговци редовно са посещавали Китай, Индия и Персия. За тях основно се знае от находките намерени в редица построени от тях гробници. Освен златни накити, китайска коприна, дървени пособия и т.н. в гробниците са намирани и добре запазени тела, чрез които е установено, че преди 2000 години този народ е можел да извършва напреднали за времето си черепни хирургически операции.

Конник от племето Пазърък:


Колкото и да звучи странно обаче, най-значимото откритие свързано с тази култура е един килим открит през 1949 от руския археолог Сергей Роденко. Това е най-старият килим откриван някога, макар че едва ли е най-старият произведен някога. Според научните изследвания килимът е на възраст от 2500 години. Овцете, от чиято вълна древните хора са тъкали килими, са опитомени няколко хилядолетия по-рано. Със сигурност се знае, че по времето на персийския цар Кир II дворците са били застилани с изящни килими, вероятно персите и вавилонците са тъкали килими и много преди това. Защо тогава няма запазени постелки от онези времена? В древността вълната не се е обработвала по същите техники както в по-нови времена. Тя е била богата на кератин и други животински протеини, които са любима храна на редица микроби и насекоми. Древните килими, макар и много красиви, не са били дълготрайни. Как тогава е успял да се запази до наши дни пазъръкския килим даден на долната снимка?


По някое време в далечното минало крадци проникват в гробницата, където е килима. Те заграбват по-ценните вещи, но постелята оставят. Освен това не си правят труда да затворят отново особено добре обраният гроб. В него започва да се процежда вода, която замръзва на лед и по този начин запазва доста добре килима.

Оказва се, че шарките и формите удивително много приличат на съвременните килими. Даденият по-долу детайл е от въпросния пазъръкски килим. Много прилича на старият ни протрит килим в хола.


Учените продължават да спорят дали килимът е донесен от далеч, от Персия например или е изтакан на място и това сибирско племе е познавало този занаят усвоен при пътуванията им на юг.

Следващият път, когато сте у вас, погледнете към пода, вероятно на подобен килим са стъпвали хората още преди 2-3 хиляди години. Забележително!

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар