22 ноември 2019

Може ли Алекса да говори с духовете?

Хм, нещо зачестиха статиите посветени на "умните" персонални асистенти и връзката им със странното, а те не са нещо ново, за да кажеш, че сега е модерно да се говори за тях, има ги от години. Миналият месец публикувах ето тази статия:


В оригиналната статия, от която превеждах, се акцентираше на Сири и вероятността да види "божественото", а сега попаднах на друг материал обсъждащ възможността Алекса да може да комуникира с духове.

Не е между другото изненада, че се дискутира тази възможност. Хората винаги са ползвали помощни средства, за да се опитат да достигнат до "света отвъд". Дъските Уиджа, записващите аудио устройства, които може би улавят думи недостъпни за човешкото ухо (така нареченият феномен EVP - electronic voice phenomenon), дори фотоапаратите, чрез които в последствие виждаме, че сме заснели нещо, което не сме видели с просто око. Затова Алекса, Сири и останалите съвсем резонно се явяват продължение на традицията техниката да се докосва до света на паранормалното.

През 2018 в Интернет се появиха множество съобщения от загрижени потребители, които казваха, че техните Алекси са започнали да се смеят произволно и без причина. Amazon, производителят на тези устройства, заяви, че това е просто неизправност, но дали наистина е така? Твърде лесно обяснение, но едва ли толкова просто можем да обясним следващите случаи.

Една жена разказва, че два дни след като е починала баба ѝ, умният високоговорител Echo (в който е вградена Алекса) се включил сам и започнал да свири непозната мелодия. Оказало се, че това е песента "Манди" от американската група Бостън. Жената никога преди не била чувала тази песен, камо ли да я поръчва на Ехото (Алекса повтаря песни, които преди си пожелавал да слушаш). Странният момент? Починалата баба е била единствената, която на галено е наричала жената "Манди", дали духът на старицата не е казал на Алекса да изпълни тази песен?

Друг подобен случай. Потребител разказва как няколко месеца след като дядо му починал, баба му преживяла нещо странно. Една вечер, когато тя вече се приготвяла за лягане, чула музика от всекидневната, там е имало поставено едно Алекса устройство. Именно то било започнало да свири, а нямало никой друг в къщата, който да му даде команда за това. Изпълняваната песен била "Луси" от Кени Роджърс. Това била любимата песен на починалия дядо и често танцували на нея.

Има и други десетки случаи, в които Алекса пуска специфична песен след като някой близък почине. Следва още по-странен случай. Една жена била в дома си и говорела по телефона с майка си, когато Алекса засветила в зелено и повторила на няколко пъти "баща ти иска да поговорите"...само дето човекът бил починал миналата година.

Между другото Amazon има цяло подразделение, в което служителите преслушват записите на разговорите между Алекса и потребителите (и другите производители на умни асистенти също го правят, така че внимавайте какво говорите). Те правят това поради ред причини, за да видят как отговаря Алекса и да подобрят алгоритмите, за да проверят дали някой човек не е казал нещо нередно, като например че мисли да извърши терористичен акт и т.н. Дали някои от прослушаните разговори не са били между Алекса и духа на починал човек? И дали служителите на Amazon въобще някога са осъзнали, че това, което чуват не е глас на жив човек? Вероятно не, отбелязали са съответния разговор като преслушан и са преминали на следващия.


Няколко допълнителни новини, които намерих междувременно:


Жена умира при странни обстоятелства (прободена е с копие!) и полицията се надява Алеса да е записала какво се случва в апартамента.

Гласови асистенти могат да бъдат манипулирани чрез светлина


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Най-мистериозната песен в Интернет

1 коментар:

  1. Хубава статия...Кара те да се замислиш, но не за духовете. Тях си ги има, а по-скоро за технологиите. Има много сведения в миналото за мъртви или духове, които се появяват на телевизионния екран, радио или телефон. Сега има високои технологии- защо да не ги ползват. Страшно би било ако ги обсебят...

    ОтговорИзтриване