11 юли 2019

Като в Библията: морето наистина се разцепва и то по няколко пъти на година

Предполагам знаете библейската история, в която се разказва за това как евреите успели да избягат от Египет след като Червено море се разделило на две. Нещо подобно се случва в действителност край корейските острови Джиндо и Модо. Няколко пъти в годината морското ниво спада толкова много, че между двата острова се появява пътека. Учените не са напълно сигурни защо се получава така, предполагат, че имаме наслагване на вълнови хармоници (не ме питайте какво е това, учил съм го, но спомените ми са смътни и дори не мога да ги изкажа на разговорен език).

Едно от "разцепванията" дори е свързано с ежегоден фестивал (вижте долното видео), на който хиляди хора се веселят и естествено минават от единия остров на другия.

Като всяко необичайно природно явление и за това има местна легенда. Някога остров Джиндо бил нападнат от тигри и затова жителите му решили да се преместят на Модо. Те отплавали за там, но забравили една възрастна баба. Всеки ден тя се молила на морския бог Йонгуанг (д'еа тези корейци как са изчейнчнали името на Нептун) и накрая между двата острова се отворила пътека, по която дошло семейството на бабата и я спасило. Друг е въпроса защо са чакали толкова време, а не са я спасили с лодка...

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар