15 декември 2019

МИСТЕРИКОН (14 декември 2019)


Предполагам, че повечето редовни читатели следят Мистерика заради множеството странни и дори страшни случаи, които редовно описвам в блога. На мен самият ми доставя голямо удоволствие да превеждам, подготвям, коментирам и понякога да отричам като фалшификации такива материали. Това обаче не е единствената причина и полза от Мистерика. Има и много други. Едно от другите неща, които целя с този сайт, а и с останалите по-малки мои блогове, е да се опитам да преценя на къде вървят нещата, на къде се е запътило човечеството. Ежедневно излизат десетки прогностични статии в западни, източни, че даже и в български сайтове. За много от тях след време ще се види, че са пълни глупости, други обаче звучат доста логично. Радвам се, когато спомена за такава прогноза в блога и след време се появят събития и новини говорещи в нейна подкрепа. Чел съм мнения, че физическите пари (банкноти, монети, кюлчета злато и т.н.) никога няма да изчезнат, защото човекът бил недоверчив и никога няма да приеме напълно виртуалните парични средства ("око да види, ръка да пипне"). Има и много противоположни мнения - че краят на "зелените гущери" и всички останали реални валутни средства за разплащане наближава. Едно време бях склонен да подкрепя първата теза, но от много години и аз съм на мнението, че парите, поне такива каквито ги познаваме, си заминават. Писал съм за това в блога по този въпрос поне в три от сборните бюлетини:


Цитат:

Парите имат дълга история простираща се назад във времето. Те обаче са на път да изчезнат напълно като кеш (банкноти и монети). Вместо тях ще плащаме чрез карти, мобилни устройства и други виртуални начини. Вярвам, че това предсказание има големи шансове да се сбъдне до няколко десетилетия и в голяма част от света да изчезне напълно кеша.


Преди няколко месеца писах, че банкнотите и монети са на път да изчезнат (в Швеция това вече почти се е случило, лично мога да го потвърдя от миналогодишното мое пътуване до там). Хартиените пари все повече се заменят от банковите карти, но и тяхното бъдеще не изглежда розово. В заведенията на Starbucks и McDonald’s вече може да платиш през смартфона си (за българските заведения от веригите не знам дали това е валидно). Футурисите прогнозират, че до няколко години мобилните приложения за разплащане ще станат толкова удобни, че ще се плаща само като допрем пръста си до специален сензор, разчитащ пръстови отпечатъци.


Вече писах, че парите в брой и банковите карти е вероятно да изчезнат през следващите години. Ако това се случи е логично и банкоматите да ги последват, защото именно те са връзката между хартиените пари и картите.

И така стигаме до ето тази новина от миналия месец:


De La Rue са британска компания, която печата паспорти и банкноти (на практика печатат всяка трета банкнота в света). Косвено тази новина потвърждава казаното от мен - бай бай хартиени парички. Еееех, щях да се радвам, ако можеше толкова често да се появяват потвърждения и за по-крайните и смели тези изказани на страниците на Мистерика - за извънземните, за древните цивилизации, които според официалната наука не съществували и т.н. Продължавайте да четете блога, може и това да стане някой ден. Както виждате, се стремя да вкарвам обективност макар да знам, че ще имам много по-голяма публика ако пиша само сензации и други глупости. Много други сайтове точно това правят. Е, изборът си е техен.

Да продължим с темата за прогнозите. Наскоро Saxo Bank направи няколко дръзки прогнози за задаващата се 2020 г.


Ще следя дали казаното от тях ще се окаже истина или не и съответно ще отбелязвам прогнозите им с (вярно) или (грешно).

Петролът от марката „Брент” ще достигне цена от 90 долара за барел.

Тръмп ще загуби изборите.

Унгария ще напусне ЕС.

А сега от прогнозите за бъдещето, да се върнем малко назад в миналото. Позарязах филмовата рубрика, време е да наваксам с филмите, които са подобия на други известни кино ленти. "Mac And Me" се появява през 1988 и безсрамно плагиатства "Извънземното" (1982) на Стивън Спилбърг. Може пък да си струва.Продължавам с видео подборка разглеждаща някои от най-интересните подводни мистерии. За някои от тях съм споменавал в блога.Завършвам с новината, с която може би трябваше да започна. Учени са установили, че дори само един ден прекаран в безтегловност убива повече от 80 процента от раковите клетки. За да потвърдят това свое откритие, те смятат да изпратят през 2020 ракови клетки на международната космическа станция. Хм, дано това откритие да се докаже и дано полетите до открития космос по-скоро да станат ежедневие.

Източник

2 коментара:

 1. Съвсем си е реална прогнозата и не само за парите. Ето днес хиляди хора работят от вкъщи, или имат виртуален офис, никога не са виждали шефа си и т.н., което дори преди 10-15 години беше неразбираемо за повечето българи. Аз самата съм на 42 години, помня за чавдарчетата и пионерчетата, но също от години рабортя за големи чужди корпорации от дома си, срещите са ми само видео и телеконференции, никога не съм виждала моя шеф (приятна дама някъде в Словакия), нямам лелки счетоводителки, хартиени молби за отпуски, командировъчни и т.н..... Плащам предимно с карта или ползвам онлайн банкиране за да не се редя на опашка... Това е :) Дори за майка ми дългогодишен счетоводител е малко странно. Това е светът на бъдещето.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Браво! Да това е бъдещето, но имам чувството, че някои не ги устройва и се опитват да запазят статуквото и още по-добре, ако може да се върне феодалния строй. Защото в новите икономически взаимоотношения, такива каквито се очаква да са в бъдещето, контролът върху населението ще е по-труден.

   Иначе ти си по-напред и от мен, макар да работя в IT средата :) Все още ми се налага да се боря с много бумащина и най-вече остарели виждания.

   Изтриване