07 февруари 2019

Енциклопедия на невъзможното: NaaLe Baa Bhoota

Тип: Мимикриращо същество.

Време и място на поява: Съществуват сведения от 60-те и 70-те години на ХХ век за това същество, макар че най-ранните данни за него изглежда се появяват още през 20-те години. Оригиналното място, където е забелязано за първи път е град Бангалор в Индия. След това е виждано и в други индийски райони.

Външен вид: Според някои това е "вещица" (тоест все пак има човешки произход). Тя е облечена в дрипи и е много много стара. Освен това има изключително дълги и остри нокти. Други смятат създанието за демон или дух. Понякога има вид на жена облечена в индийски сватбени дрехи.

Modus operandi (начин на проява, действие): Създанието не е активно през деня. Падне ли мрак обаче, тя тръгва да обикаля улиците и да чука по хорските врати. Опитва се да накара живеещите вътре да ѝ отворят. Тя често пъти прави това като наподобява гласовете на техни близки и приятели. Толкова е добра в това, че на практика гласът ѝ е неразличим от гласа на вашия близък.

Какво се случва на тези, които се подлъжат и отворят? Според някои сведения те биват убити веднага, според други ще загинат до 24 часа, а според трети те ще бъдат отвлечени и повече никога няма да бъдат видени. При първият вариант има спорове как точно NaaLe Baa Bhoota убива жертвите си. Едната теория е, че тя използва дългите си нокти, за да им разкъса гърлото. Според друга версия съществото показва зловещо видение на човека - мъртвото му тяло в локва кръв. Човекът е толкова шокиран, че умира на място от ужаса.

Не е ясно по какъв критерий създанието избира на кои врати да почука. Според някои тя преследва само мъже, според други всеки може да стане нейна жертва - мъже, жени, деца, старци. Има вероятност да избира къде да потропа на съвсем случаен принцип.

Начин за ограничаване / предпазване: Има основно два метода за предпазване. Единият е да напишете на входната си врата думите “NaaLe Baa” (“ನಾಳೆ ಬಾ”). Това значи "ела утре". Създанието няма да почука на портата и ще дойде на другия ден, но ако думите все така стоят на вратата, то отново ще си тръгне и така всяка нощ.

Другият вариант е просто да не отваряте вратата. Но как може да бъдете сигурни, че това наистина не е някой ваш приятел търсещ помощ?

Ако имате шпионка на вратата, може да видите кой наистина стои отвън - съществото може да имитира само гласове, но не и да си сменя външния вид.

Допълнителни забележки: Не е ясно какво е истинското име на създанието. То е наречено NaaLe Baa Bhoota което е съчетание от вече споменатите “NaaLe Baa” (ела утре) и “Bhoota” (призрак).

Интересно, но фразата NaaLe Baa изглежда има свойството да прогонва и някои други зли създания. На мен малко ми звучи на някакъв диалектен български говор - "наале баа". Смешно, нали. Все пак тази магическа реплика не действа при всички паранормални същества.

Възможно е създанието на има родствена връзка с други индийски или чуждестранни свръхестествени същества като Чудейл, Мохини и дори мексиканската Ла Лорона.

На някои места в Индия денят 1 април се отбелязва като Ден на NaaLe Baa.

Днес изглежда това създание е доста по-малко активно отколкото е било в миналото, но все още е виждано тук и там.

Препоръки: Просто напишете тези думи на вратата си, за всеки случай.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Зловещи преживявания
Енциклопедия на невъзможното: скитащият бус на SEPTA
Трансилвански легенди - плачещата жена в Абруд

Няма коментари:

Публикуване на коментар