22 октомври 2019

Мистериозните рисунки от захвърлената кутия

На 7 октомври публикувах тази статия:

Мистерията с аеро-клуб Сонора

В нея се разказва за странни рисунки открити след смъртта на един с нищо незабележителен човек. Рисунките и записките към тях предполагат, че е съществувала секретна групичка занимавала се с летателни апарати дълго преди официално да се проведе първият самолетен полет на братята Райт. Не стига това, ами този клуб е бил част от по-голяма организация известна само като NYMZA. Дали цялата история е измислица, а рисунките да са просто плод на богатата фантазия на един обикновен човек? Може би нещо като клуб от ентусиасти все пак е съществувал, някои косвени доказателства подкрепят историята.

В последствие попаднах на още една подобна история, тя е от по-скоро. За нея имам по-големи съмнения, че е измама. Твърде много прилича на случая с описания по-горе "аеро-клуб Сонора" и нищо чудно разни безделници да са се вдъхновили от него. Ами ако все пак е истина? Възможно ли е да имаме два почти идентични случая? Това за какво говори? Дали споменатата NYMZA не стои и зад тези нови странни рисунки? Може би това е стилът ѝ на действие и затова нещата си приличат. Сами преценете дали да вярвате само в една от историите, и в двете или в никоя от тях.

През 2013 човек на име Дан Уикам излиза в Reddit с историята, че негов приятел е намерил нещо странно в контейнер за смет в Ашвил, Северна Каролина, САЩ през 2008. Това била извехтяла дървена кутия с желязна заключалка. Тя имала мирис като да е престояла дълго време в нечие мазе. Кутията няма никакви надписи или означения, повечето хора не биха я забелязали (не и в България обаче, където веднага биха я измъкнали от контейнера, за да я продадат на Битака).

Приятелят на Дан проверил кутията и тя се оказала заключена, може би това в крайна сметка го накарало да я вземе. Ако това дървено куфарче беше отворено и още на място бе видял, че е пълна само с драсканици, вероятно не би я взел. Друго си е обаче да я замъкнеш у вас с надеждата, че като разбиеш ключалката от вътре ще изпаднат пачки пари.


Е, кинти в кутията няма, има рисунки. Човекът вероятно е разочарован, затова изпраща ненужната му вещ, заедно със съдържанието на Дан. Последният проявява интерес. Кутията е пълна с листа със всякакво съдържание. Печатан текст, ръкописни бележки, диаграми, рисунки, схеми, карти и т.н. Има изображения на фантастични или направо кошмарни създания. Някои могат да бъдат разпознати като описаните в Библията зверове, други определено са ангели, трети са някакви хибриди между хора и животни с тяло на човек, но глава на някакво животно. Има и дракони, както и създания, които бихме могли да определим като извънземни. Има и скици на нормални хора, обикновено голи. Сякаш не са рисувани от един човек, защото някои показват доста голямо майсторство, а други са все едно детски рисунки.

Има и много рисунки на странни обекти, които може да определим като НЛО. Понякога на едни и същи рисунки има такива обекти и същества. НЛО-тата са представени и в редица схеми и диаграми. Има и такива на "по-нормални машини", както и на съществуващи системи - като например специални железопътни колела към които е добавена ръчно написана бележка, че могат да издържат "значителен товар по оста". За известните машини е видно, че който и да ги е рисувал, е имал добри технически познания. За някои от непознатите машини е отбелязано, че са патентовани, макар че проверките не са намерили такива патенти.

Друг интересен момент - за някои от машините са дадени доста отдавнашни дати, включително и от 30-те години на ХХ век. Ако тези дати са верни, то някой е имал познания за технически принципи и машини, които (официално) ще се появят едва години по-късно. Това е най-голямата прилика със случая "Сонора".

Има и ръчно изрисувана периодична таблица с химическите елементи, геометрични фигури, много карти, както и рисунки, в които поне за сега не може да се види някакъв смисъл.

Картите са отделна загадка в загадката. Повечето от тях също са начертани на ръка, много отново имат дати от 30-те години. Който и да ги е чертал, сякаш е имал добри познания за въздушните течения, защото те присъстват на много от картите. Повечето от тях се фокусират на Мароко и Алжир и всички имат странен маркиращ знак на тях. Защо? Кой знае?


Текстовете са не по-малко интересни от рисунките. Някои могат да бъдат приети за "леко странни", други направо граничат с фантастичното. Има цял наръч с документи посветени на НЛО наблюдения и разследвания на Организацията за изучаване на въздушните феномени, Проверих, наистина е имало такава организация изследваща НЛО, тя е съществувала в периода 1952 - 1988. Има и описан ръкописно случай на наблюдавано НЛО над Тампа, Флорида през 1977. Към него е прибавена и скица на видяното НЛО, както и на едно торнадо. Много от текстовете са личните размисли и вярвания на пишещия. В тях той говори за религията, НЛО-тата, астралната проекция, странните климатични модели. На няколко от листата се среща и името Даниел Кристиянсен. Предполага се, че това е автора на тестовете и художника на рисунките. В началото изразих съмнение, че всичко това може да е измама. Дали зад името Даниел Кристиянсен всъщност не стои споменатия Дан Уикам и никакъв приятел не му е изпращал никаква кутия намерена на боклука? Като се замисля, това е твърде голям труд, да изрисуваш и изпишеш всички тези листи, само за да направиш една измама от която изглежда дори няма как да се изкарат пари. Вече не съм толкова убеден, че става въпрос за измама. По-скоро си мисля, че това е архива на някой, който цял живот е събирал информация и е рисувал разни неща. Едно време много хора са си събирали изрезки от вестници, водели са записки и т.н. И аз самия щях да го правя, ако не бяха навлезли компютрите. Така че вероятно архивът е истински, остава въпроса до колко нещата в него са нечия фантазия и до колко има истина в странностите.

Дан Уикам публикува в Интернет какво е открил и се появява една жена, която твърди, че през 90-те години на ХХ век е живяла в къща във Флорида. Жилището е било пълно с вещи оставени от предишния наемател - вероятно Даниел Кристиянсен. Защо е изоставил всичко и не го е взел със себе си (дали е починал)? Според жената натъпканите в кутията листа не са дори една десета от това, което е имало в жилището. Освен рисунки и записки е имало и много книги на странни теми като преживявания извън тялото.


До тук разказът на жената звучи доста правдоподобно, скоро обаче придобива зловещи краски (абе, дали все пак всичко не е измама на Дан Уикам, който си е направил втори профил в Reddit и чрез него се представя за "жената"?!). Та, жената твърди, че веднъж с приятеля ѝ видели как някакви "мъже в черно" надничат през прозореца и гледат въпросната дървена кутия. Ако все пак историята е истинска, дали това не са агенти на NYMZA, които са искали да приберат притежанията на починалия техен сътрудник? Жената и приятеля ѝ се уплашили от това посещение и извикали други свои приятели с чиято помощ изхвърлили всичко. Един от приятелите обаче изглежда тайно запазил кутията.

След доста години жената видяла някои от рисунките в къщата на този приятел. Той и признал, че е в онзи ден не е изхвърлил всичко, а е запазил кутията с това в нея, както и други от рисунките. Върнал на жената всичко. Сега жената и вече нейният съпруг не били толкова уплашени и разгледали по-подробно съдържанието. Дори се консултирали с инженери (за машините) и свещеници (за библейските същества). Всички са изумени от детайлността на нарисуваното, но за много от нещата си нямат на представа какво представляват.


Жената прибира кутията в мазето на дома, който обитава в Северна Каролина. След време се премества и забравя да я вземе. Явно новите наематели са я изхвърлили на боклука и така се озовава в ръцете на Дан (отново казвам, ако всичко не е измислица). Жената твърди, че все още има рисунки и текстове, които са били отделно от кутията. В тях имало описание как да се направи машина на времето. Имало диаграма на нещо, което много приличало на дървения макет в една от стаите в къщата в Тампа. Да, бе, да - тук вече повервах :D Но пък кой знае, може този Даниел Кристиянсен за това да е изоставил всичко в наетия от него дом, защото е отпрашил към друго време и не може да се върне.

От както тази история се появява през 2013 е имало много дискусии свързани с нея. Реален ли е Даниел Кристиянсен? Имал ли е преживявания извън тялото? Дали не е бил посещаван от извънземни (описаните случаи на наблюдавани НЛО)? Дали те не са му казали как да построи машина на времето? Дали това не е просто арт хоби на Даниел, нещо като да е пишел книга? Дали Дан не е измамник (както и аз се усъмних). Дали Даниел не е бил просто един луд....

А това което аз намирам за много странно е, че изглежда никой друг не е направил връзка между този случай и другия от Сонора. Как е възможно?! Твърде си приличат, за да не обърнем внимание. Дали пък няма да разнищим загадката, ако се разгледат не по отделно, а като едно цяло?

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Историята на мистериозната жена появила се в Калифорния
Изчезвания и мистериозни появявания: Стивън Кубаки
Изчезвания и мистериозни появявания: Уилям Бейтс

2 коментара:

 1. Не разбирам вашия скептицизъм г-н Бончев. В същото време сте по-склонен да повярвате в някаква снимка на дух(не, че не вярвам в духове и нло просто от милионите снимки и клипове една малка част могат да са истински, но веднага някой би ги оспорил, просто заради многото фалшиви такива). Трябва да се съгласим, че от време на време се появяват хора просветени, които виждат неща, които ние не виждаме(дори слевдащата статия, която публикувахте за изкуствения интелект е доказателство за това - в нея вие много правилно разсъждавате относно възприятията на други видове).
  Най-известния пример за просветен е може би Леонардо да Винчи. Той също има множество рисунки на бъдещи машини, е не е рисувал създания от Библията, но това не го прави по-малко просветен, също като въпросния Даниел Кристиянсен(а може би той не използва истинското си име?). Тази и предната статия много ме грабнаха, знаете ли къде бих могъл да открия повече снимки и инфо за клуб Сонора и тези рисунки? В източника, от който сте взел инфото има само тези снимки, ами се струва, че има и повече :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Нямам повече информация от това, което е дадено, но как аз бих постъпил:

   Бих видял от оригиналната статия как на английски се изписва "Аероклуб Сонора" и бих потърсил за него в някоя търсачка. Ако намериш нещо интересно, сподели. Успех!

   Изтриване