31 януари 2019

Трансилвански легенди - плачещата жена в Абруд

Абруд е град намиращ се в северна Трансилвания. През 16 век в него е изградено масивно укрепено здание. В днешно време тази сграда е представяна на туристите като замък след сериозна реновация. Не знам дали обновяването е от "божо-димитровски" тип т.е. кич несъответстващ на историческата реалност, а и не архитектурните особености на "замъка" са целта на настоящата статия. Интересът ми е насочен към една легенда свързана с мястото.

Владетел на крепостта в Абруд е бил унгарският аристократ Францис Ракоци (дълги векове големи части от Трансилвания са били под унгарско управление). Не разбрах точно за кой Ракоци става въпрос, защото те са двама - баща и син, но това няма значение. При една обсада враговете решават да приложат подмолна тактика. Те пращат един красив войник да омае дъщерята на Ракоци. Тя наистина се влюбва в красавеца и разкрива един таен тунел през който може да се влезе в крепостта. Вражеските войски нахлуват и няма шанс укреплението да бъде одържано. Ракоци успява да се спаси, но преди да напусне крепостта проклина дъщеря си завинаги да броди в замъка. Историята не свършва до тук, като всяка добра приказка тя има нещо красиво в себе си. Девойката може да бъде спасена от проклятието, достатъчно е някой герой да я целуне и в трите ѝ призрачни превъплащения - жаба, змия и плачеща младоженка.

Така че туристите дето ходят да гледат кичозното реновиране имат шанс да видят и нещо допълнително като бонус. А кой знае, някой може да си тръгне с млада изгора стига да е готов преди това да целува призрак на жаба :)

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар