25 ноември 2019

Птерозаври във Великобритания

В началото на месеца публикувах този материал:


Той като цяло е пропит с доста голяма доза скептицизъм от моя страна, нещо което е нехарактерно за мен - обикновено се стремя позицията ми да е по-балансирана. Основната причина за съмненията ми за описаните истории се дължаха на това, че много от тях идват от един американски блог, който се оказа, че доста преувеличава и вероятно представя разни крипипасти за истински истории. Дето има една приказка - "лъже като руски дипломат в ООН". :D

Пък и малко трудно е да повярваш, че в сравнително гъсто населено и цивилизовано място, ще има неоткрита популация от древни динозаври. Наскоро обаче попаднах на подобна статия, само че за друг гъсто населен и добре проучен район - Великобритания. До колкото виждам източникът на историите не е Лон Страйкър, собственикът на американския съмнителен блог, така че може би ще преосмисля идеята за наблюденията и в Тексас. Пък и както един редовен читател отбеляза под тексаската статия:

"Съществува хипотеза, че всички тези срещи са всъщност не с древни същества които са оцелели до наши дни, а вмъкнали се по своя воля или просто пропаднали от друга Паралелна Вселена / Времева Линия през самата тъкан на Време-Пространството."

В началото на ХХ век упорито се разправя, че има колония от "крилати змии" живеещи край замъка Пенлин в Гламорган, Уелс. Днес тази легенда е умряла, поне няма нови съобщения за видени летящи змии, но все още има стари хора, които си спомнят, че като деца са слушали възрастни хора, които упорито са твърдели, че са виждали тези странни създания.


И макар в Гламорган популацията да изчезва (измира? връща се в паралелната вселена от която идва? премества се на друго място или в друго време?), то в други части на все-още-обединеното кралство продължават да бъдат наблюдавани "летящи динозаври" и в по-скорошни времена. Да, знам, че терминът "летящ динозавър" не е правилен, но така това словосъчетание битува сред по-широките маси. Много от тези наблюдения са издирени от изследователя Джонатан Уитком.

През 1996 един мъж е на къмпинг заедно със свои приятели между Литъл Лангдейл и Конистън, Англия. Вечер е и той вижда как пред луната минава някаква тъмна форма твърде много напомняща на летяща риба скат, но с по-къса опашка. Човекът чува и пляскащи крила.

Един от последните случаи описани от Уитком е от недалечната 2017. Лично е интервюирал свидетелката. Тя е от малкият английски град Уитчърч, който е най-старият запазил се град в Шропшър и се намира точно на границата с Уелс. Жената е добре запозната с птиците, които обитават района. Една утрин обаче чува много странен непознат животински писък. Освен това той е и много силен. Жената се чуди какво ли може да го издава, но нищо не може да я подготви за това, което ще се появи над дърветата. Това са два живи птеродактила летящи един до друг. Те са сиви на цвят, имат огромни клюнове и никаква перушина. След това наблюдение жената проверява какви птици живеят в Англия, дори какви живеят в други страни и континенти, но не намира нищо, което поне малко да прилича на видяното от нея. Най-близките описания са до предполагаемия образ на древните летящи влечуги.


Изглежда горния случай не е просто халюцинация, плод на въображението на жената, защото нейните деца не след дълго също ще видят нещо странно в небето. Вероятно и други хора са видели странната "птица", но жената няма големи шансове да научи това - всеки споделя със своите близки и единствения шанс да се разбере, че наблюдението е масово, е някой да се престраши и да публикува в социалните мрежи това, което е видял, въпреки риска, че може да му се присмеят.

Какво точно са видели децата? Една сутрин около 10, 13-годишният син на жената се втурнал в къщата и уплашено казал, че е видял голяма кафява птица с големи крила. Момчето водело по-малката си сестра, която казала, че не е видяла птицата, защото по това време си играела при дърветата, но чула плясъка на крилата ѝ. Когато жената показала рисунка на птеродактил на сина си, той казал, че точно това е видял.

Между другото наистина изглежда има и други очевидци, защото съвсем друг човек също е споделил, че през септември е видял в района странна сиво-кафява птица. Тя прелетяла твърде бързо, за да успее да я разгледа по-добре или да я снима с телефона си.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар