07 юли 2019

В Кюрдистан откриха дворец от времето на империята Митани

Каква прекрасна неделна утрин! Поне неделната утрин, в която подготвям настоящата статия, е такава (30 юни), надявам се да е такава и утринта, в която вие ще я четете (7 юли). Няма десет часа сутринта, а вече литър евтина, но приятна за пиене бира, бе употребен за ритуала призоваващ бога на вдъхновението. Пригответе се за едно пътешествие назад във времето, за което не ни е нужна време-пространствена машина, достатъчно е малко (или малко повече алкохол) и богата фантазия. Излитаме след 1, 2, 3...

Не всичко, което се случва в Близкият изток е свързано с насилие. Не всички живеещи там са изперкали джихадисти. Има един регион в Близкия изток, който е сравнително спокоен. Нещо повече, там дори могат да се забележат много от нещата характерни за светските общества. Не вярвате ли? Ето ви снимка на група хипстери (източник):


Тези младежи не се разхождат по улиците на Ню Йорк, Париж или Лондон, те разкарват своите весело-цветни дрехи и добре оформени бради в град Ербил, Иракски Кюрдистан. Това е едно сравнително спокойно място, въпреки опитите на Ислямска държава, Ислямска република 1 (Иран) и Ислямска република 2 (Турция) да унищожат всички хубаво в района.

Благодарение на тази сравнително сигурна среда екип от германски и кюрдски археолози наскоро е направил интересно откритие на източния бряг на река Тигър. Става въпрос за дворец построен преди цели 3400 години!


Откритието е направено благодарение на оттеглилите се води на реката. Не за първи път отразявам такава новина (както се казва - всяко зло за добро):

Открития направени благодарение на глобалното затопляне


Тези руини принадлежат на древната империя Митани доминирала големи части от днешни Ирак и Сирия пмежду 15 и 14 век преди н.е.


Странно, но тази значима древна империя е почти неизвестна (аз поне я чувам за първи път). Тя е от ранга на древен Вавилон и Асирийската империя, но за нея не се говори толкова, колкото за тях.


Мълчанието на учените относно Митани не се дължи на някаква конспирация (поне се надявам да е така, дано не крият нещо от нас), а на това, че самите те знаят твърде малко за империята. Преди настоящото откритие единствено е имало едва два археологически обекта свързвани с Митани, и двата в покрайнините на империята. Дано настоящото откритие помогне да се разширят познанията за тази древна култура. Шансовете са това са големи - има предположение, че този дворец е бил баш в столицата, в центъра на империята.


А мен лично ме вълнува един друг въпрос. Твърде голямата прилика между името на тази древна държава (Митани) и името на човека свързван с най-загадъчното и мистериозно изчезване случило се някога в България (Ларс Митанг). "Случайно" съвпадение, нали? Съдбата много обича такива "случайни" неща...

ПОДОБНИ СТАТИИ:




Хай-Бразил




Входове към митични места - част VIII




Входове към митични места - част IX

Няма коментари:

Публикуване на коментар