31 декември 2019

Доказателства за етиопско присъствие в Южна Америка

Има една интересна теория, според която между 13 000 г. пр. н.е. и 600 г. от н.е. Южна Америка е била посещавана многократно от хора от източна Африка, основно от земите, които днес се намират в Етиопия, но не само. Алтернативна или може би разширена версия на тази теория е хипотезата, че освен африканците и мореплаватели от Близкия Изток също са стигнали до Америка. Някои дори твърдят, че самите шумери са го правили. Според тях митичната страна Куга-Ги описана в шумерските хроники се е намирала в южноамериканския континент така както викингите са разказвали за Винланд, която вероятно е остров Нюфаундленд до крайбрежието на Канада. Застъпниците на тази разширена хипотеза смятат, че етиопците са научили как да достигнат до Америка именно от шумерите.

Първото доказателство за това са черепите с африкански черти, които са намирани в Еквадор, части от Чили и Перу. Не че искам да съм скептик, но не съм сигурен до колко тези черепи са правилно датирани. Може да са от времето след пристигането на Колумб и конкистадорите и да са на докарани от Африка роби. Нещо повече - може част от робите да са избягали и да са заживели сред коренните индианци приемайки обичаите им. Така след време като идва нова испанска експедиция и намира тези "черни индианци" нищо чудно да си помисли, че това са негри преселили се в Америка още в древността. Има подобен прецедент в Северна Америка. Много роби бягат от плантациите и заживяват при индианците от племето Семинола. Те са толкова много, че дори официално стават известни като "черните семиноли".

Толкова за щипката скептицизъм, с която исках да овкуся настоящата статия. Да разгледаме и другите доказателства, без да приемаме всичко за чиста монета.


В Еквадор археолозите са открили каменна глава с обица на едното ухо. Тя също има негроидни черти. Според други обаче тя изобразява египетския фараон Ехнатон известен и като Аменхотеп IV. Негър или египтянин е изобразен? Може и да няма голямо противоречие. Етиопия се намира на юг от Египет и между двете места винаги е имало силни връзки. А древните египтяни са имали много повече генетични връзки с чернокожите обитатели на Африка отколкото днешните египтяни, които са араби.

Аз лично гледайки тази глава не мога да различа някакви египетски черти, но асоциациите с Африка са силни.


В Перу пък е открит глинен съд върху който е нарисувана лодка, която много прилича по конструкция на лодките ползвани на юг от Сахара.


Освен това и в Перу и в Етиопия се е прилагала противоречивата медицинска практика на трепанацията. Това представлява пробиване на дупка в черепа, за да се намали налягането в главата и така да се облекчат силни и постоянни болки. За европейците тази практика е непозната. Едва след като Колумб открива Америка, те я виждат при индианците. Възможно ли е да е пренесена от Африка или сами са стигнали до идеята за нейното прилагане?

Освен това и етиопците и перуанците са използвали хоризонтални станове за тъкане, за разлика от вертикалните, които се използват в много други култури. Дори и днес на някои места в Андите продължават да се използват хоризонтални станове.


Представените доказателства до тук са интересни, макар и да не са категорични - както показах в началото, може да се намерят и скептични обяснения за тях. Напълно е възможно две различни и отдалечени култури са достигнат до едни и същи техники независимо една от друга. Все пак, ако предположим, че наистина етиопци и перуанци са имали контакти, нека разгледаме как реално е било възможно това да се случи.

Да се стигне от Африка до Южна Америка е най-лесно през Атлантическият океан, но не и ако става въпрос за източна Африка и западното крайбрежие на Южна Америка където се намира днешно Перу. Едни потенциални мореплаватели от Етиопия трябва да обиколят африканския континент при нос Добра надежда, което си е рисковано начинание. След това трябва да стигнат до Америка и на свой ред да я обиколят през магелановият проток, което също е много опасно. Затова много по-вероятно е, едно такова пътуване всъщност да се е провело на изток през Тихия океан. Някои дори смятат, че първите такива плавания са станали случайно - етиопски кораби пътуващи за Китай са били завлечени на изток и са се озовали в Южна Америка.

Следват няколко архитектурни обекта от Южна Америка, в които мнозина виждат африканско влияние.Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар