08 януари 2019

Всичкият метан мистериозно е изчезнал от Марс

Взаимоотношенията ни с газа познат като метан са сложни. От една страна автомобилите, които го ползват за гориво, отделят по малко от вредния въглероден диоксид отколкото тези на пропан-бутан, бензин или дизел. От друга страна в доскоро вечно замръзналата почва в арктическите региони има страшно много замръзнал метан, който сега с покачването на температурите се освобождава в атмосферата и допринася за глобалното затопляне. Често пъти това освобождаване се случва със взривове и пропадания. Не е случайно, че в Сибир постоянно се отварят нови земни дупки. От трета страна учените много се радват, когато открият следи от метан на неочаквани места - този газ е тясно свързан с химичните процеси на типа живот, който познаваме и наличието му говори, че може би някъде има живи същества, били те и само микроби. Именно затова през 2004 научната общност, а и всички космически ентусиасти и любители бяха толкова развълнувани. Апаратът Mars Express на Европейската космическа агенция засече метан на Марс. Хм, сега се замислих, че през последните месеци, а може би дори години, във всичките ми статии, в които се говори за някакви космически апарати, те са или на НАСА или на ЕКА, но не и на Роскосмос. Някога водеща страна в космическите изследвания, днес Русия е водеща страна...в разпалването на войни на Земята.

Да се върнем на марсианският метан. След откриването му започнаха спорове от къде се е взел. Най-вълнуващата хипотеза е, че на Марс има микроби (или дори по-големи живи същества), които го произвеждат. В типичен консервативно-научен стил мнозина учени взеха да измислят какви ли не неорганични химически реакции само и само да изключат живите организми като причина за появата на метана.

През 2014 апаратът на НАСА "Кюриосити" (Любопитство) откри сезонно покачване на нивата на метан. Което значи, че в онзи момент е имало активни процеси (органични или не) добавящи нови количества метан. Нещо, което е важно да спомена - метанът лесно и бързо се разлага на други елементи. Продължителното му наличие значи, че има нещо, което го произвежда непрекъснато. Например - колонии микроби живеещи в почвата.

"Любопитство" души наоколо за метан (илюстрация, не е снимка):


През 2016 е изстрелян друг европейски апарат - Trace Gas Orbiter. От орбита той сканира марсианската атмосфера. Каква е изненадата на учените, когато след като достига Марс, този апарат не засича никакъв метан! Къде по дяволите е изчезнал?! Нима неорганичните процеси са спрели? Или микробите са измрели?


Аз имам две обяснения.

Едното е възможно да не се хареса на някои читатели. Не е случайно, че в началото на статия споменах Роскосмос. Не е защото държа при всеки удобен повод да се присмивам на руснаците. Участие в Trace Gas Orbiter има и руската космическа агенция. Нещо повече, един от уредите занимаващ се с атмосферата е именно техен - Atmospheric Chemistry Suite spectrometer. Според мен метан продължава да има на Марс, просто руската калпава техника не работи. Нещата в Роскосмос са зле, много зле - казвам го със съжаление. Ето последният инцидент от преди няколко месеца:


А второто обяснение? Чели ли сте "Марсиански хроники" на Рей Бредбъри? Това е една книга достигнала легендарен статус за мен. В първите глави марсианците имат комплексно общество, градове, сгради, институции. Първите човешки експедиции са едва от няколко човека и не завършват добре. Колкото повече хората пращат заселници на Марс, толкова повече марсианците се отдръпват, скриват, изчезват. По средата на книгата все още има истории и за марсианци, но те сякаш вече живеят в паралелен свят, почти нямат допир с хората, едни за други те често са като призраци. В края на книгата вече няма марсианци, те са изчезнали напълно. Историите са само за хората заселили се на Марс.

Дали нещо такова не се случва и в реалността? Колкото повече пращаме апарати и сонди на Марс, толкова повече някои сигурни неща стават несигурни или направо изчезват. Помните ли "лицето на Марс"? Първите му снимки изглеждаха ето така:


След няколко десетилетия изглеждат вече така:


Да, знам, че официалното обяснение е, че първата снимка е правена с по-лош прибор и при други условия и само ни се стува, че това е лице. Но не е ли възможно да има и друго обяснение? Самите марсианци да са унищожили тази огромна структура след като са видели, че твърде много сме се доближили до разкриването им? Затова сега лицето изглежда просто като невзрачен хълм.

А помните ли атаката на марсианския кораб срещу руската сонда Фобос 2? През 1989 този апарат достига Марс и започва да предава снимки заснети от ниска орбита. На последните три снимки се вижда някаква издължена сянка на повърхността, след това връзката със сондата е прекъсната. Предполага се, че тази сянка е на обект намиращ се над Фобос 2 и вероятно имащ отношение към унищожението му. Следващите космически мисии никога повече не засичат тази сянка. Къде изчезва?

И сега е същото с метана. Сякаш марсианците са го скрили.


5 коментара:

 1. Взе да ми писва да чета из нета статии съдържащи критики към руснаците. Откъде накъде сте сигурен, че метанът наистина го няма? Да не би Вие да сте направили спектрален или химичен анализ на атмосферата на Марс? Ако въпросният уред е засякъл твърде много метан и марсоходите са намерели доказателства за неговия произход. Тогава какво биха казали учените от НАСА или ЕКА според вас? Много ясно, че ще отрекат. Нали руската техника е калпава, винаги ще си намерят оправдание западните клоуни, въпреки че компютрите, с които работят са произведени в комунистически Китай.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Мисля, че ясно съм казал, че не съм сигурен, че метанът го няма, четеш ли въобще?! Даже едно от обясненията е, че метанът все така продължава да го има, но както казва бай Тошо - "а, Русия, тра-ла-ла, тра-ла-ла"

   Изтриване
 2. Много Ви е остър тона, г-н Бончев, не, че моя не е:

  https://www.168chasa.bg/article/5257547

  https://www.dnes.bg/science/2018/06/08/organichni-molekuli-na-mars-ima-li-jivot-na-chervenata-planeta.378728

  https://novotopoznanie.com/britanski-uchen-zashto-ni-lazhat-za-mars-i-kakvo-stava-tam/

  https://blogs.agu.org/geospace/2018/07/10/scientists-discover-ghost-dunes-on-mars/

  Спирам да спамя, изводите оставям за вас и читателите.
  Пък какво е казал Бай Тошо, не знам, не съм бил роден тогава. Имам бегли спомени за митингите в началото на 90- те години.
  Редовен читател съм, харесват ми статиите Ви независимо от тематиката и от време на време Ви изпращам по някой коментар като допълнение. Желая Ви успех, г-н Бончев!

  ОтговорИзтриване
 3. Да и на мен ми става досадно като видя някоя статия политизирана от г-н Бончев. Вярно, блогът си е ваш и може да пишете какво си искате, но нали все пак ние читателите сме привлечени от материалите за извънземни, духове, всякакви аномалии и т.н. и т.н. Мисля, че е по-добре политиката да се обсъжда в другия блог - битки, фронтове и фракции.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Голямото политизиране тепърва предстои :) Това е курса който съм поел, ще има разочаровани предполагам

   It's gonna be nasty...

   Изтриване