26 ноември 2019

Мината от предсказанието, която от 125 години вярващи чакат да изкара злато

Странно нещо са предсказанията, странни хора са предсказателите. Макар да съм убеден, че повечето такива люде са измамници (включително и баба Ванга), то понякога сякаш има и такива, които успяват да дадат няколко поредни верни предсказания....само за да бъдат провалени от някое тотално погрешно. Дали това не е игра на неведома по-висша сила, която нарочно внушава на "предсказателя" верни неща, само за да се забавлява как след това се издънва с някоя безсмислица?

В подножието на планините Уосач, на изток от Салем, в щата Юта, се намира една мина, която чака своето чудо. Тя започва да действа точно преди 125 години през 1894 и за толкова време не е изкарала нито една ункция злато. Въпреки това няколко хиляди акционери продължават да вярват, че това съвсем скоро ще се случи. Вярата им буквално е религиозна, защото много от тях всъщност са заклети религиозни фанатици.

Това е историята на мината "Дрийм" (на английски тази дума значи едновременно и мечта и сън и в случая и двете значения много и пасват). Една история прелюбопитна.


Джон Койл е обикновен фермер, член на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни. Сигурен съм, че сте чували за тази религиозна секта, макар и не под това нейно официално име. Това всъщност са мормоните. Веднъж Койл сънува как двама мисионери са преследвани от разгневената тълпа и те се скриват в неговата къща. Двамината настояват заедно с Койл да избягат от града, но той им казва да останат в къщата и на никого нищо няма да се случи. Преследващите ги достигат до дома на фермера, тогава обаче от тълпата излиза една жена, която убеждава множеството да не закачат мисионерите и Койл.

Фермерът е разбуден от този сън от силно думкане по входната врата. Отваря и вижда двама уплашени мисионери, които му казват, че са преследвани от гневна група хора. Останала част от съня също се сбъдва - една жена излиза от тълпата и убеждава с приказки другите да не закачат мормоните. Това е първият път, в който Койл сънува предстоящи събития, освен ако разбира се, всичко не е една голяма лъжа, как може да бъдем сигурни, че Джон Койл е сънувал това, което казва, че е сънувал? Все пак разказва за съня си едва след реално случилите се събития.

Все пак Койл има и сънища/предсказания, които са се сбъдвали след като ги е разказвал. Веднъж той посетил един район където се извършвал минодобив. Посочил едно място и казал, че там ще бъде намерен голям залеж. Така и станало. Да не изключваме възможността това все пак да е случайно съвпадение, все пак на място където по принцип са откривани залежи, лесно може да се посочи някоя точка и да се каже "и тук има много руда". Шансовете за вярна прогноза са доста големи.

Така стигаме до 1894, когато Койл има съновидение, че небесен пратеник идва при него. Той го завежда до близките планини, където му показва девет пещери пълни с несметни съкровища скрити там от древна цивилизация. Небесният пратеник казва на Койл да издълбае тунел там и един ден, когато настъпи иконимически колапс, тази мина ще изкара злато, което ще помогне на вярващите да оцелеят през 7-годишната суша и други беди. След това ще настъпи второто пришествие на Исус.

След този сън Койл и петима негови приятели започват да копаят на мястото посочено от ангела. Нищо не намират. По едно време фермерът е на път да се откаже, но тогава пилетата във фермата му започват да измират, а децата му се разболяват. Съпругата му го убеждава да продължи да копае и нещата се оправят. За да издържа разкопките, човекът основава компанията Койл Майнинг Къмпъни като продава на други мормони акции по 1.50 долара бройката. Хората, които идват да работят в мината получават акции вместо заплати. Някои мормони продават своите ферми и домове, за да могат да си купят акции, други теглят заеми от банките.

Като цяло Църквата на светиите от последните дни съветва последователите си да не влагат парите си в това начинание. Един мормон-геолог взема проби от мината и категорично заявява, че няма никакво злато там. Тогава Койл има друго съновидение, в което пратеникът му казва да не вярва на "фалшиви слухове". Продължават да се копаят тунел след тунел. Винаги, когато средствата са на привършване, се случва нещо положително, което вдига цената на акциите като например да избликне вода на дълбочината на която Койл е предсказал.

Койл умира през 1949. Неговите последователи продължават да дълбаят в мината до към 60-те години на ХХ век. Днес в мината се извършва само поддръжка, но не и прокопаване на нови тунели. Все пак компанията основана от фермера е на печалба от другите свои дейности - продажба на плодове, наеми на жилищни площи, добив на чакъл и пясък от друга мина. Хиляди акционери все още държат акциите си с надеждата, че един ден ще се случи чудо.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Няколко мистерии свързани със Сатаната
Предстоящи идвания на апокалипсиса

2 коментара:

  1. Ти си странен човек Бонев,не вярвсш на Ванга (един доказан феномен),но във деца с черни очи,мъже в чврно,илюмимати,стикмен и тн.и тн. вярваш !
    П.С. Редовен читател съм от години адмирации за това,което правиш.

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси за адмирациите, но поне да ми беше научил името :)

    ОтговорИзтриване