15 юли 2019

Може ли наистина човешкият мозък да прави всички тези неща?

Попаднах на интересна подборка в добре известния сайт Listverse, според която нашият мозък е способен на доста невероятни неща. Списъкът е доста разнороден и мога да кажа спекулативен. Някои от нещата са научно доказани, други се разглеждат като възможност от учените, трети се отхвърлят от науката, но мисля, че са верни, а четвърти са меко казано съмнителни.

Мозъкът ни може да усеща земното магнитно поле. Доказано е, че много птици, морски обитатели, дори насекоми могат да усещат земното магнитно поле и съответно да се ориентират по него. Като цяло се смята, че тази способност липсва при човека. Скорошно изследване обаче показва, че вероятно и ние имаме тази дарба, макар и не толкова добре развита - все пак не ни е особено необходима, измислили сме компаса, картите, ориентираме се по звездите и т.н.


Много хора редовно се успиват. Други обаче имат способността да се събуждат точно в колкото желаят. На тях не им трябва аларма, те самите са аларма. А пък за това, че можем да слушаме нещо докато спим и така да учим, винаги съм си мислил, че е градска легенда. Ако беше толкова лесно, всеки щеше да си пуска преди лягане курс по английски и на сутринта да се събужда готов англичанин. Все пак се оказва, че май има известна истина в това твърдение.


Не е нужно да имаме пиано, за да се научим да свирим. Става и с "въображаемо пиано". Поставете ръце пред вас и започнете да движите пръсти във въздуха все едно инструмента наистина е наличен. Е, с истинско пиано става много по-лесно ученето.

Често пъти моментално може да преценим някой що за човек е, още от първата среща и дори от първия поглед. Не винаги обаче, имайте го в предвид - понякога първото впечатление лъже.


"Да минем на автопилот". Това вероятно ви се е случвало, особено ако изпълнявате еднотипни работи. В един момент механично продължавате да правите каквото правите, но умът ви се е "изключил" и си почива.

А можем ли да предсказваме бъдещето? Това е едно от най-спорните неща в списъка. Засега учените донякъде могат да допуснат, че сме способни да предугадим какво ще се случи до няколко секунди, не повече. Според тази научна теория, ние регистрираме някакви малки признаци със сетивата си и светкавично мозъкът ни анализира информацията и предава съобщение за опасност. "Не знам защо се дръпнах от там, сякаш знаех, че този камък от скалната стена над мен ще се откърти". Може би сме видели с очи как камъкът е почнал леко да се мести или сме чули тихите звуци от постепенното отделяне от стената. Не сме осъзнали какво става, поне не е и на съзнателно ниво. Подсъзнанието ни обаче веднага е разбрало какво става и се е провикнало "Бягай!".


А има ли "шесто чувство". Примерно да усещаме, че някой ни гледа, че е забил поглед в гърба ни? Само така ли ни се струва или има нещо в това?


Можели сме да натрупаме мускулна маса само като мислим за упражнения. Хайде-хайде, туй не го вЕрвам.


Може да си самовнушим, че сме извършили тежко престъпление. За жалост е така.

Източник

1 коментар:

  1. Анонимен15 юли, 2019 21:58

    Доста интересни идеи. Според мен наистина човек ще може тези неща стига правилния дял от мозъка да бъде отключен.Четох за паранормалните способности в сайт на английски и там имаше една готина теория че всеки човек има дял на мозъка си с „вградена” паранормална способност. Просто някои я откриват и я развиват.

    ОтговорИзтриване