24 февруари 2019

МИСТЕРИКОН (24 февруари 2019)

Сбогом "Опортюнити"!

На 13 февруари (фатално число!) НАСА официално обяви край на мисията изследваща Марс чрез роувъра "Опортюнити". Всъщност този марсоход преминава в спящ режим още на 12 юни 2018 заради мощна пясъчна буря след която така и не се пробужда. Този анонс на НАСА отразих в по-малкия мой блог "Мистерика Дейли", заедно с новината, че онези шмекери от Mars One са обявили банкрут (имаше и българи, които се бяха вързали и им даваха пари с надеждата, че ще заминат за Марс):

Mars One и Опортюнити приключиха

Реших обаче, че делото на "Опортюнити" заслужава още веднъж да го почета - този път в основния ми блог "Мистерика". Все пак да прекараш десетилетие и половина в активна работа на чужда планета, не е никак малко. През годините този марсоход ми е давал поводи да пиша интересни статии в блога.

Странни скали на Марс заснети от марсохода Опортюнити

Към "Опортюнити" е припълзял странен камък?

А за тази снимка винаги съм си мислил, че е колаж дело на някой шегаджия. Оказва се, че е истинска. Опортюнити наистина е начертал този фалос (източник).


Благодарим ти за всичко, Опортюнити! Благодарим ти, НАСА! Благодарим ти, Америка!

Хора казващи истината, но пренебрегнати - Хари Маркополос

Годината е 1999 и Хари Маркополос е портфолио мениджър в базираната в Бостън, САЩ инвестиционна фирма Rampart Investment Management. По това време финансовият свят е луднал по Бърни Мадоф и неговият инвестиционен фонд, който носи голяма доходност на всички инвестирали в него. Преките началници на Маркополос искат от него да проучи методите на Мадоф, за да се опитат да предложат на своите клиенти подобен високодоходен продукт.

На Хари Маркополос са му нужни едва няколко часа, за да разбере, че това всъщност е пирамида, а не реален инвестиционен фонд. Знаете какво се нарича "пирамида" нали? През 90-те години този вид измами бяха много популярни в България и парите на много хора изгоряха в тях. "Пирамидите" изплащат печалби само защото нови наивници са си вложили парите. Щом спрат да се появяват нови хора готови да "вложат", пирамидата се срутва. На английски тази измама е известна като Понзи схема (Ponzi scheme) по името на един от най-известните измамници прилагали я някога - Чарлс Понзи.

През 2000 Маркополос предупреждава една специална държавна комисия за това, че Бърни Мадоф е измамник. Не му обръщат внимание. На следващата година отново пуска сигнал и отново няма никакъв резултат. Маркополос прави последен опит да предупреди хората, че парите им ще изгорят през 2005. Никой не иска да вярва, че няма да получи обещаните фантастични печалби.

Очакваното се случва през 2008 - истината най-после лъсва за Мадоф и ФБР се заема с него. За много наивници вече обаче е твърде късно, парите са им изчезнали.

Източник


Интересни новини от България

На 16 февруари, малко след 4 сутринта (буквално 15 минути след края на дяволския час!) в Пловдив дерайлира товарен влак с цистерни пропан-бутан. За малко да стане голяма трагедия. За щастие цистерните не избухнаха. Причина за катастрофата се оказа счупена стрелка. Интересното е, че композицията е била водена от същия локомотив, който е участвал в взрива в Хитрино. Странно съвпадение, нали? Дали може да говорим за прокълната машина? Ако с него се случи още един инцидент, вече нещата ще станат много съмнителни.

Източник


Още една новина от Пловдив, този път малко по-забавна. Незнаен крадец осъществи най-големия удар в алкохолните кражби през последните години в Пловдив. Апашът задигнал около 70 бутилки бира от хладилна витрина пред магазин. (Източник)

Наздраве!


Забранени песни - Atomic

След като преди време имаше мини-рубрика в бюлетина посветена на няколко забранени книги, сега започвам такава за песни. Atomic е песен на Blondie. Появява се през 1979, но BBC я слагат в забранения за излъчване списък едва през 1990. Защо? Тогава започва първата война в Персийския залив. Според "умните глави" в тази медия, международната обстановка е толкова нажежена, че няма нужда да се подклажда напрежението още повече с песен с име "Атомен". Що за глупост?!

Източник

Нека се насладим на ню уейв ритмите на 80-те години, по дяволите, липсва ми това време (макар да нямам спомен от него, бил съм твърде малък :Д)Мотман периодично се завръща в Поинт Плезънт?

Тази история макар и случила се през 2005 привлече вниманието ми. Разказана е от жена (по онова време на 19), която заедно с гаджето ѝ и тяхна приятелка, решават да посетят прословутия град Поинт Плезтънт. Там през 1967 се появява съществото станало известно под името Мотман. Малко повече информация в тази по-стара статия в Мистерика:

Мотман като атракция

Тримцата тръгват с един автомобил и една стара палатка. Идеята им е да къмпингуват в горите край града. Когато пристигат, те посещават полицейския участък и полицаите любезно ги насочват къде има подходящи места за лагеруване. Тръгват по един черен път, мястото изглежда мрачно и изолирано. По едно време в небето над тях се появяват гигантски светещи очи. Сами си представяте колко са шашнати нашите герои. След като "очите" изчезват, гаджето на девойката иска да къмпингуват там, но двете жени решават, че той е пълен идиот да настоява за това след появата на небесния феномен. Затова го убеждават да се махнат от там. Спят в колата паркирана на паркинга пред местната болница. В последствие се установява, че пътят където са видели очите е близо до фабриката за динамит където за първи път е забелязан Мотман. Дали това "завръщане" не е било предупреждение за задаващият се по това време ураган? А може би Мотман никога не си е тръгвал, за да се налага да се завръща?

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар