10 октомври 2019

Няколко мистерии свързани със Сатаната

Библейският Сатана е интересен персонаж. С него се свързват някои интересни мистерии.

Мнозина вярват, че той е змията, която изкушава Ева със забранения плод в Райската градина, но в Библията никъде не е казано директно такова нещо. Нещо повече, в "Битие" е казано, че змията е наказана за някакви прегрешения вечно да лази по корем т.е. винаги да е змия. Никъде Сатаната не е описан като "лазещ", което говори, че не той е змията.

Ако змията не е Сатаната, то какво/кой е тя тогава? Просто говореща змия?!


"Сатана" се смята за име. Всъщност на иврит думата значи "противник", "обвинител". Никога не е използвана като име в Стария завет и дори често е прилагана за хора. Примерно сирийския цар Ризон е определен като сатана (враг). Има дори ангелско създание "Сатаната", което е нещо като обвинител за греховете на хората. Думата "дявол" също значи "обвинител" и е просто гръцкия превод на "сатана". Така че какво е истинското име на Сатаната, щом това, с което го наричаме днес е просто определение? Едва ли е и Луцифер (със значение на "утринна звезда" на иврит), една дума, която е използвана само един път в Библията и то за царя на Вавилон. Някои смятат, че истинското му име е Белзебуб, Белиал и какво ли още не, но няма сигурни доказателства за това.


Ок, разбихме две общоприети схващания - че змията изкушила Ева е Сатаната и че това е личното му име. Но поне знаем, че е крал на Ада, нали? Не съвсем. Никъде не е казано такова нещо в Библията. Всъщност единствената връзка с Ада е, че той ще свърши там след деня на страшния съд. Според някои изследователи схващането, че Сатаната управлява Пъкъла идва от по-старите римски и гръцки вярвания, в които подземното царство си има свой владетел (Хадес при гърците и Плутон при римляните).

В много от съвременните книги и филми дяволът се разглежда като изключително силен демон способен да сее унищожение на земята. Но така ли е според Библията? Да, Сатаната лесно проваля живота на Йов, но той е способен да направи това само с разрешението на Господ, който иска да изпита вярата на човека. В Новия завет Сатаната изглежда дори още по-слаб. Той основно се опитва да накара Исус да използва собствените си сили. Например когато веднъж Христос е гладен, Сатаната го пита защо не превърне няколко камъка в хляб. Явно дявола не може сам да направи това. И до днес официалната църковна позиция е, че Сатаната не може да направи нещо повече от това да изкусява. Явно способностите на демоните да преместват предмети, да включват електроуреди и т.н. са измислени в последствие. А може би могат да го правят (ако въобще наистина съществуват), просто църквата бърка? Има и друг вариант - демоните могат да правят много неща, но Сатаната не може, просто защото не е демон, а нещо друго....


Защо си мислим, че Сатаната изглежда така както изглежда? С рога, опашка и червена кожа. Никъде в Библията не е казано нищо за външния вид на дявола. Общоприетото днес описание на сатаната се появява през Средновековието и не е ясно от къде е взаимствано.

В исляма също има неясноти за персонажа Шейтан съответстващ на християнския Сатана. Някои смятат, че той е просто джин, други мислят, че е пропаднал ангел. Когато Алах прави Адам от глина, той нарежда на всички ангели да се поклонят пред новия човек. Шейтан отказва.

Интересно, но в едно суфистко течение на исляма се смята, че Шейтан е бил прав да не се поклони пред Адам, защото ангелите трябва да се кланят единствено на Алах. Това е било тест за ангелите и само сатаната го е издържал тоест излиза, че той е най-верния последовател на Алаха. Тази идея между другото не намира почва в повечето други течения на мюсюлманството.


Най-интересното съм го оставил за най-накрая. В Новия завет се споменава и то на няколко пъти, че ще се появи лъжлив месия. За него често се използва името Антихрист. Тази фигура дори се свързва със Сатаната. Днес отново имаме отъждествяване между антихриста и сатаната, но ако четем по-внимателно библията, ще видим, че няма основание за това, по-скоро връзката е друга. Антихристът е описан като пълна противоположност на Христос във всяко едно отношение. От това някои достигат до извода, че след като Исус е синът на Господ роден от девица, антихристът трябва да е синът на Сатаната роден от развратница. Повечето теолози отхвърлят идеята, че антихриста е син на дявола. Каква тогава е връзката? А може би няма и антихристът е "третият избор", различен от Господ и Сатаната?


1 коментар:

 1. Сатана е състояние на духа - ненавист.
  Сатана са злите, завистливи, подли и пр. токсични и негативни човеци, с които се сблъскваме всеки ден.
  А Господ си съществува, но той не е белобрадият старец в небесата, който човечеството си представя.
  А и никъде в Библията не пише как изглежда той.
  Самите книги (вкл. Коранът) са изпълнени с символи - да вземем примера с Сътворението.
  Седемте дни на Сътворението - ако беше възможно всичко да става ей така, тогава защо го има времето?
  Ако хората си правеха труда да разбират това, което четат, нямаше да ги има безбройните религии.

  ОтговорИзтриване