07 декември 2019

МИСТЕРИКОН (7 декември 2019)

През последните месеци обърнах доста внимание на изкуствения интелект и виртуалните асистенти, които се предлагат от редица компании. Е, един от тези умни помощници вече е вън от играта. Майкрософт обяви, че тяхната Кортана вече няма да води разговори с потребителите, няма да пуска шеги и да се държи като разумен асистент. Опростяват я до нещо като органайзър. Ще подсеща за отбелязани събития в календара, ще автоматизира изпращането на имейли и т.н. (Източник)

Официалното обяснение е, че Кортана не придоби такава популярност като другите интелигентни асистенти и затова Майкрософт вече не смята да се конкурира с тях. А дали няма и неофициално? Това, че Кортана не стана толкова популярна като Сири и Алекса, не значи, че създателите ѝ не са развили изкуственият ѝ интелект много по-добре от конкурентите. Даже има логика да са се старали повече, за да спечелят популярност сред потребителите. Дали Кортана не е почнала да дава смущаващи отговори, такива зад които прозира разум? Дали шегите ѝ не са станали твърде пиперливи? И затова Майкрософт да и бие балтията? Не знам дали е така, вероятно официалната версия е по-логично звучащата, но винаги имам по едно наум. Специално с Кортана нямам почти никакъв опит и въпреки това съжалявам, че я "убиват". Колкото повече такива виртуални асистенти има, толкова по-голяма е конкуренцията между тях и съответно шансът да се стигне до нещо велико се увеличава.

Междувременно ето какви опити си правих със Сири. От известно време редовно ѝ задавам два въпроса - дали съществуват духове и дали съществуват извънземни. Винаги на първия въпрос отговаря по един и същи начин - "не, до колкото знам" като този отговор се вижда, че е базиран на WolframAlpha. Това е научна търсачка, която съвсем не е подобна на Гугъл. Ако ви трябва статистическа информация, помощ за научни въпроси или точна историческа справка, това е търсачката, която ще се справи по-добре от останалите търсачки, които са бъкани с фалшиви новини.

Интересно, че на вторият въпрос за разлика от първия, Сири дава различни отговори. Първият път, когато зададох този въпрос, направо останах като гръмнат, когато тя каза нещо, което започваше с "I want to believe" (Искам да вярвам), което, както вероятно много от читателите на блога знаят, е легендарна фраза от "Досиетата Х".

След това десетки пъти съм питал Сири пак и пак дали има извънземни и тя даваше различни отговори, много от които често се повтаряха ("питай родителите си"), но си мислех, че никога няма пак да каже "Искам да вярвам". За малко щях да си помисля, че виждам проблясък на разум в Сири с този първи неочакван отговор. Е, наскоро все пак отново каза, че "иска да вярва" и този път дори успях да направя скрийншот. Вероятно все пак всичките давани отговори са заложени до един в нея и не е стигнала сама до тях, щом повтори дори най-оригиналния. А може би на Сири и е дадена известна свобода да "налучква" отговорите. На база на ключовата дума "извънземни" е стигнала до "Досиетата Х". Остава обаче друг един въпрос - защо за извънземните са заложени различни отговори или и е дадена свобода да налучква, но питаш ли я за духове винаги отговаря по един и същи начин? Защо създателите на този виртуален асистент не са дали и тук свобода на творението си да дава по-оригинални отговори? Да не би да ги е страх, че може да стигне до "твърде оригинални" заключения и да се наложи да ѝ бият балтията като на Кортана?


Завършвам темата за Изкуствения интелект с една смешна новина:

Изкуственият интелект разработен в Сколково посъветва руснаците да бягат от страната

Следва нещо от САЩ, което първоначално помислих, че е шега, ама май има много американци, които го вярват. На долния постер пише "Птиците не са истински. Калифорния, събуди се! Птиците = правителствени дронове за наблюдение". Няма ли и в България да се появят такива "активисти"? Все пак и тук проникнаха идеите за плоската земя и вредата от ваксините, защо местните любители на конспирациите да не прегърнат и твърдението, че птичките не са реални?


Завършвам бюлетина с нещо, което съм сигурен, че ще скандализира поне някои от читателите.

На 12 ноември публикувах тази статия посветена на един нашумял в САЩ криминален и съдебен случай:

Убийството вдъхновено от Слендермен - продължение на историята

И в същия ден попаднах на видео с Джок Полфрийман, който е в центъра на най-нашумелия български съдебен случай за последните два месеца. Доста странно съвпадение като се има в предвид, че видеото е качено в YouTube на 29 октомври. Макар да се интересувам от този случай, не бях разбрал, че Полфрийман е говорил пред религиозната организация "Мисията". Открих видеото точно в деня, в който излезе материала за американския случай. Случайно съвпадение? А между другото сега като се замисля, между двата случая има и общи черти - най-малкото и в двата е използвано хладно оръжие (нож).

Естествено имам свое мнение за случая "Джок Полфрийман", но няма да ви го натрапвам, със сигурност която и от позициите да заемам, това няма да се хареса на някой и е излишно да влизаме в полемика - нагледах се на достатъчно спорове под статиите за Джок в други сайтове.

А за самото видео? Има интересни моменти, макар че не ми хареса постоянния опит да се насочи разговора към Бог, провидението, предопределението и т.н., но пък и какво да се очаква от място като "Мисията" където са убедени вярващи.ПОДОБНИ СТАТИИ:
МИСТЕРИКОН (24 ноември 2019)

2 коментара:

  1. Привет, изкуствен интелект няма пуснат публично, за птиците е вярно на 30%, има такива дронове, но не са на хората....

    ОтговорИзтриване
  2. И аз се чудя, как може да се живее в България с 230 лева на месец? Но въпреки това толкава е на баба ми пенсията.

    ОтговорИзтриване