16 октомври 2019

Най-мистериозната песен в Интернет

Е, едва ли това е най-мистериозната песен в Нета, макар че именно така е наречена от авторитетното списание "Rolling Stone". Причината е, че вече 12 години никой не знае, от кого е създадена, кога е записана и дори как се казва.

Самата песен може да се определи като принадлежаща към стила известен като Готик рок, макар някои да биха я сложили и в жанра Ню Уейв. По мое лично мнение песента е доста приятна за слушане.През 2007 жена известна само като Линда Х. започва да качва отделни отрязъци от това музикалното парче в различни музикални нюзгрупи и форуми питайки дали знаят кой може да е изпълнителят. Тя твърди, че нейният брат Дариус С. е записал песента от радиото на касетка през 1984, докато са живели в Вилхелмсхафен, Германия. Ах, помня ги тия времена - слушаш радиото на касетофона и натискаш бутона Rec, когато нещо ти хареса. Пълниш цяла аудио-касета с песни, после си разменяхме касетките с приятели. Тази култура съществуваше в България някъде до средата на 90-те години, нямаше Интернет, нямаше емпетрици...

И въпреки, че изглежда тривиално да се открие изпълнителя на дадена песен, се оказва, че никой не може да каже кой е той що се отнася до това парче. Това само още повече разпалва ентусиазма на много меломани, които с настървение започват да търсят историята на песента. Открит е радиоводещият, който е водил музикални предавания в предполагаемата местна радиостанция в Вилхелмсхафен през 80-те години. Той не помни това парче, но хиляди песни са минали през предаването му и е нормално не всички мелодии да са оставили някакъв спомен.

Теории не липсват, както и интернет тролове разпространяващи измислици. Според някои това е ранно парче на Депеш Мод или на Джой Дивижън. Ако беше така, досега самите изпълнители да са си казали, че това е тяхна песен. От известно време се разпространява и градска легенда, че това е последната песен записана от любителска музикална група от Източна Германия. Всички членове на бандата са застреляни, когато се опитали да изкачат стената разделяща източен от западен Берлин. Тяхната музика обаче някак си успява да стигне до свободната част на Германия (Вилхелмсхафен е в западната част на страната).

Разбира се, винаги има вариант песента да е записаната от самите Линда Х. и Дариус С., но едва ли 12 години биха се занимавали да поддържат тази измислена история за касетката и т.н. Ако те са изпълнителите, направо да си кажат и да запишат цял албум, може дори да изкарат добри пари - изпълнителя на песента има талант.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:

Посещение в бар "Колобри на бирата"

Няма коментари:

Публикуване на коментар