13 март 2019

Разгадана ли е загадката на древните врати към Ада?

Макар и да не е толкова видно, защото не ги кръщавам част I, II и т.н., в момента в блога тече поредица за стари мистерии, които са получили ново развитие в последните години. Както обещах в първата статия, мистериите ще са разнообразни, макар да преобладават криминалните случаи. Сега се хвърлям наистина на дълбоко - в древността.

С името Плутониум се обозначават светилища посветени на бога на подземния свят Плутон. Знае се за едва няколко такива като най-известното е открито от археолозите преди педесетина години в съвременна Турция. Този храм е бил построен върху естествена пещера, за която се е смятало, че е реален вход към Ада.

Древните историци са описвали как са на това място са принасяни в жертва здрави животни, които щом влязат в пещерата, падат мъртви. Жреците от своя страна се разхождат там без никакви проблеми. Едва ли описаното е лъжа, как тогава хората са оцелявали сред зловонията идващи от преизподнята, а животните не?

Преди няколко години екип от вулканолози излиза с твърдението, че са разкрили загадката. Газът идващ от пещерата се оказва въглероден диоксид. Дори днес той може да бъде засечен в големи количества там. Този газ е по-тежък от кислородът и другите газове съставящи нормалният въздух и затова той се отлага на пода. Животните са по-ниски, освен това ходят с наведена глава, затова го вдишват. Жреците са знаели, че не трябва да се навеждат и да приклякат и затова са оцелявали във "входа към Ада".

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Трансилвански легенди - гибелните езера
Кой японец е размахвал този гигантски самурайски меч?
Под земята има планини по-големи от всичко на повърхността

Няма коментари:

Публикуване на коментар