04 декември 2019

Странности в гората - IV

Следващият случай е разказан от очевидеца директно на Брент Суансер, един от най-активните автори в сайта Mysterious Universe и затова мисля, че е истински. Брент (за разлика от Лон ;) ) вдъхва доверие.

Човекът, който е преживял случилото се, е бил в националния парк на Скалистите планини. Денят е бил слънчев и спокоен, поне в началото. Тогава от някъде започва да се чува нискотонален шум, някакво жужене, някакво бучене, все едно някаква машина работи в далечината. Звукът се усилва почти до толкова, че да стане непоносим. Внезапно се чува някакво изпукване (за "изпуквания" се говореше и в една от предишните статии от поредицата, случайно съвпадение?) и след това настъпва внезапна тишина. Не просто жужащият звук е изчезнал, изчезнали са и всички нормални горски звуци - шумолене на дърветата, песента на птичките. Дори и вятърът, който е духал преди малко, е спрял. Всичко сякаш е замръзнало неподвижно. Но човекът тепърва щял да види най-смущаващото - във въздуха имало една птица...замръзнала напълно неподвижно насред полет!

След малко отново се чуло изпукване и всичко се раздвижило.


Дали това не е същото явление, което бе описано в предишна статия? За двамата ловци, които виждали от време на време човек да се появява и изчезва след пукот? Дали очевидецът не се е спасил на косъм от това самият той да стане пленник на някаква времева аномалия?

4 коментара:

 1. Въпросната тишина е известна като Oz Factor.

  Много често срещана е при паранормални срещи в гората, както и при Missing 411 случаи - хората казват, че всичко около тях спира, могат да се движат, могат да дишат, но няма никакви звуци, все едно всичко е на пауза и много хора докладват за това, че в съзнанието си усещат чувство на страх, който ескалира в неописуем ужас и паника, без да има конкретна, разпозната заплаха.

  В Митологията имаме божество Пан, образа му е стереотипен за дявол - човекоподобно с рога, копита и опашка и когато някой пътник се загубел в гората Пан излизал насреща му и го стряскал с чудовищната си фигура. От тук идва и думата „паника“.

  Обикновено Oz Factor е свързан с липсващо време - хората изпадат в някакво състояние, нещо се случва с тях, с възприятията им и когато нещата се нормализират, осъзнават, че е минало много повече време отколкото са предполагали, а те нямат спомен за изминалите часове.

  Липсващото време е типично при срещи с НЛО, а във фолклора има много истории за хора, попаднали в света на "елфите" и след като се върнат са минали няколко дни, защото времето при тях тече по-бавно.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Само малко уточнение от моя страна за Oz Factor фактора. Едно време се разбираше нещо друго под този термин, но вероятно с годините значението му се е разширило.

   Oz Factor-ът преди се свързваше само с НЛО-случаите. Използваше се за тези срещи с НЛО, които са допълнително странни освен, че са странни с това, че има НЛО. Примерно в това да видиш странни светлини в небето няма Oz Factor. Но пък ако докато гледаш НЛО-то, пред теб пробяга и Бигфут - това си е Oz Factor.

   Името идва от "Магьосника от Оз".

   Изтриване
 2. Сигурно Лон е руски шпионин и само лъже, спрете да превеждате неговите "пръстоизсмуканици"!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. По-скоро е "паричен шпионин", защото има нужда от пари (писал го е преди време, бил изгонен от дома си, нямало къде да живее и т.н.). Не е осъдително някой да иска да изкара пари, но поне според мен не е много правилно да го прави чрез лъжи и измислици.

   А за преводите на неща от неговия сайт - вече са много много рядко, но вероятно ще има и за в бъдеще от време на време за разнообразие. Вече обаче ще минават в графата "хумор и забава".

   Изтриване