03 септември 2019

Пирамидата до Рим, която дълги години остава незабелязана от науката

Не е мит, че учените не вярват в митове. Някои от тях са до толкова закостенели и консервативни, че отказват да приемат каквото и да било друго обяснение за нещо, щом то не съвпада с тяхното разбиране. Това поведение е типично за някоя секта, но явно и в научните среди не е рядко срещано. Описаното в настоящата статия е доста показателно.

Етруските са древни племена, населявали през първото хилядолетие преди н.е. северозападната част на Апенинския полуостров. Те са създатели на развита цивилизация, предшествала римската и оказала голямо влияние върху нея. Те са оставили редица свои творения, които днешните учени и археолози изучават с интерес. Едно от най-забележителното тяхно дело не е открито при разкопки, то през цялото време е било на показ пред очите на тези, които искат да видят....и е на едва 68 километра от Рим до село Бомарцо. Край това китно село с има-няма 2000 жители се намира древна пирамида. Природата тук е доста добре запазена - гъсти гори, езера и големи скали. Именно под килим от зелена растителност се намира една стара пирамида построена от етруските.

За първи път сред научните среди за тази пирамида се заговаря през 1991, когато двата все още незакостенели италиански учени съобщават за нея. Дъртите академични "консерви" не проявяват интерес и дори показват признаци на присмех. През 2008 друг човек се заема с етруската пирамида. Салваторе Фосци полага големи усилия да разчисти пирамидата от налазилата я растителност. Този градеж вече е ясно видим и научните среди няма как да си затворят очите този път. "Откритието" става сензация. Но можем ли да говорим наистина за откритие, след като местните хора винаги са знаели за пирамидата?

Самата пирамида е висока 10 метра и не е подобна на тези в Египет. Тя е на големи стъпала и по-скоро прилича на южноамериканските пирамиди. Дори не е напълно оформена в пирамидална форма. Тя доста бяга от класическото разбиране за тази геометрична фигура.


На местните хора пирамидата е известна като Камъкът на проповедника, лесно може да разберем защо. Първа поредица от 20 стъпала води до малък олтар. От там две други стълбища (с по 9 и 10 стъпала) водят до главния олтар. Едната страна на "пирамидата" е много стръмна и на нея има канали, които почват чак от върха и стигат до основата на структурата. Именно затова се предполага, че мястото е използвано за жертвоприношения. Ако наистина е било така, то имаме още една прилика с пирамидите в Южна Америка. А дали приликите съвсем не са случайни?

Етруските са били напреднала цивилизация. Те не са се страхували да пътуват на далеч и са търгували с келтите на север и гърците на юг. Колко далеч обаче може да са стигнали в своите воаяжи?

Около 4 век преди н.е. започват серия войни между етруските и новопоявилата се сила Рим. Предполагам се сещате кой е победителя в крайна сметка. През 264 пр. н.е. пада последният свободен етруски град Велсуна. Етруското самосъзнание и език се запазват още около 300 години, но в крайна сметка този някога велик народ е асимилиран от римляните. Но дали всички етруски са се примирили с тази съдба? Нима не е възможно някои да са отплавали на запад отвъд стълбовете на Гибралтар и в крайна сметка да са достигнали до Южна Америка където да са повлияли на местните племена и култури? Впрочем дали това не е истинската причина за нежеланието на научната общност да "види" пирамидата от Болцано? Може би определени среди са знаели за нея, но не са искали да я "откриват" официално, за да не се повдигне за пореден път въпроса за контактите между Стария и Новия свят преди Колумб?

Източник

Някои запазени етруски артефакти:Видео на пирамидата:ПОДОБНИ СТАТИИ:
Не на мястото си: боздуган на 3000 години намерен в Полша
В Кюрдистан откриха дворец от времето на империята Митани
Малкият сфинкс

Няма коментари:

Публикуване на коментар