13 юли 2019

Енциклопедия на невъзможното: монахът без глава

Тип: Безплътно същество

Време и място на поява: Филипините, точната поява на феномена не е известна макар че се свързва с някои събития от историята на страната.

Външен вид: Създанието прилича на католически свещеник и дори често се навърта на места свързани с тази вяра. Има една съществена отлика спрямо живите попове - няма глава, поне не и на раменете си. Понякога може да носи главата в ръцете си.

Modus operandi (начин на проява, действие): Обикновено това същество се появява само през нощта. Навърта се около църкви, гробища, болници. Понякога е виждан и на други места или просто на улицата. За да го срещнете, не е задължително да сте сами, може и да сте малка групичка приятели.

Какво точно се случва, когато го срещнете, е въпрос на дебат. Според някои източници той просто ще мине покрай вас, макар че и това е достатъчно да ви уплаши до смърт - да видите ходещ човек без глава (понякога носещ я в собствените си ръце). Други обаче разказват за по-страшно развитие на срещата. Ако монахът не носи глава, той ще се втурне към вас, за да вземе вашата собствена кратуна. Ако сте цяла група и по някое време докато бягате, видите, че някой от компанията го няма, ако се обърнете, е възможно да видите, че "свещеникът" държи главата на приятеля ви в ръце.

Не е доказано, че съществото предпочита детски глави, макар че родителите във Филипините често плашат децата си с този монах без глава, за да са послушни.

Начин за ограничаване / предпазване: Не са известни.

Допълнителни забележки: Някои вярват, че това създание е дух на католически свещеник убит чрез обезглавяване при някой от насилствените периоди от историята на Филипините. Например при революцията за независимост от Испания или при японската окупация по времето на Втората световна война.

Също така не е ясно дали безглавият монах има родствена връзка със съществото известно като Пугот, което може да отделя главата от тялото си.

Препоръки: Видите ли го, бягайте!

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Странен хуманоид в нощта
Срещи с рогати същества

2 коментара:

 1. Анонимен13 юли, 2019 10:56

  да внимава да не вземе кратуната на някой БГ политик само:)

  P.S. Известно време поради работни ангажименти нямах време да чета мистерика и сега съм на 7-то небе; няма по-хубаво съботно утро от мистерика и чаша кафе

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Welcome back :) Иначе почти всички, да не кажа направо всички политици заслужават да им паднат кратуните :D

   Изтриване