20 септември 2019

Когато децата тръгнаха да ловят вампири

Близо до центъра на Глазгоу, Шотландия се намира района Горбалс. Някога китно селце към средата на ХХ век това вече е едно пренаселено, задимено и мръсно предградие. Още от времето на Втората световна война положението е такова понеже фабриките на около бълват с пълен капацитет оръжия и стомана. След края на голямата война положението не се подобрява особено, фабриките продължават да бълват дим и мръсотии макар вече да произвеждат гражданска продукция. Жилищата са все така пренаселени поради лошо градско планиране, канализация не е прокарана навсякъде, а водата често спира. Именно сред този тежък градски климат през септември 1954 се ражда една забележителна градска легенда и се случват нетипични събития.

През въпросния месец в града се появява слух, че две деца са изчезнали безследно като скоро слухът е допълнен с това, кой ги е отвлякъл. Злосторникът е вампир, който се е появил в местното гробище известно като некрополисът на Горбалс или "градът на мъртвите". Вампирът е висок 2 метра, има светещи очи и зъби от стомана.

Градът на мъртвите край Горбалс:


Властите се опитват да успокоят населението като публично излизат с изявлението, че няма изчезнали деца в района, още по-малко има вампири, които живеят в гробищата. Слухът обаче вече не може да бъде спрян. Почти всички деца в Горбалс твърдят, че или са виждали вампира или познават някой, който го е виждал. Дори започва да се разправя, че горбалският вампир не е сам, той си има приятелка - една зла вещица.

Най-интересният момент е необичайната реакция на децата. Те не са изплашени до смърт, не се крият по стаите си и не използват историята като претекст да не ходят на училище. Повечето деца от предишни и следващи времена щяха да се отдадат на страха и паниката. Вместо това горбалските деца започва да си изпращат съобщения (на хартиени бележки разбира се, по онова време няма мобилни телефони и социални мрежи) и се организират за лов. Избраната дата е 23 септември 1954 и нея вечер стотици дечурлига на възраст между 4 и 14 се събират пред гробището. Те носят саморъчно направени оръжия, заострени колове, джобни ножчета, дори водят домашните си кучета мислейки си, че те ще действат като ловджийски хрътки. Навлизат масово в гробището. Сцената е сюреалистична. Деца бродят сред гробовете, прескачат стените, катерят се, подвикват, а мъглата е озарена в червено, защото точно този ден месна фабрика е изпуснала поредните отровни газове в атмосферата. Навсякъде се стелят зловещи сенки, а метални звуци (от завода) кънтят над детските викове. Повече от сюреалистично, направо зловещо!

Полицията пристига, но среща огромни трудности да накара децата да се приберат по домовете си. Повечето отказват, някои дори се молят на ченгетата да им помогнат да намерят и убият вампира. Едва когато завалява дъжд, децата се връщат в домовете си. Следващите две вечери обаче отново ще бродят сред гробовете в търсене на вампира.


Новината за странната детска психоза ще се разнесе из цяла Великобритания и дори отвъд. През следващите седмици и месеци експерти ще бистрят какво я е породило. Някои ще настояват, че за всичко са виновни популярните по това време сериали и американски комикси като "Tales From The Crypt", "The Vault of Horror" и "Dark Mysteries". В последния дори има един персонаж, който е вампир с железни зъби. На следващата година (1955) ще бъдат наложени известни забрани за продаване на по-брутални комикси на деца и подрастващи.

Интересно, но през следващите години, вече като възрастни, много от децата ще продължават да твърдят, че са виждали вампира, познават някого, който го е виждал или са познавали деца, които са изчезнали безследно. А може не всичко е било плод на детското въображение, може би там сред гробовете действително е имало...нещо.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар