29 ноември 2019

Тайните общества и звездите в небето

Наскоро попаднах на една статия от 2017. В нея се споменаваше, че група учени са прогнозирали, че през 2022 в нощното небе ще се появи нова звезда, която ще е видима с невъоръжено око. Това страшно ме изненада. Първо, как е възможно да предскажеш появата на нова звезда и второ как съм пропуснал тази странна новина през 2017?! Усъмних се дори дали първоизточникът на новината не е някой сайт за фалшиви новини като руските Правда и Спутник. Е, няма измама, действително екип от колежа Келвин в Мичиган, САЩ е публикувал свое изследване с такава прогноза. Те са наблюдавали двойната звездна система KIC 9832227 и са стигнали до извода, че двете слънца се приближават все повече едно до друго. Изчисленията са, че може да се сблъскат през 2022 и в резултат да се получи експлозия която да засвети като нова звезда на нощното небе в продължение на 2-3 години. (Източник)

Последният път, когато се появява нова видима звезда е през далечната 1604 година и това има невероятни последици за човечеството. Това явление става известно като Суперновата на Кеплер и звездата е видима в продължение на няколко месеца. Мнозина възприемат появата ѝ като предзнаменование. Германският учител, поет и археолог Симон Студион публикува своята книга Naometria, в която твърди, че със новата звезда идва новата ера на просвещението. Студион вярва, че това е божи знак подобен на Витлеемската звезда. Мнозина други също си вадят този извод. Появяват се различни групи, които започват да работят за по-бързото настъпване на тази нова ера. Най-известната такава група са Розенкройцерите, чиято емблема изобразява роза и кръст (от там и името им).

Първите памфлети на розенкройцерите твърдят, че една жена ще обедини цяла Европа и ще я поведе към новата златна ера. Дори посочват коя е тази жена - принцеса Елизабет, дъщеря на английския крал Джеймс I. През 1613 Елизабет се омъжва за германеца Фредерик V, пфалцграф на Рейн. Така изглежда, че предсказанието на розенкройцерите е на път действително да се сбъдне. Има шанс Елизабет да седне едновременно на английския трон и на трона на Свещената римска империя, в която пфалцграфа на Рейн е един от най-влиятелните владетели.

Статуя с розенкройцерска символика, звезда свети над жената, която трябва да обедини Европа:


Нещата обаче не се случват така както просветените си ги представят. През 1619 Фредерик получава трона на Бохемия и с Елизабет стават крал и кралица. Те обаче властват едва няколко месеца преди да бъдат прогонени в Нидерландия. Заради краткото си царуване Елизабет остава известна като "Зимната кралица". Между другото настоящият крал на Холандия Вилем-Александър Нидерландски е неин наследник.

И въпреки това, че Елизабет не се оказва мечтаната евро-обединителка, идеите на просвещението продължават да набират нови и нови последователи, а отделните групи да придобиват все по-силно влияние. Твърди се дори, че експедицията на кораба Мейфлауър от 1620 г. е подготвена всъщност от розенкройцерите. Мейфлауър остава в историята с това, че откараните от него в Америка хора успяват да основат втората успешна колония в Новия свят - днешният град Плимут в Масачузетц. Само като информация - първата успешна английска колония е основана през 1607 г. - това е град Джеймстаун.

През 1717 г., повече от век след неочакваната поява на новата звезда, някои от групите се обединяват и това дава началото на Свободните зидари, по-добре известни с името масони. Най-разпознаваемият техен символ е окото в пирамидата. Този знак присъства и на доларовите банкноти и затова мнозина считат, че масоните са оказали голямо влияние при основаването на САЩ. Самото "око" е стилизиран символ на звездата от 1604 г. Дори първите му изобразявания са като звезда с пет лъча, в последствие три от лъчите ще отпаднат, за да се получи пирамида.


Друга група вдъхновена от звездата от 1604 са английските дисиденти-католици предвождани от Робърт Кетсби. Той смята със сила да предизвика възкачването на Елизабет на английския престол през 1605, макар по това време тя да е все още дете. Кетсби смята на убие краля и всички останали наследници, както и да взриви английския парламент, за да е сигурно, че само Елизабет ще остане единствената, която да има право да управлява Англия. Този заговор обаче е разкрит, Кетсби е убит, а в събитията от 1605 се отбелязват всяка година на 5 ноември (Remember remember the 5th of November). Един от другите конспиратори целящи да взривят парламента е Гай Фокс, чието лице днес е добре известно заради маската използвана от хактивистката организация "Анонимните".


Все пак трябва да отбележим, че повечето групи повлияни от звездата от 1604 не използват насилие и други крайни действия като Робърт Кетсби и хората му. Като цяло влиянието им е положително и се основава на благотворителността, помощта и съграждането.

Друг човек повлиян от идеите на розенкрейцерите е уелският поет и алхимик Томас Воган (Thomas Vaughan). Неговият принос в историята е, че дава началото на преобразуването на алхимията изпълнена със суеверия в научната дисциплина известна днес като химия.

Като говорим за алхимици, предполага се, че известният розенкройцерски манифест от 1618 "Speculum Sophicum Rhodostauroticum" е написан от немския алхимик Даниел Мьоглинг. В него се твърди, че съществува така наречен "Невидим колеж" (Invisible College). Това е тайно общество от учени розенкройцери, чиято цел е да преобразуват мистичните учения като алхимията и астрологията в модерни разбираеми научни дисциплини като химията и астрономията.

Стилистичен образ на Невидимия колеж:


През годините и вековете са изказвани множество предположения кои известни личности може да са принадлежали към "Невидимия колеж". От философа и държавник Франсис Бейкън през създателя на модерната алгебра Томас Хариът до архитекта Иниго Джонс. Някои историци пък се съмняват въобще да е имало някакъв "Невидим колеж" и според тях всичко е измислица. Независимо дали е съществувал или не, "невидимият колеж" е оказал влияние върху много учени, които прегръщат идеята за популяризиране на науката. Един от тези учени е Робърт Бойл, който основава кралското общество през 1660. Тази престижна организация съществува и до днес и през нея са минали велики умове като Исаак Нютон, Бенджамин Фрнаклин, Чарлс Дарвин, Алберт Айншайн и Стивън Хокинг.

А аз до този момент свързвах термина "Невидим колеж" единствено с уфологията. Мисля, че известния изследовател Жак Вале е писал, че съществува група съвременни учени, които тайно изследват НЛО феномена и не подхождат с отричане към темата като повечето техни колеги. Дали настоящият "невидим колеж" и този от миналото не са всъщност една и съща организация запазила се през вековете? В миналото са извлекли полезното знание от алхимията, дали са основа на астрономията, днес продължават да разбулват нови тайни като това какво представляват странните летателни апарати виждани от мнозина в земната атмосфера. А дали е случайно, че на горната рисунка взета от манифеста на розенкройцерите "Невидимият колеж" много прилича на някои от странните машини от рисунките, за които писах в тези две статии:Хм, за пореден път се убеждавам, че нещата може да се окажат много по-навързани отколкото дори си мислим, че са...

Да продължим с история проследяваща влиянието на звездата от 1604 върху човечеството. Друга група, която е изключително повлияна от идеите на просвещението са основаните през 1776 баварски илюминати. Техен основател е немския философ Адам Вайсхаупт. Целта му е да се противопостави на църковното влияние върху обществото и на ширещата се корупция. Илюминатите са преследвани от властите заради идеите им за свобода и равенство и затова в началото на 19 век, групата официално престава да съществува. Според някои илюминатите продължават да съществуват и дори днес тайно управляват света. Това доколкото съм установил през годините откакто се интересувам от тази тематика, са слухове дело на тъмните сили в обществото искащи хората да продължават да тънат в мизерия и тъпота.

И така, едно случайно астрономическо събитие оказва неимоверно влияние върху човешката история. Ако не се беше появила звездата от 1604 вероятно светът щеше да изглежда по друг начин. Щеше ли да се състои Френската революция? Дали Америка щеше да се разбунтува без идеите на просвещението или все още американците щяха да са британски поданици вярващи, че това е вечният ред наложен от бога? Щеше ли днешна Холандия да е толкова либерална и управлявана от една модерна конституционна монархия? Трудно е да се каже, може би да, може би не. А дали наистина появата на звездата от 1604 е било "случайно"? Дали не е нарочно заставена да засвети от сили от друг порядък, чиято цел е точно това - да повлияят на човечеството?

Четох, че днес има хора, които очакват и при появата на новата звезда през 2022 да настъпи нова ера. Аз лично съм скептичен. За да настъпи нова ера, събитието трябва да бъде разтълкувано като чудо, поличба от съдбата, а няма как нещо обявено и обяснено от науката като просто сблъсък на две звезди да е чудо.


Малко допълнителна любопитна информация. През 2013 в стара сграда от началото на 17 век е открито тайно помещение, което е декорирано с тайни розенкройцерски символи. Освен това има информация и за тези, които тайно са се срещали там. Сред тях са Томас Воган, Франсис Бейкън и дори опиталия се да взриви парламента Робърт Кетсби. Намеква се, че на сбирките е присъствал дори Уилям Шекспир, за който от много време се спекулира, че всъщност е бил розенкройцер. Дали това е помещението, където всичко е започнало? Където са се родили идеите на просвещението?


Още допълнителна информация. Днес съществуват много организации, които претендират да са наследници на някогашните росенкройцери, оказа се, че има такива дори в България. Това е техният сайт:

http://lectorium-rosicrucianum.bg/

Хареса ли ви настоящата статия? Тя е на едно доста високо интелектуално ниво, но докато събирах допълнителна информация попаднах на дискусия в Dir.bg от 2005, която е на типично българско махленско ниво. Да, знам, че Мистерика е за всякакви възрасти, но в случая става за кратко 18+, не мога да пропусна да дам такава уникална простотия. Непълнолетните да спрат да четат! Всъщност съмнявам се, че има деца дочели до тук статията, забелязал съм, че тази тематика не им е особено интересна, друго си е да четат истории за Кървавата Мери. Затова без угризения давам следните скрийншотове взети от тук:

http://www.clubs.dir.bg/showflat.php?Board=okultizm&Number=1944016869&part=all1 коментар:

  1. Толкова хубава и сериозна статия ама това последното...

    ОтговорИзтриване