08 септември 2019

Изчезвания и мистериозни появявания: Уилям Бейтс

Един ден през август 1902 г. съпругата на д-р Уилям Бейтс намира странна бележка в дома им в Ню Йорк. Известният хирург пише, че е извикан извън града за голяма операция и е доволен, че ще вземе много пари за всички. Щял да пише за детайлите по-късно. Той обаче не се завръща. Странно е и това, че пише за "много пари" при положение, че в онзи момента Уилям е достатъчно богат.

Бейтс е масон и жена му използва контактите на мъжа си в масонските ложи, за да започне да го издирва. Неговата снимка се разпространява из ложите в цяла Америка и дори в Европа. Най-накрая пристига новината, че Уилям е забелязан в лондонска болница. Не е изглеждал добре, имал вид на недохранен скитник с дълбоко хлътнали очи. Това също е странно. Бейтс е можел да изтегли пари от сметката си посредством някоя лондонска банка. Мис Бейтс веднага заминава за Англия, но когато се среща със съпруга си, той не може да я познае, има нещо като амнезия. Все пак мъжът се съгласява да отседне заедно с госпожа Бейтс в един хотел с надеждата, че паметта му ще се възвърне. Първоначално това сякаш наистина се случва. Започва да си припомня някои неща - как са го помолили да отплава от Ню Йорк за Европа, за да извърши мозъчна операция на един пациент. След два дни обаче Уилям Бейтс отново изчезва. Този път жена му не успява да го намери преди да умре през 1907. Три години по-късно, през 1910 докторът все пак е открит в Гранд Форкс, Северна Дакота, САЩ. Той работи в малка медицинска практика, която притежава. Уилям Бейтс се връща в Ню Йорк, но никога не разказва за събитията, които му са се случили, докато го е нямало.


Моето предположение е, че са го поканили да оперира някоя много важна клечка в Европа (може би някой монарх) и са му обещали баснословни богатства. Това именно е накарало доктора да пише за "много пари" в бележката до съпругата си, макар че вече е бил богат. След операцията са го упоили и Уилям си е загубил паметта - целта е била да не издаде тайната, че важната персона има проблеми с мозъка си. Заживял е като скитник в Лондон. При второто изчезване може би докторът е решил сам да си тръгне и да започне нов живот далеч от тази жена, която вече не познава и не му е близка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар