11 октомври 2019

Мърдащо се мъртво тяло 17 месеца след смъртта

"Това, което установихме е, че ръцете определено се движеха. Тръгнаха надолу и застанаха от двете страни на тялото. Една ръка се вдигна нагоре и после се върна до тялото отново. Аз бях удивена, когато го видях."

Това не е извадка от някой роман за зомбита, това е от научно изследване от Австралия. По целия свят има специални лаборатории, в които се изследва процеса на разложение на мъртвите тела. Виждал съм снимки от такива, не са особено приятни за гледане. Целта на изследванията е да може да се установи на базата на това до колко са разложени труповете кога са починали хората. Това е от изключителна важност в криминологията за разплитането на тежки престъпления. Често пъти много от резултатите от изследванията на лабораториите, а и самите лаборатории са засекретени, за да не могат престъпниците да преправят уликите.

Алисън Уилсън е стажантка от Централния университет на Куинсленд и работи в една такава лаборатория. Тя е имала задача да се грижи за една автоматична камера, която прави снимки на всеки 30 минути на едно мъртво тяло в продължение на 17 месеца. Изненадата ѝ била голяма, когато и след толкова много време продължавали да се забелязват движения. По принцип, както наскоро стана на въпрос в статия за най-голямото гробище на света, не е необичайно да има известни мускулни движения малко след смъртта. Но да си вдигнеш ръцете и после да ги прибереш обратно до тялото, не е никак малко движение, особено ако се случва месеци след настъпването на смъртта.

"Когато видях това, аз започнах да преглеждат за други описани подобни случаи и не намерих нищо" - разказва Алисън. Понеже в университета явно вече са и сковали мозъка да мисли само в определени рамки, тя залага на напълно скептично, но с нищо недоказано засега обяснение. Повечето научни публикации по темата се базират на изследвания направени в северното полукълбо - САЩ и Европа. Там климатът е по-различен от този в Австралия. Уилсън смята, че различните австралийски климатични условия карат мъртвите да се "движат" с месеци.


Колко пък да е по-различен? И в САЩ има горещи сухи места (пустини, прерии) и в тях също има криминалистични лаборатории изследващи разлагащи се тела. Защо да не помислим върху възможността наблюдаваното тяло в Австралия...да е било обладано от аномална сила?


1 коментар: