23 октомври 2019

Последният автобус за Фрагрант

Хелоуинските статии продължават, а това е може би най-добрата китайска градска легенда, която съм чувал.

Хълмовете Фрагрант е бивша императорска градина, която днес е публичен парк в Пекин. Тази градска легенда разказва за млад мъж, който хванал последния автобус за деня за парка. Дори се посочва точната дата на случката - 14 ноември 1995. Тъкмо седнал на една от седалките, когато двама мъже отвън започнали да ръкомахат на шофьора да спре. Той мислел да ги подмине, защото те не били на определена спирка, но кондукторът му казал да спре, защото това все пак бил последния автобус за тази вечер.

Когато рейсът спрял, в него за изненада на пътниците, се качили не двама, а трима души, които на всичкото отгоре носели роби характерни за династията Цин. Един от тримата имал и дълга коса на плитки. Всички се почуствали некомфортно от новодошлите, лицата им били призрачно бели, освен това не говорели.

Постепенно автобусът взел да се изпразва, пътниците един по един слизали на спирките си. Накрая останали младият мъж, една стара жена, тримата странници, шофьорът и кондукторът. Изведнъж жената започнала да крещи на младежа и да го обвинява, че ѝ е откраднал портмонето. Той бил много изненадан от това твърдение и двамата започнали да се карат. Старицата не отстъпвала и настояла да слязат от рейса и да отидат в най-близката полицейска станция. Младият мъж не искал много да слиза, след това трябвало да ходи пеша до тях, но накрая слязъл заедно с бабката, за да миряса. Вече извън рейса старата жена казала, че нарочно е вдигнала скандала, за да слязат. Тя била видяла как робите на мъжете се развели от вятъра и те нямали крака.

На следващият ден се разбрало, че автобусът, който бил номер 302, липсва. Намерили го едва след три дни на няколко километра от Фрагрант. Бил паднал в един воден басейн. В рейса били телата на шофьора, кондуктора и един неидентифициран мъж с дълга сплетена на плитки коса.

Има и други версии на тази легенда. Според една от тях на автобуса не се качили трима мъже, а една жена с червена рокля. Друг вариант разказва, че рейсът никога не бил намерен и не се знае какво е станало с шофьора и кондуктора.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар