03 октомври 2019

Знаете ли, че граф Дракула е оставил наследници?

Всички знаят за румънският благородник Влад Цепеш, станал първообраз на литературния вампир граф Дракула. Наскоро обаче разбрах, че той е имал наследници и то дори повече отколкото се предполага официално. И до днес историците не могат да постигнат пълен консенсус за родословието на графа. Знае се, че той е имал два брака, но и това не е сигурно, според някои са 3.

Най-големият син на граф Цепеш е Михня I Реу, роден през 1462, но и за това има спорове - според някои, той се е появил на белия свят доста по-рано, през 1448 г. През 1508-1509 г. е воевода на областта Влашко. Загива заради вътрешни интриги. На свой ред Михня има трима наследника - един от тях е Мирчо III Дракул като дадените сведения не са сигурни. Според някои той не е внук на Дракула, а негов син. Според други, той изчезва през 1482 или 1483 г. на 18-19 годишна възраст и повече нищо не се чува за него (убит от ловци на вампири?). Според други, Мирчо не се губи от историята, а управлява Влашко през 1509-1510 г. Друг син на Михня носи името Милош. Той бива пленен от османците и през 1519 е убит по лична заповед на султана. Михня има и дъщеря на име Роксандра, която се омъжва последователно за болярина Драгомир, а след това на 15 август 1513 г. за молдовския княз Богдан III Кривия. Вероятно има деца. Така че по линия на Михня граф Влад Цепеш Дракула е твърде възможно да е оставил кръвна линия, която да достига до съвремието.

Но както казах в началото Дракула е имал повече от едно дете, Михня I не е единствен негов наследник. Синът му от втория брак вероятно се казва Михаил, но не можах да изровя много информация за него.

Изглежда Влад има и извънбрачни деца. Една от тях е Мария Балса, за която намерих дори още по-малко информация отколкото за Михаил. Мария е дребна италианска благородничка, която е женена за графа притежаващ град Муро Лукано.

За част от изложеното тук ми послужи Уикипедия, а за друга част ТАЗИ СТАТИЯ, която дори не е пълноправен материал, а по-скоро кратко встъпление за друга статия, която обаче е налична в платената част на сайта Ancient Origins. Може би в платената версия има повече инфо за родословието на граф Дракула, но не съм чак толкова любопитен, за да платя абонамента. Важното е, че вече разбрах каквото ме интересуваше - сигурен съм, че при толкова много доказани и предполагаеми наследници родословието на Дракула е продължено до днес. Е, едва ли днешните наследници пият кръв (who knows..), но дали изобщо знаят кой е пра-пра-пра...-дядо им? А може би много добре знаят и го предават като родова тайна. Може би дори пазят някакви семейни реликви или документи, които биха предизвикали сензация ако станат обществено достояние....

Част от предполагаемото родословие на граф Дракула:Няма коментари:

Публикуване на коментар